Den 11 april firas internationella koltdagen/gaptapiejjie

Den 11 april bär samer runt om i hela Sápmi kolt till skolan, jobbet eller annat. Och vi hoppas på att få se många färgglada och vackra koltar i Skellefteå.

Koltdagen grundades 2014 av Sáminourra, en samisk ungdomsförening i Norge, som tyckte att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid högtid. Genom att klä sig i sin kolt en helt vanlig dag vill organisationen att samer i hela världen ska visa stolthet över sin kultur och samiska identitet.

Bilden visar en av alla samiska familjer här i Skellefteå. Koltarna är enligt nordsamisk områdestradition från Karesuando och bilden är tagen på Sara kulturhus under samernas nationaldagsfirande den 6 februari

Bilden visar en av alla samiska familjer här i Skellefteå. Koltarna är enligt nordsamisk områdestradition från Karesuando och bilden är tagen på Sara kulturhus under samernas nationaldagsfirande den 6 februari. En dag som för många samer är självklar att bära kolt på.

Samisk lokalförening i Skellefteå

Samerna i Skellefteå håller på att bilda en lokalförening och den 1a maj har Skellefteås sameförening/Syöldaten Sámienseäbrrie sin första årsstämma. Besök gärna deras instagramkonto, @sameriskelleftea, för mer information.

Koltdagen

Internationella koltdagen firats varje år den närmaste vardagen till den 10 april. Sedan ett par år tillbaka har ännu en koltdag införts, den närmaste vardagen till den 10 september.

Här kan du läsa mer om den samiska kolten:

www.samer.se/1173 Länk till annan webbplats.

www.minoritet.se/man-gar-vardigare-med-kolten-pa Länk till annan webbplats.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: