Öppen kammare i Bonnstan

Sommaren 2024, mellan den 17 juni och 30 augusti öppnar kammarägare i Bonnstan sina unika kammare för besökare. Måndag till fredag mellan 11.00 och 15.00 tar dagens värd emot, visar sin kammare och berättar om kyrkstadslivet förr och nu.


Välkommen till Bonnstan, en av 16 bevarade kyrkstäder i Sverige. Den är ett levande kulturarv, en unik kulturmiljö av riksintresse och ett av Skellefteås största och mest intressanta besöksmål.

Kyrkstaden, eller Bonnstan som den benämns lokalt, har anor från 1600-talet. Den byggdes upp socknens bönder och användes för övernattning i samband med kyrkobesök och andra ärenden. Under helgerna blev Bonnstan en myllrande stadsmiljö med allt vad det innebar och en naturlig samlingsplats för sockenborna, långt innan Skellefteå stad etablerades. Bonnstan består av 114 hus och 373 kammare, som fortfarande är privatägda. Somliga har gått i släkten i generationer.

Sommaren 2024, mellan den 17 juni och 30 augusti öppnar kammarägare i Bonnstan sina unika kammare för besökare. Måndag till fredag mellan 11.00 och 15.00 tar dagens värd emot, visar sin kammare och berättar om kyrkstadslivet förr och nu. Skyltar finns som hjälper dig att hitta den kammare som är öppen för dagen. Strosa runt i ett levande kulturarv och hitta en ny upplevelse runt hörnet!


Prisinformation

Evenemanget är kostnadsfritt.

Kontaktinformation

Kontakt: Elisabeth Engberg
Arrangör: Skellefteå kyrkstads kammarägarförening
Plats: Kyrkstadsvägen - Skellefteå
Telefon: 46-70-2425354

Hitta hit

Senast uppdaterad: