Förskolebussarna - ett äventyr med kompisarna varje dag

Varje dag står de beredda att ta ut barnen på nya äventyr, någonstans i Skellefteå kommun. Det handlar om de två mobila förskolebussarna Skogsstjärnan och Pråmen.
- Jag tycker det är roligast med bussen att man får kompisar fort och kan leka, säger ett av barnen glatt.

Det ser ut som en buss med det är en mobil förskola som har allt som en vanlig förskola har. I främre delen sitter barnen fyra och fyra runt ett bord. I bakre delen finns det ett kök där de fixar i ordning maten, ett kylskåp, en toalett och lådor med spel, pussel och skapande material och ett klädskåp.

- Vi har allt som en fysisk förskola har men vi har mer möjligheter än en vanlig förskola, förklarar Motaz Al-Neis, barnskötare och busschaufför.

Nya äventyr varje dag

Klockan 09.00 varje dag sätter sig barnen i bussen för att åka till ett ställe där de kan upptäcka olika saker. Det kan handla om allt från lekparker, sandstränder och skogar till en bondgård.

- Vi åker nästan vars man vill, konstaterar ett av barnen.

- Vi har en gräns på 30 minuter, längre än så sitter vi inte i bussen. Vi kör till stället och parkerar. Sedan går vi ut och är ute hela dagen. När vi var på bondgården var det förväntansfulla barn som var där när kon förlöste kalven och det är någonting som inte alla barn får vara med om, förklarar Lisa Andersson, barnskötare och busschaufför.

Utomhuspedagogik i fokus

Förskolebussarna tillhör en stationär förskola dit barnen kommer på morgonen och klockan 15.00 är de tillbaka på den stationära förskolan igen. Personalen på förskolebussarna arbetar efter läroplanen som alla andra förskolor.

- Eftersom vi är ute mycket är det bra att nyttja den miljön. Därför är det mycket fokus på miljö, natur, djur och växter både ute och i bussen, säger Moa Carlsson, förskollärare.

Nöjda vårdnadshavare

Att barnen är på en mobil förskola istället för en stationär är annorlunda. Många vuxna har inte kunskap om vad det är och är därför lite tveksamma för att söka.

- Jag var fundersam först eftersom jag inte visste. Men det är samma, likadant. Jag är jättenöjd, berättar en av föräldrarna som har sitt barn på en av bussarna.

LÄNK
Filmen om förskolebussarna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Citaten i texten är hämtade från filmen)

Har du ett barn i fyra-fem års åldern som är intresserad av att få vara ute och upptäcka världen tillsammans med nya kompisar – anmäl dig till kundtjänst 0910-73 50 00 eller kontakta Linda Karlsson, rektor för förskolebussarna linda.karlsson@skelleftea.se)

Vid andra frågor eller funderingar kontakta gärna:
Linda Karlsson, linda.karlsson@skelleftea.se eller via telefon: 0910-73 50 00

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se