Försenade fakturor för hemtjänst och hälso- och sjukvård

På grund av tekniska problem är fakturan försenad. Du behöver inte ringa till kundtjänst.

Finska språkets dag uppmärksammas den 9 april

Finska språkets firas årligen den 9 april. Här kommer fem korta fakta för att uppmärksamma dagen:

1. Finska är modersmål för ungefär fem miljoner människor runt om i världen och i Sverige kan ungefär 250 000 sverigefinnar tala och skriva på finska.
  2. Språket ingår också i de fem nationella minoritetsspråk som har ett särskilt skydd i lagstiftningen i Sverige. Övriga minoritetsspråk är jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
  3. Lagstiftningen säger att personer som talar dessa fem minoritetsspråk har rätt att kommunicera på sitt språk med myndigheter och offentliga verksamheter.
  4. Skellefteå kommun tillhör även finskt förvaltningsområde vilket innebär att förskoleplats med finsktalande pedagoger erbjuds och även äldreomsorg.
  5. I modersmålsundervisningen för skolbarn i Skellefteå kommun finns möjligheten att lära sig finska.

Här kan du läsa mer om service på finska inom Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Här kan du läsa mer om modersmålsundervisning Länk till annan webbplats.