Folk & Världsmusikgalan

Folk & Världsmusikgalan återuppstår efter pandemin och den 14-15 april 2023 träffas vi i ett av världens högsta trähus, Sara kulturhus i Skellefteå.

Galaprogrammet är fyllt med fantastiska liveframträdanden, prisutdelning, härliga kringaktiviteter och mycket annat.


Folk & Världsmusikgalan återuppstår efter pandemin och den 14-15 april 2023 träffas vi i ett av världens högsta trähus, Sara kulturhus i Skellefteå. Galaprogrammet innehåller fantastiska liveframträdanden, prisutdelning, härliga kringaktiviteter och mycket annat.

Här är några av höjdpunkterna under helgen: 


PROGRAM
 

Fredag 14 april

17:15 - Konsert med Jörgen Stenberg, Scen 2
Från Malå kommer denne, skogssamiska jojkare, kulturarbetare, berättare och renskötare där han berättar om sin musikaliska tradition och det världsarv som jojken utgör.

19:30 - Om Lappselmannens sorgeliga död, Scen 2
Spelmannen och berättaren Thomas Andersson låter oss följa Lappojkens livsöde i ord och ton i denna timslånga och hyllade berättarföreställning.


Lördag 15 april

11:30 - Gest U Rum (Föra vidare), Trappscenen 
Här vrider och vänder vi på begreppet ”Muntligt Berättande”, en konstform som vilar på traditionell grund. Samtalsledare är Robert Markström, teaterchef i Luleå med stor erfarenhet i ämnet. Det har också Thomas Anders-son, spelman, muntlig berättare och Burträskare, som är den andre som befolkar scenen.

11:30 - Workshop med Guldstalaget och Bygdsiljums Folkdanslag, Kulturtrappan
De lokala danslagen Guldstalaget och Bygdsiljums Folkdanslag håller en workshop i danser från Västerbotten och det hela avslutas med en dansuppvisning.

12:15 - En stor spelman i tid och rum, Scen 4
År 1872 föddes storspelmannen Karl Viktor Burman i byn Ljusvattnet, Burträsk. Han är en av de mest betydelsefulla traditionsbärarna i norr och ett kulturarv som delas av Norr-och Västerbotten. Här kan ni ta del av hans liv och leverne under en föreläsning av spelmännen Mats Nordström och Staffan Lundmark.

13:00 Dansa Korskadrilj, Kulturtrappan 
Att dansa kadrilj var en nymodighet i början av 1800-talet och ersatte polskan som första och viktigaste dans på bröllopen. Gick kadriljen väl så blev äktenskapet lyckosamt. Här är det Luleå Hembygdsgille som dansar och lär ut.

14:30 - Om traditionsmusik och skapande, Scen 4
Västerbottniske riksspelmannen och nyckelharpisten Daniel Pettersson föreläser om hur traditionellt material kan utgöra en bas för kreativitet, konstnärligt arbete och nyskapande.

15:30 - Wästerbottn Folkband, Kulturtrappan
Wästerbottn Folkband är en satsning där unga musiker frånlänet fått träffas och repa på olika orter i Västerbotten. De inspireras av professionella musiker/pedagoger och är förstås framtidens folkmusiker.

16:30 - Andreas Risan, Konsert med berättande, Scen 4
Andreas är uppvuxen i Skellefteå och folkmusiken slog rot i honom när han var i tonåren Andreas har bland annat studerat på Eric Sahlström Institutet, Malungs folkhögskola och även i Norge. Han kommer att spela och berätta om sig själv, låtarna och människor runt omkring som betytt mycket.

19:00 - Galakonsert, Scen 1

På scen:
Hangasjärvi & Alatalo
Jularbo String Band
Erika & Cecilia
Ebo Krdum

PAUS

Staerna
Rå Band
VAK
Katarina Barruk
Spöket i köket


Konferencierer: Bengan Jansson och Alva Granström

 

---

Viktig information -
 Håll hårt i biljetten under hela helgen den gäller för inträde till alla galans arrangemang (först till kvarn gäller för vissa programpunkter) samt visar din sittplats vid Galakonserten på Scen 1, lördag 15 april kl. 19.00.


Mer om evenmanget hittar du här:

Galans fullständiga program Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

https://folkgalan.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
https://www.facebook.com/folkgalan.se

Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
---

Bra att veta inför ditt besök:

Åldersgräns: 13+
Garderob: finns i anslutning till scenen för evenemanget. För Trappscenen finns enbart en obemannd garderob.
Garderobsavgiften ingår i din biljett.
Insläpp: ca 30 min innan evenemanget startar.
Förtäring: Mat och dryck är inte tillåtet att ta med in till våra scener.
Hörhjälpmedel: finns i alla våra scener, läs mer här Länk till annan webbplats..
Rullator: placeras utanför ingång, personal på plats finns tillgängliga om du behöver hjälp.
Hiss: finns vid trapphus B, vänster sida.
Rullstolsplatser, Scen 1: Samtliga rullstolsplatser nås via hiss, trapphus B, vänster sida. Vänligen respektera att rullstolsplatser är avsedda för rullstolsburna personer. Vid överträdelse kommer biljetten att förklaras ogiltig på plats och inträde till evenemanget nekas. Återköp av biljett sker ej vid felaktigt köp.

Tveka inte att ta hjälp av våra värdar i huset om du har svårt att hitta, behöver assistans med hörhjälpmedel eller har andra frågor!

Boka

Prisinformation

Ordinarie pris: 750 kr
Barn 13-16 år: fri entré
Rullstol + inkl. 1 ledsagare: 750 kr
Studerande: 500 kr
Pensionär: 500 kr--- Biljetter säljs på Skellefteå Turistcenter och på arrangörens officiella bokningssida. För mer info om biljetter tel. + 46 (0)910-452510 ellerinfo@visitskelleftea.se OBS! Det är ingen reservation av biljetter, endast direktköp.

Kontaktinformation

Arrangör: Riksförbundet för Folkmusik & Dans
Telefon: 46-0910-736000
E-post: thuva@rfod.se
Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se