Discgolf

Nu skyltar vi om på återvinningscentralerna

Vi skyltar om på alla ÅVC utifrån det nya nordiska gemensamma skyltsystemet. Nu möts du bland annat av energiåtervinning, ej återvinningsbart, hård- och mjukplast. Skyltarna är på svenska och engelska med en qr-kod som leder dig till mer information.

Nya skyltar - fler fraktioner

Det mesta är sig likt när du kommer till ÅVC. Det som är nytt är skyltarnas utformning och att du nu ska sortera ut fler fraktioner. Till att börja med finns container för hård- och mjukplast som inte är förpackningar. Det kan handla om möbler, leksaker med mera i plast. Framöver blir det även utsortering av planglas och gips. Till Planglas kommer du att kunna sortera ut till exempel dricksglas och speglar samt fönster utan ram.

Två nya benämningar introduceras. Det är energiåtervinning där du lämnar det som inte ska återvinnas eller hanteras på annat sätt. Det är till exempel tapetrullar, möbler som är buntade och liknande. Ny benämning är också ej återvinningsbart. Dit lämnar till trasig keramik, släckt aska, trasigt tvättställ och liknande.

Läs mer om skyltsystemet på sidan om återvinningscentraler.

Kort om nya skyltsystemet

Den 1 juli 2020 lanserade Avfall Sverige ett nytt gemensamt skyltsystem för avfallssortering vilket bygger på ett pictogramsystem framtaget av Dansk Affaldsförening. De nya skyltarna ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. Systemet är tänkt att kunna användas så väl vid fastighetsnära insamling, på återvinningsstationer, återvinningscentraler, på sopkärl, i soprum, och vid insamling på stan, som på förpackningar.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad:
Till toppen
0910-73 50 00

Besöksadress: Stadshuset,
Trädgårdsgatan 6, Skellefteå

kundtjanst@skelleftea.se