EPA-Emmies dagbok

I detta performativa konstverk får vi via en pimpad och modifierad folkvagns-bubbla en inblick i EPA-EMMIES tillvaro. En minst sagt annorlunda värld där en queer kvinna med autism och ADHD möter raggar- och epakulturen.


Museum Anna Nordlander / MAN presenterar:
EPA-EMMIES DAGBOK
Emmie Jansson

Under flera år har Emmie Jansson arbetat med det performativa konstprojektet och alter egot EPA-EMMIE där hon sätter sig själv som queer kvinna med autism och ADHD i relation till raggar- och EPA-kulturen. Utanförskapet, att känna sig hatad och utstött är centralt i hennes konstnärskap.

Verket EPA-EMMIES DAGBOK ifrågasätter rådande värderingar inom raggarkulturen såsom sexism, rasism, queerfobi och miljöpåverkan. Samtidigt identifierar sig EPA-EMMIE med hur det är att som ung bli föraktad och förminskad för sin identitet och passion.
– Projektet är ett lekfullt utforskande och experimenterande, ett undersökande av en värld jag aldrig varit del av men blivit besatt av, säger Emmie Jansson. 

I konstnärens funderingar kring begreppet raggare uppstod frågor kring rätten att röra sig fritt i det offentliga rummet. Men också, vem kvalificerar, vem får vara med i raggargänget? Finns där plats att vara sig själv eller existerar en slags normalitet inom raggarkulturen? Konstprojektet ger tillfälle att fundera kring normer och förutfattade meningar. Hur blir man en respekterad och lönsam medborgare? Finns det något ’rätt’ sätt att leva? Samtidigt som EPA-EMMIE ifrågasätter raggarkulturen letar hon svar på livets frågor med en längtan att bära sin identitet på utsidan, känna stolthet och få ta plats. 

Verket utgörs av en modifierad folkvagn som står parkerad i Nordanåparken hela sommaren. Besökaren är välkommen att kliva in i den pimpade ”bubblan” och via sinneskittlande intryck förflyttas till raggarnas tillvaro, rå och ocensurerad – precis som den är.

Emmie Jansson (1996) är uppvuxen i Falkenberg och verksam i Skåne. Hon tar sin kandidatexamen i fri konst på Konsthögskolan vid Umeå universitet våren 2024.

Utställningen är curerad och producerad av Museum Anna Nordlander / MAN  Länk till annan webbplats.

Kontaktinformation

Arrangör: Museum Anna Nordlander
Plats: Kanalgatan 43b - Skellefteå
Telefon: 46-0910735500

Hitta hit

Senast uppdaterad: