Bild från evenemang

Har de kärringar till sånt?

Kirunagruvans första kvinnliga borrare IngMari Lundmark och hennes dotter, journalisten Anneli Lundmark, berättar om kvinnorna som gick före i gruvan och om motståndet de mötte.


Kirunagruvans första kvinnliga borrare IngMari Lundmark berättar, tillsammans med sin dotter Anneli Lundmark, om kvinnorna som gick före i gruvan och om motståndet de mötte.

I Sverige förbjöds kvinnorna att arbeta under jord i gruvor år 1900 och det skulle dröja nära 80 år innan lagparagrafen till slut raderades.

När förbudet slopades blev elritaren IngMari Lundmark den första kvinna att gå bergarbetarutbildningen inom LKAB och den första kvinna att någonsin arbeta vid fronten i Kirunagruvan. Under åtta år stod hon ensam på ett borraggregat flera hundra meter under jord och lyfte två ton borrstål per skift.

Tillsammans berättar de om gruvkvinnorna som gick före, om varför kvinnorna förbjöds och om den långa och händelserika kampen – framför allt i Norr- och Västerbotten – för att åter öppna upp gruvorna för alla. Vilka var motståndarna? Vilka var pådrivarna?

Och framför allt, hur var det att komma som första kvinna till en totalt mansdominerad värld?

Onsdag 16/10, kl. 18.00-19.00, Burträsk bibliotek

Arrangör: Skellefteå kommun/Kultur- och biblioteksavdelningen

Arrangemanget är en del av Berättarfestivalen 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prisinformation

Fri entré

Kontaktinformation

Kontakt: Burträsk bibliotek
Arrangör: Skellefteå kommun
Plats: Burträsk bibliotek
Telefon: 46-0910-740326

Hitta hit

Senast uppdaterad: