HIPPIE COUPLE 2023, watercolour on paper, 26,4 x 19,1 cm

Fredrik Söderberg - Det äventyrliga hjärtat

Skellefteå konsthall gästar utställningshallen i Sara Kulturhus i höst med ny utställning som leder betraktaren in i Fredrik Söderbergs detaljrika bildvärld, fylld av symbolik och referenser från historiska skeenden, saga, myt och folklore.


Fredrik Söderberg (Stockholm) har genom åren gjort sig ett namn för sina storskaliga och intima målningar i utsökt kolorit. Söderbergs separatutställning för Skellefteå Konsthall visar både äldre och helt nya bildsviter, där det centrala är en slags kartläggning av vår historia i gråzonerna och ett sökande efter en djupare insikt i mänskligt beteende. Under en längre tid har konstnären intresserat sig för olika reformer, enskilda personer och ideologier som var ledande i början av 1900-talets politiska och religiösa miljöer. Strömningar, som sedan kan återfinnas både i obskyra grupper i Tyskland liksom i de alternativa grupper som växte fram i USA under 1960-talet parallellt med populärkulturen.

Söderbergs stilla bildvärld kontrasteras av ljus och mörker samt det sköna och det fasansfulla, där människans komplexitet genomgående är i fokus.  De symmetriska kompositionerna och de figurativa målningarna är både harmoniska och disharmoniska på en och samma gång och väcker en stark visuell upplevelse som öppnar upp för existentiella frågor kring estetik och moral, hur människans drivkraft och passion i fel sammanhang kan hota demokratin.

 

7 oktober 2023 till 17 januari 2024
Utställningshallen, Sara Kulturhus

Skellefteå konsthall
Skellefteå konsthall - Skellefteå kommun (skelleftea.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prisinformation

Fri entré

Kontaktinformation

Kontakt: Skellefteå konsthall
Arrangör: Skellefteå Konsthall
Plats: Utställningshall, Sara kulturhus
Telefon: 46-0910-735000
Senast uppdaterad:
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se