Skellefteå kommun vill återbruka fler jordmassor
Kommunen vill kunna ta emot mer sulfidjord på anläggningen Loftberget och förädla den så att den går att återbruka. Nu har samhällsbyggnadsnämnden sagt ja till att en upphandling av en leverantör får påbörjas.
Byggprojekt innebär ofta att stora jordmassor behöver grävas upp. Ibland kan de användas som utfyllnad i andra projekt, men ibland innehåller de naturligt förekommande tungmetaller som gör att de behöver bearbetas först, eller skickas till deponi.
Planerna för Loftberget är en ny deponi, både för jord som går att återbruka och inte, samt en yta för att kunna bearbeta så kallad sulfidjord (se mer i faktarutan nedan).
– Sulfidjorden ska bearbetas till anläggningsjord som kan användas runt om i kommunen. Det blir ytterligare ett steg i att göra våra byggprojekt så hållbara och cirkulära som möjligt, säger Sara Keisu-Lundh (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
Nu väntar samråd med de som berörs i området och sedan ska länsstyrelsen ta del av åsikterna innan de tar ett beslut. Ett beslut kan ta upp till ett år. Anledningen att beslutet om upphandling tas i nämnden redan nu är för att verksamheten inte ska förlora någon tid den dag länsstyrelsen godkänner projektet.
Fakta: Vad är sulfidjord?
Sulfidjord är jord som innehåller sulfidmineraler och har bildats i syrefria miljöer när järn och svavel har reagerat med varandra. När jorden grävs upp och exponeras för luft kan den oxidera och bilda sur sulfatjord, vilket kan leda till lågt pH och höga metallhalter i omgivande vatten. Den är vanlig i kustnära områden, särskilt i Västerbotten och Norrbotten.