Syntolkning: På bilden syns två personer som ler mot varandra och tillsammans håller en surfplatta i handen.

Du och digitaliseringen

Nu har vi startat igen! Vi erbjuder utbildningar för dig som har en funktionsnedsättning och känner att du inte riktigt hänger med i den digitala världen.

Höstens kurser är igång, men än finns det möjlighet att delta i en kostnadsfri kurs med ämnet lär känna din smarta telefon, digitala tjänster och internet.

Kontakta din förening eller anmäl dig till duochdigitaliseringen@skelleftea.se.

På höstens kurser får du bland annat lära dig:

 • Hantera pekskärmen på mobil eller surfplatta
 • Anpassa storlek, ljud och ljus på din telefon eller surfplatta så att det passar bäst för just dig
 • Olika begrepp från datavärlden
 • Att surfa på internet
 • Logga in på 1177 där du kan läsa journal, förnya recept och boka tider
  Hantera Bank-ID och swish och till exempel köpa receptbelagd medicin på Apoteket online

Utbildningarna är kostnadsfria och det behövs ingen förkunskap. Alla är välkomna!

Du och digitaliseringen – digitalt veckobrev

Har du en funktionsnedsättning och känner att du inte riktigt hänger med i den digitala världen?

Har du svårt att delta i en kurs på plats? Finns det hinder för dig att ta dig till våra lokaler eller att vara uppmärksam under en längre tid? Då kan du beställa vårt digitala veckobrev.

Med det får du varje vecka ett nytt dokument, ofta kompletterad med en liten instruktionsfilm kring olika ämnen. Du kan lära dig ämnet i din egen takt och kan se på filmen om och om igen om du så önskar.

Exempel på ämnen du kan ta del av

 • Hantera touchscreen och anpassa telefonen efter dina behov
 • Skapa ett e-post-konto och lägga till e-post på din telefon/surfplatta
 • Hålla kontakt med andra
 • Appar – vad är det och hur hanterar man dem
 • Kamera – ta och hantera bilder

Låter detta intressant för dig? Hör av dig till mig. Vi kommer att träffas en gång för att enas om hur du tar emot veckobreven samt vilka ämnen som är intressanta för dig.

Datum: Löpande start
Plats: Första träffen på Stadshuset eller där det fungerar för dig, senare digitalt.
Anmälan: Mejla till duochdigitaliseringen@skelleftea.se eller ta kontakt via kommunens kundtjänst.

2020 kom Skellefteå på tredje plats i Access City Award, ett pris som instiftats av EU för att öka medvetenheten om funktionsnedsättning och främja initiativ för ökad tillgänglighet i städer. Socialnämnden har i samarbete med rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, beslutat hur prissumman på 80 000 euro skulle fördelas.

Prissumman på 80 000 euro eller 846 800 kronor ska användas till att stötta, stimulera och utbilda i digitala tjänster för att öka självständigheten hos kommuninvånare med funktionsnedsättning.

Den större delen av pengarna går till utbildningssatsningen ”Du och digitaliseringen” som du kan läsa här ovan. Satsningen pågår i 2 år och påbörjades den 15 mars 2021.

Resterande pengar, mer än 200.000kr hade funktionsrättsföreningar i Skellefteå möjlighet att från RÅFF ansöka om medel för digitala verktyg. Alla föreningar som i en första omgång ansökte om medel fick de beviljade.

– Det känns väldigt positivt att alla föreningar som sökt medel beviljats dem. Det här ger oss möjligheten att ta ett stort kliv framåt när det gäller att öka den digitala tillgängligheten för olika grupper människor med funktionsnedsättning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad: