Bild från evenemang

Om samhällsbygget Boliden 100 år

Tillsammans med arkitekt Enar Nordvik välkomnar vi till en dubbel föreläsning om samhället Boliden, dess arkitekt och trädgårdsstaden i fokus.


Tillsammans med arkitekt Enar Nordvik välkomnar vi till en dubbel föreläsning om samhället Boliden, dess arkitekt och trädgårdsstaden i fokus.

John Åkerlund - Arkitekten som präglade Boliden
John Åkerlund var från början elektroingenjör från Borås, men kom att verka som arkitekt med en bredd inom allt från kyrkorum till skolor och hela industrisamhällen. Han blev även Bolidenbolagets arkitekt vid uppbyggandet av det helt nya samhället Boliden.

Karin Eriksson Hultén konstvetare och arkitekt, berättar om John Åkerlunds liv och omfattande produktion med utgångspunkt i sin forskning och avhandlingen "Resande i arkitektur" John Åkerlunds liv och verk (Umeå universitet 2004).

Trädgårdarnas roll i ett samhälle - Boliden i en delstudie
I en delstudie undersöks gruvsamhället Bolidens första fas och trädgårdarnas betydelse i samhällsbygget.

Elin Bergman, doktorand i konstvetenskap, berättar utifrån sin avhandlingsarbete "Trädgårdens textur Rumsliga, materiella och sociala perspektiv på de privata trädgårdarna i Sverige 1900-1930". Trädgårdens betydelse och användning i samhällsplanering, estetisk och politisk diskurs och som en självklar del av hemmets konstitution vid tiden (Stockholms universitet 3 maj 2024). Delstudien med Boliden ingår i detta arbete.

Boka

Prisinformation

100 kronorBarn/ungdom under 18 år gratis Biljetter köps på plats eller via tickster.com

Kontaktinformation

Kontakt: Susanne Sundwall
Arrangör: Bolidens teater och musikförening
Plats: Folkets Hus - Boliden
Telefon: 46-070-2320156

Hitta hit

Senast uppdaterad: