Lejonströmsbron ska skyddas genom portaler

Portaler ska sättas upp på Lejonströmsbron för att höga, tunga fordon inte ska kunna köra där. Dessutom monteras mätdubb för att göra det lättare att se om det uppstår sättningar över tid. Det beslutade samhällsbyggnadsnämnden idag.
Bron klarar en totalvikt på tre ton, men det passerar nästan dagligen fordon som är tyngre än så. Portalerna blir ett sätt att hindra höga fordon, som ofta är de som riskerar att vara för tunga.
– Vi behöver skydda Lejonströmsbron, dels för att den är en viktig del i vår trafikplanering och i invånarnas vardag, dels för att den är Sveriges längsta bevarade träbro och ett skyddat byggnadsminne. Fram till att portalerna är på plats monterar vi upp provisoriska höjdbegränsningar, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Portalerna ska tillverkas i trä, troligtvis återbrukat från delar av bron som behöver bytas ut, och målas i samma röda nyans. För att de ska passa in med estetiken har kommunen dialog med Skellefteå museum och länsstyrelsen.
– Dessutom har vi dialog med räddningstjänsten om placeringen för att se till att de klarar uttryckningar till exempelvis Rovön och utfarterna på södra sidan, säger Sara Keisu-Lundh.
Om förslag till portaler godkänns i vår kan de monteras under sommaren.
Fakta
Lejonströmsbron stod klar 1737 och kallades ursprungligen för Stora bron, men fick troligen sitt nya namn när Lejonströms sågverk byggdes vid norra brofästet. Bron var ända fram till 1913 då Parkbron byggdes Skellefteås enda bro. 1994 blev bron lagskyddat byggnadsminne och är idag Sveriges längsta bevarade träbro. (Källa: Skellefteå museum)