Den digitala utvecklingen inom Skellefteås vård, omsorg och stöd handlar om att bidra till att individer kan leva livet hela livet. Ett område som nu växer är att även använda teknikens möjlighet för att främja rörelseglädje och ett hälsosamt åldrande.

Hösten 2021 blev den första versionen av Dutt n’ Go klar. Det är en digital bingoaktivitet för seniorer med tydliga inslag av gymnastiska övningar, humor och social gemenskap. Målet är att minska fallskador och den ofrivilliga ensamheten.

Maria Pahlberg är verksamhetsutvecklare på Vård och omsorg:

Fallskador och ensamhet är två områden som vi vet snabbt kan skapa ohälsosamma levnadsmönster, med mer stillasittande dagar och minskat socialt umgänge.

En del i att skapa digital folkhälsa

Bakom Dutt n’ Go står en projektgrupp bestående av kommunens folkhälsostrateg, fysioterapeut och verksamhetsutvecklare som i samarbete med digitala transformationsbyrån Hello Future och målgruppsrepresentanter utvecklat det nya bingokonceptet via tjänstedesign. Projektet är finansierat av Allmänna arvsfonden.

Dutt n’ Go riktar sig främst till föreningar, vård- och omsorgsboenden och alla riskgrupper som kan behöva en kul och nyttig rörelsepaus. Allt som krävs är att samlas fysiskt, skriva ut bingobrickor och starta spelet online via en webbadress.

I förlängningen är tanken att spelet även ska kunna rikta sig till fler målgrupper som kan må bra av fallförebyggande träning och rörlighet i vardagen. Till exempel ungdomar och unga vuxna med funktionsvariation.

Den fysiska delen av spelet handlar om preventiv träning, att bromsa minskningar i muskelmassa och få in nya rörelsemönster i vardagsmotionen.

Varje sifferutrop startar med att deltagarna rör sig en viss tid. Därefter belönas de med en siffra. Sifferutropen består av rim upplästa i olika dialekter. Sedan första versionen släpptes har nästan 3 000 bingosugna spelare provat Dutt n’ Go. 98 procent är positiva och vill spela mer!

Dutt n’ Go var 2022 finalist till både Vitalis innovationsstipendie, Nordens ledande eHälsomöte, och Digitala Västerbottens pris Guldmolnet, ett pris med syfte att uppmärksamma goda exempel och sprida kunskap som leder till ökad jämlikhet och inkludering i den digitala utvecklingen.

Öppet och gratis för alla

Dutt n’ Go är gratis för alla i hela Sverige. Välkommen att dutta in det hälsosamma åldrandet i din kommun också!

Det ska inte kosta med ett hälsosamt åldrande”

Fortsätt utforska

Fortsätt utforska