Frågor och svar
Frågor och svar med anledning av Northvolts besked om neddragningar, som kom den 23 september.
För tio år sedan stod Skellefteå kommun inför sjunkande befolkningstal, minskande skatteintäkter och de risker för en urholkad välfärd som en sådan utveckling för med sig. Då fattade kommunen beslutet att satsa för att växa, inte minst genom att ta vara på våra förutsättningar i form av förnybar energi och stort industrikunnande.
Det inriktningsbeslutet gör att Skellefteå nu ligger i framkant i den gröna omställningen. I dag har Skellefteå kommun bland Sveriges högsta befolkningstillväxt och den lägsta arbetslösheten, samtidigt som en mångfald av företag väljer att investera här.
Det är ett arbete som alla i kommunen ska vara stolta över och som vi har gjort tillsammans. Det har också gett väldigt goda resultat och som gjort att mängder av företag, inte bara Northvolt, väljer att investera i Skellefteå. Det arbetet har varit oerhört viktigt och det kommer vi att fortsätta med, faktiskt oavsett hur Northvolt som företag utvecklas.
1 000 personer har nu varslats i Skellefteå. Nu ska vi göra vårt bästa för att se till att denna arbetskraft tas till vara i regionen. Samtidigt är det viktigt att betona att det kommer att finnas kvar cirka 2 800 personer på fabriken i Skellefteå. Företaget kommer fortfarande att vara en av våra största arbetsgivare. Både privata och offentliga arbetsgivare i regionen har ett stort behov av arbetskraft och vi vill att så många som möjligt ska stanna i regionen. I ett första skede kommer vi att ha möten med näringslivet, Region Västerbotten, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket om hur de som förlorar jobbet snabbt ska kunna hitta nya anställningar. Samtidigt höjer vi beredskapen för vår egen vuxenutbildning och att exempelvis universitet och andra utbildningsanordnare i regionen ska kunna möta de utbildningsbehov som kan uppstå. Det vi gör direkt nu är att bilda en styrgrupp som består av Skellefteås kommundirektör, länsråd, regional utvecklingsdirektör och representanter från Arbetsförmedlingen och Tillväxtverket.
Kommuner växer och krymper, det är inga konstigheter. Skellefteå kommun är inget undantag och har därför en god förmåga att skala upp och ner sin verksamhet. Men till skillnad från många andra städer där stora arbetsgivare har lagt ner, flyttat eller genomfört omfattande uppsägningar har de som arbetar på Northvolt inte bott i kommunen särskilt lång tid. De har inte hunnit rota sig, skaffa barn, bli gamla och så vidare.
Behovet av ökad kommunal service till följd av den inflyttade arbetskraften på Northvolt har därför varit ovanligt litet, räknat per anställd. Det innebär att kommunen ännu inte har byggt ut välfärden i samma takt som antalet anställda har ökat på Northvolt. Det byggs visserligen fler förskolor, skolor och liknande i Skellefteå än tidigare, men det är en effekt av en utveckling som startade före Northvolts etablering.
Det kommunen har behövt satsa på som en följd av den inflyttade arbetskraften på Northvolt är till exempel kollektivtrafik och utbyggnad av cykelvägar. Kollektivtrafiken är lätt att justera ned om behov uppstår, vilket inte innebär en ekonomisk smäll för kommunens invånare. Och cykelvägarna, ja de är ju en upparbetad tillgång för alla i kommunen och kan användas länge. Kommunen står alltså inte med en svårhanterbar överkapacitet om de som flyttat hit för att jobba på Northvolt av något skäl skulle lämna Skellefteå.
Naturligtvis är det tråkiga nyheter för Skellefteå, och framför allt för de som riskerar att förlora jobbet. Northvolt har spelat en stor roll för kommunens utveckling senaste åren, men det är viktigt att komma ihåg att Skellefteås industrilyft och den gröna omställningen är mycket större än ett företag. Det finns många exempel på det, bland annat Bolidens satsning på 10 miljarder under de kommande tre åren. Sedan är det viktigt att säga att Northvolt kommer vara 2 800 anställda i fabriken i Skellefteå efter neddragningarna och kommer fortfarande att vara en av Skellefteås största arbetsgivare. Vi har viktiga tillgångar som kommer att vara efterfrågade för att klara en hållbar framtid. Förnyelsebar energi, ett stort industriellt kunnande med starka universitet gör att vi ligger i framkant när det gäller innovationer och teknisk utveckling. Inte minst är Skellefteå kommun en bra plats att bo på, vilket den stora inflyttningen med nya invånare som väljer att skriva sig här, visar.
Många lokala företag har gått in med själ och hjärta för att stötta utbyggnaden av batterifabriken. Flera lokala företag har anställt och investerat för att möta Northvolts expansionsbehov och många av dem kan komma att drabbas. Den exakta omfattningen vet vi inte i dagsläget utan det kommer klarna längre fram.
Risken att inte få betalt för sina fordringar skapar förstås oro och frågor. Därför har Skellefteå kommun gjort en kartläggning för att få en bättre uppfattning av hur lokala företag drabbas. Den kartläggningen kommer ligga till grund för fortsatt dialog med arbetsgivare- och branschorganisationer samt med lokala företag. En kommuns verktygslåda är begränsad när det gäller att kunna hjälpa företag i ekonomisk kris men det finns andra offentliga aktörer som kan hjälpa till, exempelvis har Region Västerbotten infört stöd i form av en Tillfällig kompetenscheck som riktar sig till drabbade företag. I kartläggningen lyftes bland annat önskemål om hjälp med nätverkande och kompetenshöjande insatser och sådant kan Skellefteå kommun hjälpa till med.
Det enkla svaret är att kommunen inte satsar på enskilda företag, utan på samhället. Efter Northvolts besked om att etablera verksamhet i Skellefteå har kommunen investerat 150 miljoner kronor i infrastruktur för industriområdet där batterifabriken nu står, samt gång- och cykelvägar dit. Området var redan utpekat som industriområde före Northvolts besked och investeringarna hade ändå gjorts förr eller senare. De investeringarna är förstås en upparbetad tillgång som kommunen även framöver kommer ha nytta av, oavsett hur det går för Northvolt. Inte ens om Northvolt skulle lägga ner hela sin verksamhet finns det något som tyder på att den industrimarken skulle behöva stå outnyttjad någon längre tid. Skellefteå kommun investerar i samhällsutveckling, inte i enskilda företag. Det kommunala energibolaget Skellefteå Kraft var en av aktörerna som tidigt gick in som delägare i Northvolt och investerade 100 miljoner kronor.
Varken kostnaderna eller arbetet när det gäller färdigställandet av Northvolts industritomt var radikalt annorlunda än när det gäller andra industritomter i kommunen. Här är några exempel på andra industriområden som kommunen investerat i under de senaste åren:
- Hammarängen, 115 miljoner kronor
- Bergsbyn Företagspark, 95 miljoner kronor
- Site East, 155 miljoner kronor.
Nej, det är fel och en missuppfattning. Siffran 42 miljarder kommer från kommunkoncernens framtida investeringsplan och avser hela perioden 2024–2034. I koncernen ingår exempelvis det kommunägda energibolaget Skellefteå Kraft och bostadsbolaget Skebo. Av de 42 miljarderna är cirka 31 miljarder investeringar som de kommunala bolagen planerar, där majoriteten avser investeringar för Skellefteå Kraft. Dessa investeringar bedöms alltid affärsmässigt innan igångsättning. Kommunens egna investeringar för den kommande 10-årsperioden uppgår till cirka 11 miljarder kronor, varav nästan hälften rör verksamhet som finansieras av avgifter, exempelvis vatten- och avloppsavgifter och renhållningsavgifter eller exploatering av till exempel industritomter. Resten är investeringar i skolor, kultur- och fritidsanläggningar, gator, vägar och parker. De flesta av dessa investeringar kan stoppas om det skulle visa sig att behoven förändras jämfört med prognosen. De senaste tre åren har kommunen finansierat sina investeringar med egna pengar till 100 procent. De kommande tio åren planerar kommunen för en fortsatt hög egenfinansiering på omkring 80 procent.
Den nya hamnen är en investering som sker för att klara de nya transportbehov som finns i hela regionen och den har funnits med i planeringen under minst tio år, alltså långt innan Northvolts etablering kom på tal. Under flera år har trenden gått mot att fartygen blir allt större, vilket ställer nya krav på hamnarna, som behöver kunna erbjuda längre och djupare kajer och förbättringar av farleden. Det är alltså nödvändigt att utveckla hamnen för att Skellefteå ska kunna fortsätta vara en bra plats för stora industriföretag. Den nya hamnen kommer kunna ta emot fler och större fartyg än den befintliga hamnen, samtidigt som omlastning till tåg kommer att bli enklare.
Sammanlagt beräknas bygget kosta 1,4 miljarder kronor. Projektet har även fått stöd från Tillväxtverket och EU:s regionalfond med cirka 100 miljoner kronor. På sikt beräknar kommunen att investeringarna ska löna sig och att hamnavgifterna ska göra att hamnen bär sina egna kostnader.
Ett viktigt mått på en kommuns ekonomiska stabilitet är dess soliditet. Den siffran visar hur stor del av tillgångarna som är finansierade med egna pengar. I ett hushåll med en villa skulle det kunna motsvara värdet på huset och familjens sparade pengar i förhållande till villalånet. Skellefteå kommun har i dagsläget en soliditet på 60 procent. I detta fall inkluderar siffran också hela kommunens pensionsskuld, ett belopp som inte alltid tas med i beräkningen av kommuners soliditet. Med en soliditet på 60 procent är Skellefteå kommuns ekonomi en av landets absolut starkaste. Kommunen har inga låneskulder i den skattefinansierade verksamheten, exempelvis skola och omsorg. I de kommunala bolagen Skebo och Skellefteå Kraft finns det lån för investeringar. För dessa investeringar görs alltid en affärsmässig bedömning. Kommunen har en del skulder i den avgiftsfinansierade delen av kommunens verksamhet till exempel vatten, avlopp och avfall.
Northvolt har spelat en stor roll för Skellefteås samhällsomvandling från minskande befolkning och sviktande framtidstro till dånande tillväxt och en växande grön industri. Men den omvandlingen började redan före Northvolts etableringsbeslut 2017. Redan 2015 satte vi utmanande mål och klubbade en ambitiös utvecklingsstrategi. Så Skellefteås utveckling och den gröna omställningen är mycket större än Northvolt. Och även om alla som nu varslas i slutändan blir uppsagda, så kommer företaget fortfarande vara en av de största arbetsgivarna på orten.