Verksamheter i Skellefteå kommun kan boka en VR-upplevelse, där individer på exempelvis vård- och omsorgsboenden kan testa på att resa virtuellt.

– Jag har varit ute i vida världen, bland annat har jag gått runt i London. Det var riktigt roligt, säger Bosse Giese som bor på Dammens äldreboende.

Sedan en tid tillbaka finns ett antal VR-utrustningar tillgängliga i Skellefteå kommun. Bland annat har äldre med omfattande vård- och omsorgsbehov fått testa på att resa med VR. Målet har varit att erbjuda upplevelser som annars kan vara svåra för individer att få uppleva, till exempel på grund av fysiska bekymmer eller kognitiva nedsättningar.

”Vi fick napp”

Hittills har responsen varit mycket positiv från de individer som fått testa VR-upplevelser.

Jag har kompisar i Stockholm som sa: På ett sånt där hem vill jag också hamna, säger Bosse Giese.

Vissa av VR-upplevelserna har varit mer utmanande än andra, berättar han.

– Det var till exempel ett fiskespel där man skulle kasta ut och få fångst. Där måste man vara snabb i fingrarna. Men jag tyckte det var jätteroligt. Vi fick napp!

Lisbeth Johansson, verksamhetsutvecklare inom Vård och omsorg, är glad över reaktionerna från de individer som testat VR.

– Jag har blivit positivt överraskad över vilken positiv upplevelse det varit för de som provat, säger hon.

Lugna resor

De flesta ”resor” som man har erbjudit hittills har varit av lugn karaktär, men där man ändå får känslan av att befinna sig på en annan plats. Det har till exempel handlat om naturupplevelser i skog eller vid vatten.

– Jag trodde på förhand att någon skulle ta av sig glasögonen eller tycka att det var obehagligt. Men det har bara varit positiv respons, säger Lisbeth.

Hon tipsar andra kommuner som funderar på ett erbjuda VR-upplevelser att tänka igenom vilka typer av upplevelser man erbjuder.

– Håll det gärna lite stillsamt, åtminstone tills man har börjat se hur det fungerar. Vi har faktiskt haft någon som sa att det blev lite tråkigt, då försökte vi hitta en upplevelse där det hände lite mer.

Andra användningsområden

En annan typ av VR-upplevelse finns på Skellefteå kommuns upplevelseverkstad Lärcentra, där personal exempelvis kan uppleva hur det är att ha svårt med sinnesintryck.

Fortsätt utforska

Fortsätt utforska