Rapportera in om du hittar tallolja vid kusten

Den 8 juni skedde ett stort oljeutsläpp i Bottenhavet mellan den svenska och finska kusten. Om du upptäcker tallolja vid Västerbottenskusten är det viktigt att du kontaktar Kustbevakningen eller kommunen.

Utsläppet sträckte sig ungefär från Gävle till Härnösand. I dagsläget har ingen tallolja upptäckts längs Västerbottenskusten och det är inte säkert att utsläppet kommer att nå land. Länsstyrelsen Västerbotten följer utvecklingen noga och kommer tillsammans med Kustbevakningen att hålla utkik efter olja i samband med andra inventeringar som görs i sommar.

Tallolja är brunaktig till färgen och klibbig och kan påträffas i klumpar när den når land. Oljan riskerar att påverka både djur och natur negativt.

Om du får tallolja på huden eller i ögonen kan du få allergiska reaktioner. Giftinformationscentralen rekommenderar att du i så fall sköljer ögonen med vatten och tvättar huden med tvål och vatten.

Om du upptäcker tallolja vid kusten i sommar, hör av dig till Kustbevakningen (extern länk, öppnas i ny flik) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller till Skellefteå kommuns kundtjänst på 0910-73 50 00 (knappval 3).

Här kan du läsa mer om utsläppet (extern länk, öppnas i ny flik). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: