Anna Jonsson jobbade tillfälligt som lärare under krisveckorna: ”Skulle inte vilja ha veckan ogjord”

För att undervisningen i förskolorna och skolorna skulle kunna fortsätta som vanligt gick anställda inom förvaltningen Utbildning och arbetsmarknad in och jobbade som lärare. En av dessa var Anna Jonsson, till vardags digitaliseringsutvecklare på enheten Digitalisering och innovation.

När smittläget var som värst under januari månad i år gjordes en översyn inom Utbildning och arbetsmarknad för att hitta anställda inom förvaltningen som kunde tänka sig att gå in och jobba tillfälligt i skolorna. Det gällde bland annat personal som jobbade i projekt och andra enheter där det gick att fördela om arbetet. En av personerna som ställde upp var Anna Jonsson, till vardags digitaliseringsutvecklare på enheten Digitalisering och innovation.

- Vi är totalt åtta personer i min grupp och vi hade ett samtal innan och kom fram till att tre av oss kunde gå ut i skolorna tillfälligt för att jobba där. Det krävdes en del förplanering för att se vad som kunde flyttas till framtiden för att läget skulle bli hållbart för mina kollegor som jobbade kvar. Jag är tacksam mot min grupp som gjorde det möjligt för mig att kunna gå ut i skolorna, berättar hon.

Anna Jonsson jobbade som lärare främst i en förskoleklass på Tuböleskolan, men hjälpte även till i en fjärde klass samt i fritidshemmet på skolan. Skolan har totalt två förskoleklasser och tillsammans med läraren i den andra klassen fick Anna Jonsson hjälp med planering och introduktion av klassen hon skulle jobba i. Hon berättar att både lärare och elever gav henne ett bra välkomnande.

- Det är det som är så fint när man kommer ut i skolorna. Barnen var så gulliga och villiga att hjälpa till. De är verkligen fantastiska i ett sådant här sammanhang då även de anpassar sig utifrån läget, berättar hon och fortsätter:

- Jag hade sådan tur också som fick bra hjälp av läraren i den andra förskoleklassen. Lärarna har verkligen fått kämpa under hela pandemin.

Smittläget i skolorna har börjat lugna ner sig och antalet sjuka minskar för varje vecka som går. Skulle läget däremot förändras eller något liknande uppstå i framtiden är Anna Jonsson beredd att tillfälligt jobba som lärare igen. I dag är hon tillbaka i ordinarie verksamhet och glad över att ha kunnat hjälpa till.

- ­Ifall man får vara lite egoistisk så kan jag säga att jag absolut inte skulle vilja ha veckan ute i skolan ogjord, konstaterar hon.

Anna Jonsson har tidigare jobbat i verksamhet och säger att den största utmaningen var att snabbt komma in i rutiner samt att lära känna eleverna och gruppen. Samtidigt som sammanhållningen hos lärarna på skolan bidrog till att det korta inhoppet blev en bra erfarenhet.

- Det är just det som blir tydligt när man kommer ut i skolorna. Att alla som jobbar i verksamheten har alla samma mål och jobbar för det – att det ska bli så bra som möjligt för eleverna, säger hon.


Läs om läraren Boel Lundholm och hennes upplevelser under pandemin

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: