Skellefteå kammarkör. Foto: privat

Snart nalkas julkonsert för Skellefteå kammarkör

Nog låter det anrikt med titeln ”Skellefteå kammarkör”, en kör som dessutom funnits över 50 år. ”Det finns en hög ambitionsnivå, men fokus ligger på sångglädje”, säger ordförande Maria Boström. Just nu hoppas de på att fler män ska få upp ögonen för kören. ”Vi behöver fler basar”.

Skellefteå kammakör bildades 1971 av Henry Åkerlund och firade således 50-årsjubileum förra året.

– Den grundades för att det fattades en profan kör, det vill säga en kör som ängar sig åt annat än kyrkomusik. Vi sjunger allt från filmmusik, till rock, pop och viss kyrkomusik också. Vi sjunger helt enkelt vad vi vill, säger Maria Boström.

Kören har runt 35 medlemmar och åldern varierar just nu från 18 till strax under 60. De har en hög ambitionsnivå, berättar Maria, men hon lägger vikt på att körens fokus ligger på sångglädje.

– Skellefteå kammarkör låter så avancerat. Ibland kan människor tro att det är för seriöst för att de ska våga delta, men man hör om många som önskar och drömmer att sjunga i kör.

Hon brukar därför uppmana de som är nyfikna att komma på besök för att lyssna och testa. De kan sitta med för att avgöra om de gillar musiken och atmosfären. Om svaret är ja, då är nästa steg att göra en insjungning inför en inprovningsgrupp.

– Man får bland annat sjunga några korta övningar för att se vilken stämma man platsar i. Det kan låta läskigt, men personerna i inprovningsguppen är väldigt snälla och man får bra hjälp. Så man törs absolut prova. Många får ju ett ja, men vissa får ett nej och det är absolut ingen skam i det.

Just nu är det en grupp sångare som de verkligen vill nå ut till och värva för att göra kören än mer komplett.

– Vi har ett stort behov av manliga sångare, främst basar. Vi vill gärna rekrytera fler.

Planerade konserter

Skellefteå kammarkör har ett antal konserter planerade framöver. Till våren ska de ha två konserter med kyrkomusik, enligt planen ska den ena konserten vara i Burträsk och den andra i Bureå. Till hösten ska de sedan ge en konsert med rocktema.

Men allra närmast väntar i en julkonsert i St. Olovs kyrka i Skellefteå.

Är det någon låt under julkonserten som du själv ser mest fram emot att sjunga?

– Ett arrangemang av en kvinna som heter Ulrika Emanuelsson, sången heter ”Nu tändas en stund på jorden”. Hon har gjort en mix av ”Nu tändas tusen juleljus” och Lalehs ”En stund på jorden”. Det är så vackert och det är för mig höjdpunkten på konserten.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: