Pilotprojekt blir viktigt verktyg för norra Sveriges kompetensförsörjning

Skellefteå kommer ingå i ett pilotprojekt som ska stärka kompetensförsörjningen i norra Sverige. Initiativet kommer från Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och de fackliga organisationerna och totalt avsätts 45 miljoner kronor från Omställningsfonden. Pilotprojektet pågår från mars 2025 till 31 december 2027.

- Ett sådant här initiativ är oerhört välkomnande men också nödvändigt för att vi ska kunna säkerställa att vår välfärd har den kompetens som krävs. Det är också precis den här typen av initiativ som vi behöver och har efterfrågat och blir väldigt glada för då vi måste se till att kompetens blir kvar här i norra Sverige, säger Evelina Fahlesson (S), kommunstyrelsens vice ordförande och personalnämndens ordförande.

Kommunerna som ingår i pilotprojektet och kommer få ta del av Omställningsfondens medel är Skellefteå kommun, Boden kommun, Luleå kommun och Piteå kommun samt Region Västerbotten och Region Norrbottens verksamheter. Till bolag som ägs av kommunerna och regionerna avsätts fem miljoner kronor. Totalt handlar det om 45 miljoner.

Pilotprojektet kommer kräva att Omställningsfonden koordinerar matchningsinsatser i samarbete med berörda arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och övriga omställningsorganisationer. Det kommer innefatta en kartläggning av berörda arbetsgivares kompetensbehov samt kompetens och intresse av att jobba inom sektor hos potentiella arbetstagare. Arbetet kommer även innefatta identifiering av kompetensgapet och att konstatera relevanta insatser samt kostnader för dessa.

- Norra Sverige har ett fortsatt stort kompetensbehov och ett av områdena där behovet är som störst är just inom välfärden. Genom det här pilotprojektet kommer vi förhoppningsvis att få ännu större möjlighet att jobba med de målgrupper som vår verksamhet riktar sig till vilket känns väldigt glädjande, säger Kristina Sundin Jonsson, kommundirektör.

Grupper som kan vara aktuella för pilotprojektets insatser är exempelvis:

  • Arbetstagare anställda som behöver en omfattande insats för att kunna ta en annan anställning än den de har idag.
  • Unga personer (under 24 år som kommunen ansvarar för) som inte kommer in på eller hoppar av gymnasium, som anställs in i verksamheten.
  • Uppsagda och arbetslösa bland annat mot bakgrund av uppsägningar inom Northvolt.
  • Medföljande make/maka till de som flyttat upp för arbete på exempelvis Northvolt.
  • Uppsagda eller arbetslösa från andra delar av landet som anställs in i verksamheten
  • Utlandsrekryteringar.

Parterna som tecknar denna principöverenskommelse är:

Från arbetsgivarsidan: Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Från den fackliga sidan: Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR:s förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård, Läkare samt Lärare jämte i förbundsområdena ingående organisationer samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.

Om Omställningsfonden:
Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att arbeta förebyggande med tidiga omställningsinsatser och kompetensutveckling inom kommuner och regioner, samt kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Omställningsfonden stödjer och hjälper också medarbetare, med kompetensutveckling och karriärväxling både under och efter anställning. Arbetet baseras på Kompetens- och omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.

Relaterat:

Senast uppdaterad: