Ny internationell utbildning för blivande gymnasieelever

I den nya gymnasieutbildningen international class bedrivs lektionerna på engelska. ”Det här är ett spännande, utmanande och roligt program, säger Sara Lundström Haglind, rektor på Anderstorpsgymnasiet.

Det har funnits önskemål om en internationell gymnasieutbildning i Skellefteå kommun. Dels från familjer som flyttar hit med sina tonåringar från andra delar av världen, och dels från elever på Engelska skolan som vill fortsätta sin utbildning på engelska.

– Och så tilltalar det så klart helt vanliga Skellefteåungdomar som vill ha en utmaning och som längtar ut i världen, säger Sara Lundström Haglind.

Anderstorpsgymnasiet har därmed blivit en kandidatskola för att bli en International Baccalaureate-skola, IB. Tanken är att kunna titulera sig som en IB-skola år 2023, det skulle innebära att de blir del av en internationell skolorganisation som bedriver utbildningar över hela världen.

– Vi startar redan nu så att när eleverna är klara med årskurs ett så ska de kunna börja på ett ” diploma programme”, vilket är IB:s gymnasienivå. IB:s diploma programme pågår två år, medan svenskt gymnasium är tre år, så vi kommer alltid har ett förberedande år med en international class, säger Sara Lundström Haglind.

Mer än grundämnen

Maria Hedman är utbildningskoordinator med tidigare erfarenhet av att arbeta på en IB-skola. Hon berättar att eleverna, förutom att läsa grundämnen, också lär sig kunskapsteori, eller ToK – theory of knowledge, och att de ska genomföra aktiviteter inom "community service", det vill säga att de ska göra något bra för andra.

– Till exempel har elever startat Amnestygrupper, arbetat på Röda Korset och gjort dramauppsättningar. Det finns ingen gräns på vad de kan göra. De skulle till exempel kunna arbeta för att bidra till Musikhjälpen, lära sig spela ett instrument eller träna för att springa en mil, säger Maria Hedman.

Vad som skiljer IB:s diploma programme från många andra gymnasieprogram är att slutproven inte rättas av lärare på plats utan skickas till en examinator och slutbetygen sätts utifrån det. Lärarens uppgift blir mer att handleda och lära än att bedöma. Det finns en fördel med detta, säger Maria Hedman.

– Då lärarna inte sätter betygen är det lättare för elever att berätta att de inte förstår ett ämne och att be om hjälp. Det är lättare att bygga upp en relation, säger Maria.

Framtida studier

IB-skolor finns i 159 länder och i och med att man läser samma kursplan över hela världen öppnar det många möjligheter för elever som vill läsa vidare.

– Man kan söka utbildningar nästan var som helst, lite beroende på vilka behörigheter som olika universitet kräver. Det finns också en stor fördel att läsa detta som ett studieförberedande program då man blir väldigt förberedd inför universitetsstudier, säger Maria Hedman.

FAKTA

Så ansöker du: Alla som är folkbokförda i Västerbottens län och går i årskurs nio gör sitt gymnasieval via sökwebben Länk till annan webbplats.. Eleven får sitt lösenord av sin studie- och yrkesvägledare.

Viktiga datum: Den 11 januari till och med den 10 februari är sökwebben Länk till annan webbplats. öppen för gymnasieval, sedan går det att göra omval den 12 april till och med den 3 maj.

Mer information om gymnasievalet hittar du genom att gå in på gymnasieantagningens hemsida Länk till annan webbplats..

Mer information om IB och dess diploma programme hittar du på IB:s hemsida Länk till annan webbplats..

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: