Vårt arbete för ett bra företagsklimat

Ta del av vårt program för ett bra företagsklimat från 2024 till 2026. Detta är Skellefteå kommuns plan för att hjälpa företag växa på ett hållbart sätt, skapa fler jobb och ge stöd till dig som företagare. Lär dig mer om vad vi satsar på för att göra Skellefteås näringsliv ännu bättre.

Ett starkt och välmående näringsliv har stor betydelse för en kommuns utveckling och attraktivitet. Näringslivet möjliggör ekonomisk tillväxt samtidigt som det erbjuder och skapar nya arbetstillfällen där människor trivs och utvecklas. Det bidrar också som en positiv kraft till samhällets utveckling genom att generera skatteintäkter och genom egna initiativ som bidrar till ökad hållbarhet, såväl ekologiskt som socialt och ekonomiskt.

Exceptionella tider kräver exceptionella lösningar.
Som kommun är vi beroende av ett starkt näringsliv. Näringslivet är också beroende av en stark välfärd. Den bästa utvecklingen nås tillsammans.

 

Som kommun möter vi företagare i en bredd av funktioner, både i deras roll som företagare och som invånare. Detta program beskriver Skellefteå kommuns prioriteringar och fokusområden i syfte att förbättra Skellefteås företagsklimat under åren 2024-2026.

Våra insatsområden

Skellefteå kommun prioriterar i detta program två områden som grund för att förbättra företagsklimatet. Insatserna bygger på de frågeställningar som näringslivet utryckt under framtagandet av programmet. Kommunen har själv rådighet över insatserna vilket innebär ett tydligt ansvar för genomförande.

Fokusområde 1

Kunskap, dialog och samverkan

Fokusområde 2

Service och myndighetsutövning

Fokusområde 1 - Kunskap, dialog och samverkan

Aktiviteter och insatser som möjliggör framgångsrik och effektiv samverkan mellan näringsliv, tjänstepersoner och politiker.

Skellefteå kommun vill ha en nära och meningsfylld kontakt med alla delar av näringslivet. Små, medelstora och stora företag samt oberoende på var i kommunen företagen är verksamma ska de känna att Skellefteå kommuns insatser är inriktade på kunskapshöjning, kommunikation och på samverkan i syfte att förbättra förutsättningarna att starta och utveckla sitt företag samt bidra till samhällsutvecklingen.

 

Ett bättre företagsklimat är en ledningsfråga

Årshjul med aktiviteter i syfte att förbättra företagsklimatet inom kommunorganisationen fastställs och följs upp av kommunens ledningsgrupp. Berörda förvaltningar tar fram verksamhetsspecifika aktiviteter.

Målsättning: Vid inledning av 2025 finns årshjul framtaget. Det används i Skellefteå och redovisas öppet på kommunens webbplats.

Orientering i företagsklimat för nyanställda

Alla nyanställda orienteras och kunskapshöjs inom frågan om företagsklimat och hur kommun och näringsliv verkar i symbios i samband med kommunens introduktionsdagar.

Målsättning: Samtliga nyanställda har genomgått kunskapsorienteringen senast sex månader efter att de tillträtt sin tjänst.

Vidareutbildning med fasta intervaller.

Positiva attityder gentemot näringslivet är en förutsättning för ett gott företagsklimat. Kunskapshöjande insatser ska erbjudas till tjänstepersoner och politiker i nämnder varje år och dessa ska löpande delta vid utbildningarna utifrån ett intervall om max fem år mellan varje tillfälle.

Målsättning: Alla tjänstepersoner som i sin yrkesroll möter näringslivet har deltagit på kunskapshöjande insatser minst en gång under programperioden. Politiker som har uppdrag i nämnder ska också delta minst en gång.

Branschråd som prioriterad metod för dialog.

Befintliga och nya branschråd ska utvecklas i nära kontakt med berörda aktörer och bygger på samarbete och engagemang från alla parter. Branschråden ska synliggöras på kommunens hemsida.

Målsättning: Vid efterfrågan av nya branschråd tar kommunen en koordinerande roll i ett uppstartsskede.

Branschråd och nätverk

Politik- och näringslivsluncher.

Samtal utifrån valda teman där kommunens ledande politiker, kommundirektör och utvalda företag deltar. Luncherna är en möjlighet att lyfta framtidsfrågor, beskriva utmaningar och skapa förståelse för varandras verksamheter.

Målsättning: Politiker- och näringslivsluncher genomförs tio gånger per år.

Genomförda luncher 2024:

  • 2024-02-07 Plastbranschen
  • 2024-03-13 UF Ungdomsföretag
  • 2024-05-21 Fastighetsmäklarbranschen
  • 2024-09-12 Kvinnor & Företagande

Företagsdialog i hela Skellefteå kommun.

I och kring serviceorterna runt om i Skellefteå kommun finns ett engagerat näringsliv. Ortsträffar syftar till att skapa en mötesplats för lokala och övergripande frågeställningar med koppling till näringslivet.

Målsättning: Ortsträffar på varje serviceort genomförs två gånger per år.

Orterna som träffarna arrangeras på är: Kåge, Boliden, Burträsk, Lövånger, Skelleftehamn, Jörn, Byske och Bureå.

Företagsträffar på orterna

Kunskapshöjande företagsbesök.

Företagsbesök är en viktig del av dialogen kring utmaningar och möjligheter och att öka förståelsen för företagens vardag och verksamheter. Näringslivskontoret samt politiker och utvalda tjänstepersoner ska genomföra företagsbesök runt om i hela Skellefteå kommun.

Målsättning: Minst 100 företagsbesök, där jämställdhetsperspektivet ska beaktas, genomförs under varje år. Vid minst 20 procent av företagsbesöken ska representant(er) för Skellefteå kommuns ledning eller sakkunniga tjänstepersoner delta. Kommunens ledningsgrupp (KLG) deltar två gånger per år.

Hittils har 51 företagsbesök genomförs 2024, siffror från 2024-10-13.

Boka företagsbesök

Motverka osund konkurrens av kommunen.

Kartläggningen ska genomföras i syfte att säkerställa att kommunkoncernen inte bedriver osund konkurrens enligt Konkurrensverkets definition. Kommunen erbjuder möjlighet att anmäla osund konkurrens via en e-tjänst. Ärenden hanteras av extern part.

Målsättning: Genomförd kartläggning som presenteras senast våren 2025. Tydligare synliggöra e-tjänsten ”Anmälan osund konkurrens” på hemsidan och inrätta en extern första granskning av inkomna ärenden.

Anmäl osund konkurrens

Fokusområde 2 - Service och myndighetsutövning

Sättet som vi erbjuder och tillgängliggör våra tjänster och vårt sätt att arbeta med myndighetsutövning.

Skellefteå kommun tillhandahåller olika former av service och tjänster för företag. Samtidigt utför organisationen också myndighetsutövning för att säkerställa att planerade insatser följer gällande regler och lagstiftning. Under programperioden ska kommunkoncernen genomföra åtgärder med syfte att öka tillgänglighet och enkelhet för företag, både i service- och tjänsteutövandet och i myndighetsutövningen.

Lotsar som förenklar.

Lotsar erbjuder företag stöd i utvecklingsfrågor som berör flera områden eller i tidiga skeden. Skellefteå kommun ska utveckla sina lotsfunktioner under kommande år och i högre utsträckning informera näringslivet samt internt om dess funktion.

Målsättning: En lots ska erbjudas inom två veckor att ske under det första tertialet år 2024.

Exploateringslots

Företagslots

Evenemangscoach & lots | Vi hjälper dig i Skellefteå (visitskelleftea.se) Länk till annan webbplats.

Snabb återkoppling.

Snabb återkoppling vid första kontakten ger företagaren en bekräftelse på att frågan har nått fram samt möjlighet att bättre förstå ärendeprocessen. Näringslivsärenden som inkommer till kundtjänst återkopplas inom 24 timmar (vardagar) av berörd specialist.

Målsättning: 90 procent måluppfyllnad under 2024, därefter förbättring till 100 procent senast i slutet på programperioden.

Sammanställda siffror på återkoppling på alla inkommande ärenden till kommunen, 2024-10-13.

Serviceinriktad myndighetsutövning.

Myndighetsutövningen ska vara rättssäker, förutsägbar och serviceinriktad med målet att göra rätt. Under programperioden ska det säkerställas att vi har verktyg som mäter kundernas upplevelse och med det som grund arbeta med förbättringar.

Målsättning: Säkerställa att vi har verktyg att mäta kundnöjdheten och mål för att förbättringar klart till januari 2025. Arbetet synliggörs på kommunens hemsida.

Mer information om mätningar, ranking och analyser för att mäta kundnöjdheten publiceras inom kort.

Förenkla – helt enkelt!

Kommunen bör ta hjälp av näringslivet för att se över befintliga tjänster och vid utveckling av nya tjänster, med utgångspunkt i SME-företag. Utgångspunkten är att om det är enkelt för SME-företag är det även enkelt för större företag.

Målsättning: Utveckling av befintliga samt nya tjänster sker alltid tillsammans med näringslivet via fokusgrupper, talespersoner eller motsvarande.

Resultat: Exploateringslotens lanserades våren 2024
Företagslotsen lanserades 2016

Uppföljning

Politisk uppföljning. Uppföljning av programmet för förbättrat företagsklimat sker i kommunstyrelsen en gång per år. Kommunfullmäktige ska delges en uppföljning av Program för ett bra företagsklimat under våren 2026. Slutrapport ska redovisas för Kommunfullmäktige senast våren 2027.

Öppen redovisning av företagsklimat på skelleftea.se. Den här sidan vill göra det vara enkelt för alla som
är intresserade av Skellefteå kommuns företagsklimat att löpande ta del av uppföljning och status i ovan målsättningar samt information om aktuella data i form av mätningar, rankingar och analyser.

Gemensamt ansvar

Programmet fokuserar på de frågor som Skellefteå kommun har rådighet över. Det utgår från den input näringslivet förmedlat genom dialoger, workshops och djupintervjuer under framtagandet.

Ett tydligt medskick från näringslivet under dialogerna är att de både kan och vill vara med och bidra i frågor kopplat till ett förbättrat företagsklimat. Vi delar uppfattningen att de bästa resultaten nås när vi krokar arm och utifrån våra respektive roller tar ett gemensamt ansvar för framtiden.

Vi ser fram emot mer samarbete och tar gärna del av företagens idéer och initiativ. Därför vill vi avslutningsvis rikta oss direkt till dig som verkar inom Skellefteås näringsliv, oavsett vilken typ av företag ni verkar inom: ni är mer än välkomna att delta i arbetet för att skapa ett bättre företagsklimat!

 

Här hittar du programmet i sin helhet , 1.1 MB.

Så många är vi som bor i
Skellefteå just nu

öppet folkbokförda plus schablon 0,2%

Befolkningsökning 2024

Totalt antal just nu minus föregående år

Så många bostadsprojekt
är på gång just nu

Antalet är en mix av olika boendetyper

Så många driver eget företag

9.3%

Andel i procent av totalt antal sysselsatta (kolada.se 2022)

Arbetslöshet i procent

2019

4.6%

2021

4.6%

2023

2.8%

Årsmedelvärde 18-65 år (kolada.se)

Så många bostadsprojekt
är på gång just nu

Antalet är en mix av olika boendetyper

Sidinformation

Senast uppdaterad:
26 september 2024