Bild från evenemang

Vajlett & Rut

En förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen för att undervisa byns barn. Här är de flesta bybor med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig.


Nytt premiärdatum för Vajlett och Rut.

Västerbottensteatern meddelar idag att premiären av Vajlett och Rut flyttas till den 3/2.Föreställning 31/1 påverkas och ställs in. Genrep 30/1 påverkas och omvandlas till provföreställning. Föreställning 2/2 påverkas och omvandlas till genrep. Biljettköpare till alla påverkade föreställningar kontaktas av Västerbottensteatern under dagen.

En förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten.

Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen för att undervisa byns barn. Här är de flesta bybor med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna.

Samtidigt skvallras det om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man trots att hon är över 35 år. Rut och Vajlett lär känna varandra och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Rädslan för att bli avslöjande tär på förhållandet mellan Vajlett och Rut, som blir allt skörare. Homosexualitet anses vid denna tid inte bara vara ogudaktigt, skamligt och osmakligt – det betraktades som en sjukdom och var fram till 1944 ett brott.

Navet i historien är, förutom den hemliga kärleken, en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar. Fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer såsom skolvaktmästare Krok, byäldste Adalbert och hans hustru Agda, magister Forsberg, Astrid i handelsboden, eleven Lilly Grahn, fembarnsmamman Hulda Johansson, samt förstås Vajlett och Rut.

Vajlett och Rut dramatiseras av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. För regi står Karin Enberg.

Västerbottensteatern i samarbete med Riksteatern.

Boka

Prisinformation

PRISER I SKELLEFTEÅBoka-tidigt-pris t.o.m 31 december 2023: 305 krOrdinarie: 355krUng/student: 215kr

Kontaktinformation

Plats: Scen 2, Sara kulturhus
Telefon: 46-0910-715615

Hitta hit

Senast uppdaterad: