Syntolkning: På bilden syns två personer som ler mot varandra och tillsammans håller en surfplatta i handen.

Du och digitaliseringen

Under hösten hölls olika utbildningar för dig som har en funktionsnedsättning och känner att du inte riktigt hänger med i den digitala världen. Terminens utbildningar är nu avslutade, men nya startar till våren.

Drop-in-kurser med olika ämnen genomfördes både i centrala Skellefteå och vid några av närbiblioteken. I Skellefteå genomfördes också en studiecirkel.

Tack till alla deltagare och till eleverna från Vård-och Omsorgscollege som deltagit under hösten!

Håll utkik här, på Facebook och via din funktionsrättsförening för att se när vårens utbildningar startar.

Har du frågor fram till dess kan du också vända dig till ditt bibliotek.

Du och digitaliseringen – drop in:

Vid dessa tillfällen fick deltagarna till exempel lära sig att hantera sin telefon eller surfplatta, använda internet och digitala tjänster.
De teman som berördes var:

 • Komma igång med telefonen – att logga in på internet och skydda telefonen, lära sig att googla
 • Telefonens olika inställningar och inbyggda hjälpmedel, kalender och påminnelse
 • Allt om e-post och lösenord, skapa, lägga till, skicka och ta emot
 • Appar – vad är det? Ladda ner dem, radera dem och flytta dem på skärmen
 • Videochatta – vi testar olika appar
 • Swish- och bankärenden på internet.
 • 1177 – logga in, läsa journal, boka tider, av - och omboka och kommunens e-tjänster
 • Handla på nätet – apoteket, mathandel med mera. Fördelar och risker
 • Sociala medier, forum och skoj för att hålla igång kroppen och knoppen
 • Läsa, lyssna, se – Nyheter, bibliotekens tjänster, radio- och tv-program

Du och digitaliseringen – studiecirkel:

En gång i veckan genomfördes en studiecirkel som grundar sig på UR:s kurs ”Seniorsurfarna”. Deltagarna fick till exempel lära sig att hantera sin telefon eller surfplatta, använda internet och digitala tjänster.

Du och digitaliseringen – i Boliden, Burträsk, Jörn och Lövånger

Vid dessa tillfällen fick deltagarna till exempel lära sig att hantera sin telefon eller surfplatta, använda internet och digitala tjänster.
De teman som berördes var:

 • Komma igång med telefonen – att logga in på internet och skydda telefonen, lära sig att googla, telefonens olika inställningar och inbyggda hjälpmedel, kalender och påminnelse
 • Allt om e-post och lösenord, skapa, lägga till, skicka och ta emot. Appar – vad är det? Ladda ner dem, radera dem och flytta dem på skärmen
 • Swish- och bankärenden på nätet samt olika e-tjänster på 1177 och Skellefteå kommun.

2020 kom Skellefteå på tredje plats i Access City Award, ett pris som instiftats av EU för att öka medvetenheten om funktionsnedsättning och främja initiativ för ökad tillgänglighet i städer. Socialnämnden har i samarbete med rådet för förebyggande av funktionshinder, RÅFF, beslutat hur prissumman på 80 000 euro skulle fördelas.

Prissumman på 80 000 euro eller 846 800 kronor ska användas till att stötta, stimulera och utbilda i digitala tjänster för att öka självständigheten hos kommuninvånare med funktionsnedsättning.

Den större delen av pengarna går till utbildningssatsningen ”Du och digitaliseringen” som du kan läsa här ovan. Satsningen pågår i 2 år och påbörjades den 15 mars 2021.

Resterande pengar, mer än 200.000kr hade funktionsrättsföreningar i Skellefteå möjlighet att från RÅFF ansöka om medel för digitala verktyg. Alla föreningar som i en första omgång ansökte om medel fick de beviljade.

- Det känns väldigt positivt att alla föreningar som sökt medel beviljats dem. Det här ger oss möjligheten att ta ett stort kliv framåt när det gäller att öka den digitala tillgängligheten för olika grupper människor med funktionsnedsättning, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden och RÅFF.

Hjälp oss förbättra webbplatsen!

Om du inte hittar informationen du sökte efter, klicka på nej-knappen nedan och skicka oss ett meddelande om vad som saknas.

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se