Frågor och svar för företag som kan beröras av Northvolts konkurs
Här finns svar på vanliga frågor som vi får om konkurser samt lite mer specifika frågor kopplat till Northvolt.
Utförlig information om vad som gäller i allmänhet hittar du här:
Listan på vanligt förekommande frågor kan komma att fyllas på beroende på de frågor som Näringslivskontoret på Skellefteå kommun möter. Om du har tankar/kommentarer eller vill komma i kontakt med medarbetare på Näringslivskontoret, Skellefteå kommun så finns kontaktuppgifter här:
Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Flera lokala företag har anställt och investerat för att möta Northvolts expansionsbehov och många av dem kan komma att drabbas. Den exakta omfattningen vet vi inte i dagsläget utan det kommer klarna längre fram även om den genomförda kartläggningen ger oss en viss uppskattning och vägledning i arbetet som sker. Här kan du läsa mer om insatser riktade mot det lokala näringslivet.
En kommuns verktygslåda är begränsad när det gäller att kunna hjälpa företag i ekonomisk kris men det finns andra offentliga aktörer som kan hjälpa till, exempelvis har Region Västerbotten infört stöd i form av en tillfällig kompetenscheck som riktar sig till drabbade företag. I kartläggningen lyftes bland annat önskemål om hjälp med nätverkande och kompetenshöjande insatser och sådant kan Skellefteå kommun hjälpa till med.
Generellt om konkurs
När tingsrätten beslutar om konkurs meddelas det i Post- och Inrikes Tidningar. Där står också vem som är utsedd till konkursförvaltare.
Vad gäller Northvolt Ett Expansion AB har följande information publicerats:
Northvolt Ett Expansion AB, org.nr. 559237-8078, försattes i konkurs av Stockholms tingsrätt den 8 oktober 2024. Advokat Jonas Premfors har utsetts till konkursförvaltare.
Vad gäller Northvolt AB har följande information publicerats:
Northvolt AB, org.nr. 559015-8894, försattes i konkurs av Stockholms tingsrätt den 12 mars 2025. Advokat Mikael Kubu har utsetts till konkursförvaltare.
Konkursboet är den juridiska person som uppstår vid en konkurs. Konkursboet består av de tillgångar som konkursförvaltaren tar över när en person eller ett företag försätts i konkurs.
Konkursförvaltaren är antingen en jurist/högre tjänsteman vid en ackordscentral eller advokat ur konkursförvaltarkretsen. Konkursförvaltaren utses av tingsrätten. Konkursförvaltaren är den som tillser att konkursbolagets tillgångar omvandlas till pengar som sedan delas ut till fordringsägarna när konkursen avslutas. Konkursförvaltaren har även ansvar för andra saker i konkursen, såsom personalfrågor och konkursutredningen.
Om det finns tillgångar i ett konkursbo ska förvaltaren göra ett utdelningsförslag med en prioritetsordning som följer förmånsrättslagen. Den har tre nivåer:
- Särskild förmånsrätt
- Allmän förmånsrätt
- Oprioriterade fordringar
Särskild förmånsrätt gäller fordringar som har en säkerhet kopplat till sig, till exempel en fastighet eller annan pant.
Allmän förmånsrätt rör till exempel fordringar som är kopplade till upprättande av bokföring före konkursen, löner och arvoden.
Övriga fordringar, t.ex. skatter och leverantörsskulder, är oprioriterade. Om det finns tillgångar kvar efter att fordringar med förmånsrätt har betalats ut så fördelas resterande pengar mellan de oprioriterade borgenärerna.
- Om du ansöker om egen konkurs beslutar tingsrätten vanligtvis om konkurs samma dag.
- Om du som borgenär (den som personen/företaget har en skuld till) ansöker om någon annans konkurs kallar tingsrätten till en förhandling i domstolen inom två veckor. Skulle företaget eller personen medge att försättas i konkurs innan förhandlingen hunnit hållas kan rätten ställa in förhandlingen och ta beslutet direkt.
- Däremot är det svårt att veta hur lång hela processen är innan konkursen kan avslutas. Det beror bland annat på om det finns tillgångar i konkursboet, mängden utredningsfrågor, om det måste drivas processer m.m. Mindre konkurser pågår i regel i 6-18 månader. Större konkurser pågår normalt sett 1-4 år men kan pågå under ännu längre tid.
- För att försättas i konkurs krävs att företaget eller personen är på obestånd. Det är tingsrätten som bedömer detta. Att vara på obestånd betyder att man inte kan betala sina skulder och det får inte bara vara tillfälligt.
- Det innebär att det inte räcker att ett företag eller en person har större skulder än tillgångar. Räknar man med att det ska komma in pengar inom kort så att skulderna kan betalas ska företaget eller personen inte försättas i konkurs.
- Det krävs att någon ansöker om konkurs för att tingsrätten ska besluta om det. Är det en borgenär som ansöker om att en gäldenär ska försättas i konkurs måste borgenären kunna visa att gäldenären har en skuld till denne och att gäldenären är på obestånd.
Krav på konkursboet
Sådana fordringar kan faktureras och göras gällande i konkursen. Fordringarna betalas i den mån det blir utdelning i konkursen.
Avtal gäller till dess att de har löpt ut eller hävts. Konkursboet har i de flesta fall rätt att inträda i avtalet. Om konkursboet inte inträder i avtalet har man ofta rätt att häva avtalet. Ett avtal kan i vissa fall överlåtas till en köpare av konkursboet. Ofta sker detta i samförstånd mellan konkursboet och konkursbolagets motpart. För vissa avtal, såsom hyresavtal, finns särskilda regler vid en konkurs.
Om du behöver hjälp kring vad som gäller för just ditt avtal bör en jurist kontaktas.
I konkursboet ingår
- egendom som tillhörde gäldenären när konkursbeslutet meddelades,
- egendom som tillfaller gäldenären under konkursen som är sådan att den kan utmätas och
- egendom som kan tillföras boet genom återvinning.
Ägs egendomen av någon annan än konkursbolaget har den personen rätt att få ut egendomen från konkursboet. Det är alltid den som påstår sig äga viss egendom som har bevisbördan för det.
Om ni äger egendom som står inom ett konkursbolags område bör ni kontakta konkursförvaltaren och göra henne/honom medveten om er äganderätt. Konkursförvaltaren kommer efter utredning att meddelade dennes inställning till anspråket (separationsrättsanspråket). Lämnar konkursförvaltaren ut egendomen så kommer ni överens med henne/honom om hur och när egendomen kan hämtas. Är ni inte överens med konkursförvaltaren bör ni kontakta en jurist.
Utgångspunkten är att det är konkursbolaget som äger sådant som konkursbolaget köpt, även om köpet har skett på kredit/faktura. Om parterna före leverans avtalat om ett äganderättsförbehåll kan man dock under vissa förutsättningar har rätt att få tillbaka varan. Ni bör kontakta konkursförvaltaren i denna fråga och är ni inte överens med denne bör ni kontakta en jurist.
Det är inte viktigt att agera direkt, fordringsägarna får inte en bättre ställning om man är snabb utan alla fordringsägare kommer hanteras utifrån förmånsrättsordningen. Konkursförvaltaren har ofta mycket att göra inledningsvis och har därför inte möjlighet att besvara annat än akuta frågor som t.ex. är kopplade till fortsatt drift och så vidare. För att säkerställa att er fordran är noterad kan ni kontakta konkursbolaget och be dem bekräfta att så är fallet. Det går även kontakta konkursförvaltaren och anmäla sin fordran. Ibland lägger konkursförvaltaren ut information om fortsatt drift, hur man bevakar sin fordran och allmän information om konkursen på sin hemsida. Om så är fallet kan ni löpande kontrollera om det kommit mer information kring konkursen.
Kontakta i första hand din revisor eller bokföringsbyrå för råd. Undersök också om du via medlemskap i branschorganisation/arbetsgivarorganisation har rätt till rådgivning. För juridisk rådgivning bör du kontakta en person som jobbar som företagsrekonstruktör och/eller konkursförvaltare. Det kan vara en jurist eller en advokat (enligt ovan) som arbetar med obeståndsrätt.
Mindre konkurser pågår i regel i 6-18 månader. Större konkurser pågår normalt sett 1-3 år men kan pågå under ännu längre tid.
Om frågorna gäller betalningsproblem till följd av motpartens konkurs bör du kontakta någon som arbetar med konkursförvaltning och företagsrekonstruktioner. Gäller frågan redovisning och skatt bör du i första hand kontakta din revisor eller bokföringsbyrå.
Det är ännu för tidigt att säga något om utdelningen i konkursen. Inom någon eller ett par månader bör konkursförvaltaren ha en bättre uppfattning om hur utdelningen blir i konkursen. Med hjälp av den konkursbouppteckning som ska upprättas i konkursen inom 2 månader (det kan ta ytterligare tid i vissa fall) går det att göra en preliminär bedömning om vilken betalning man kan räkna med. Det slutliga utfallet i konkursen framgår först när konkursen avslutas.
Konkursboet kan ådra sig egna skulder och som säkerhet för att konkursboet ska betala ligger samtliga tillgångar som konkursbolaget har. Konkursboets skulder måste betalas innan det blir någon utdelning i konkursen överhuvudtaget. Om konkursboet har tillgångar är fortsatta leveranser mycket säkra att göra.