Demokrati pågår

Söndag 26 februari öppnar utställningen "Demokrati pågår" på Skellefteå museum. Ta del av programmet för "Söndag på museet" som dagen till ära går i demokratins tecken. Utställningen finns att se till 24 september 2023.


Söndag 26 februari öppnar utställningen "Demokrati pågår" på Skellefteå museum. Ta del av programmet för "Söndag på museet" som dagen till ära går i demokratins tecken.

Kl. 10.30–11.15 Demokratins intåg i Skellefteåområdet 
Föreläsning med museets arkivarie Jörgen Andersson.
Ingen föranmälan krävs. 
Lokal: Köket, på andra våningen i museibyggnaden.

Kl. 11.00–15.00 Stadsbygge i Vilsevärlden 
Lekfull workshop för barn och vuxna i alla åldrar.
"Kring Vilsevärldens nya fabrik börjar en stad växa fram. Staden behöver ett namn och ett kommunalråd måste väljas.
Sidorna i den nya dagstidningen ekar tomma. Det finns mycket att göra"

Tillsammans bygger vi en fantasistad av kartong och papper, med utrymme att utforska stadsbygge och demokratiska värden på ett lättsamt och kravlöst sätt.
Lokal: Den pedagogiska ytan Köket, på andra våningen i museibyggnaden.
Arr: Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Kl. 12.00–16.00 Om demokrati
Museets arkivarie Jörgen Andersson visar exempel från arkiven som har med demokratins genombrott för 100 år sedan att göra.
Lokal: Forskarrum Nordanå, innanför receptionen på Skellefteå museum. Drop-in.

Storsia och lek- och lärmiljön Barnsia är som alltid öppna den här dagen. Fri entré och fika kommer att finnas till försäljning.

Om utställningen:
Demokratin är fantastisk men komplicerad! Men hur blir ett land demokratiskt? Och hur håller man ett demokratiskt samtal?

Utställningen Demokrati pågår erbjuder en bred introduktion till demokrati som begrepp och levnadssätt. Vi får också följa demokratins utveckling i Sverige och ta del av personliga öden och berättelser under resans gång.

För demokratiska beslut krävs samtal – men hur blir ett samtal egentligen demokratiskt? Utställningen är anpassad för barn i åldrarna 9 till 12 år. Det går också bra att besöka utställningen på egen hand, testa att lösa rättvisedilemmat och lyssna på elever som resonerar och samtalar om demokrati.

Utställningen är producerad av Forum för levande historia. Den finns att besöka på Skellefteå museum 26 februari – 24 september 2023. Foto: Martin Skoog. 

Kontaktinformation

Arrangör: Skellefteå museum
Telefon: 46-0910735000
Senast uppdaterad: