Discgolf

Nu går det anmäla klasser till skolbio

Skellefteå Kulturskola har fått anslag via Svenska filminstitutet för att starta "Film i skolan". Med detta kommer en möjlighet för elever i Skellefteå kommun att se film, prata film och skapa film. Testverksamhet för Skolbio drar igång i slutet på september.

Nu startar försöksverksamhet med skolbio där skolklasser i grundskolan, kostnadsfritt kan åka buss till Skelleftehamn för att se film på biograf.

– Kulturskolans mål är att nå alla grundskolor i kommunen och erbjuda kurser som bidrar till grundskolans läroplan och mål. Därför är det roligt att kunna addera skolbio i vår verksamhet, säger Susanne Lohman, enhetschef Kulturskolan,

Efter biovisningen följer fyra lektioner på elevernas skola under ämnet film och berättande. Under dessa lektioner får de bland annat utforma en egen berättelse, tillverka rekvisita och skapa en egen film med stopmotion-teknik. Lektionerna avslutas sedan med att klassen har en egen filmpremiär.

– Vi har kört liknade koncept tidigare i skolorna, men förutom att skapa en film så adderar vi nu ett biografbesök, med moment där eleverna får reflektera och öva kritiskt tänkande. Vi komprimerar även längden på kursen jämfört med tidigare. Filmpremiären med elevernas egna filmer i klassrummet brukar vara en höjdare bland eleverna och lärarna, säger David Wiksten, lärare på Kulturskolan.

De första skolbiovisningarna riktar sig mot årskurserna 2–5, men fler årskurser kan inkluderas framöver.

Alla skolor i Skellefteå kommun kan anmäla sig till Skolbio, såväl den kommunala som friskolor.

Du hittar upplägget för skolbio och kan anmäla klasser via skelleftea.se/skolbio