Discgolf

Foto: Patrik Degerman

Naturturism - ny utbildning på Naturbruksgymnasiet

Till höstterminen 2022 startar Naturbruksgymnasiet i Burträsk ett nytt program med inriktning mot naturturism. ”Vi har sett att det finns ett allt större intresse för turism inom landet. Inte minst här i norr”, säger Leif Lindroth, gymnasielärare.

Intresset för friluftsliv har ökat stadigt under de senaste åren - både inhemska turister och utländska besökare vill uppleva den svenska miljön och det intresset ska utbildningen ta vara på. Den riktar sig mot elever som trivs med att vistas i naturen.

– Det är mycket av en aktivitetsledarskapsutbildning. Eleverna som går naturturism kan antingen rikta in sig på naturguide eller jakt- och fiskeguide. Det är en utbildning i att leda människor med olika förutsättningar och erfarenheter av att vara ute i skog och mark, säger Leif Lindroth.

Naturturism bidrar till att skapa förståelse för naturen och att arbeta med hållbarhet ur ett miljöperspektiv. Utbildningen kommer att ske i samarbete med företag inom turistbranschen dit man ska skicka eleverna på praktik.

– Vi rekryterar elever från hela länet, så vi kan tänka oss olika delar inom turismnäringen, från fjäll till kust.

"Ligger rätt i tiden"

Erik Burstrand, avdelningschef för gymnasiet, berättar att starten för utbildningen var att man ville bredda naturbruksgymnasiets karaktär genom att lägga till ytterligare ett val, förutom de tidigare utbildningar inom djurvård och skogsbruk.

– Vi vill kunna erbjuda sådant som ungdomarna visar intresse för. Vi har sett ett ökat intresse i samhället i stort när det gäller att vistas ute i skog och mark med allt fler som snör på sig vandrarkängorna. Jag tror att den här utbildningen ligger rätt i tiden.

Leder till en yrkesexamen

När utbildningen är avslutad lämnar man skolan som en certifierad naturguide, det vill säga en yrkesexamen.

– Då är man redo att kliva ut på arbetsmarknaden inom besöksnäringen, om det så är i Västerbotten eller på en annan plats, säger Leif Lindroth.

Fakta

Så ansöker du: Alla som är folkbokförda i Västerbottens län och går i årskurs nio gör sitt gymnasieval via sökwebben Länk till annan webbplats.. Eleven får sitt lösenord av sin studie- och yrkesvägledare i början av januari.

Viktiga datum: Den 11 januari till och med den 10 februari är sökwebben Länk till annan webbplats. öppen för gymnasieval, sedan går det att göra omval den 12 april till och med den 3 maj.

I alla gymnasieutbildningar på Naturbruksgymnasiet kan man läsa grundläggande högskolebehörighet.

Mer information om gymnasievalet hittar du genom gymnasieuttagningen Länk till annan webbplats..

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: