Industritekniska programmet tar återigen in nya elever

Discgolf

Nu kan blivande gymnasieelever söka till det industritekniska programmet. ”Förutom ett intresse för teknik och industri bör man vara intresserad av att få jobb efter gymnasiet, för det finns väldigt goda chanser till det”, säger Ulf Marklund, rektor på Baldergymnasiet.

I Skellefteå kommun växer industrin – och i takt med det söker man allt fler unga som är intresserade av att vara en del av framtidens industribransch. Från skolans håll hoppas man därmed att det nu åter ska finnas ett stort intresse för den industritekniska utbildningen som haft paus för intagning under ett år.

– Det är bland annat efter påtryckningar från industribranschen som vi valt att starta upp programmet igen, säger Ulf Marklund.

Det industritekniska programmet är en yrkesutbildning där man som elev lär sig grunderna inom metall- och träindustrin. I utbildningen ingår också datastyrd produktion och teoretiska industrikurser. Under de sista tre terminerna har man dessutom APL, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande, på ett företag två gånger i veckan.

Ulf Marklund säger att man har ett bra samarbete med industriföretagen i bygden då flera har varit inblandade i utbud och uppbyggnad av utbildningen.

– Det finns en god insikt om att vi är bra för dem och att de är bra för oss, konstaterar han.

Bland de företag som engagerat sig finns bland annat batterifabriken Northvolt. Fredrik Häggström, Northvolt, berättar att man från företagets sida haft en nära dialog med Baldergymnasiet under hösten för att diskutera både innehåll och utformning av programmet.

– Industrin i Skellefteå har ett gemensamt intresse av att fler väljer att läsa en industriinriktning på gymnasiet. Den här utbildningen är vägen in till en lysande arbetsmarknad, där möjligheterna till anställning direkt efter examen är goda, säger han.

Möjlighet att plugga vidare

Även arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen har varit engagerade och ser en stor fördel för elever att läsa vid programmet. Magnus Broman, rådgivare på Teknikföretagen, påpekar att utbildningen visserligen kan vara en bra start på ett yrkesliv, men också om man vill fortsätta utbilda sig.

– Industriprogrammet är ett yrkesförberedande program. Detta innebär att du i de allra flesta fall är anställningsbar efter du genomgått utbildningen. Men du har också möjlighet att plugga vidare på högskola om du skulle vilja det. Många väljer tyvärr bort utbildningen i tron att så inte är fallet, säger han.

Magnus Broman tillägger också att, om man som elev vill satsa på industriteknik, så finns det goda förutsättningar att utvecklas inom branschen.

– Där finns det möjlighet att vara med och påverka hela den gröna omställningen och bidra till utvecklingen i samhället.

Fakta

Så ansöker du: Alla som är folkbokförda i Västerbottens län och går i årskurs nio gör sitt gymnasieval via sökwebben. Eleven får sitt lösenord av sin studie- och yrkesvägledare.

Viktiga datum: Den 11 januari till och med den 10 februari är sökwebben öppen för gymnasieval Länk till annan webbplats., sedan går det att göra omval den 12 april till och med den 3 maj.

Genom det individuella valet finns möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till högskola och universitet på Industritekniska programmet.

Mer information om gymnasievalet hittar du genom gymnasieuttagningen Länk till annan webbplats..

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: