Snabbväxande Skellefteå vill stärka företagsklimatet

Skellefteå växer och känner av växtvärken. I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimat hamnar kommunen på plats 258, och sjunker därmed 44 platser sedan fjolårets mätning.
– Samhällsomvandlingen innebär stora möjligheter, men också utmaningar. Nu tar vi krafttag för att ännu bättre kunna stötta det lokala näringslivet, säger Anja Palm, näringslivschef Skellefteå kommun.

Varje år får företagare i Sverige möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen i Svenskt Näringslivs enkätundersökning. I rankingen av Sveriges kommuner, som presenteras idag, hamnar Skellefteå på plats 258 av 290 kommuner. Förra året låg kommunen på plats 214.

Enkätundersökningen visar att företagarna bland annat efterfrågar bättre infrastruktur, fler bostäder samt bättre dialog och information.

– Vi hör att väldigt många företag är positiva till den utveckling som sker och det finns en stark företagsanda i Skellefteå. Men den kraftiga tillväxten ställer också fler och nya krav. För oss handlar det om att kunna möta upp dem så snabbt vi bara kan, säger Anja Palm.

Deltar i utvecklingsprogram
För att utveckla företagsklimatet ska Skellefteå kommun nu delta i ett utvecklingsprogram för kommuner, som Svenskt Näringsliv driver. I det ettåriga programmet ges stöd till kommuner som bestämt sig för att stärka företagsklimatet. I programmet deltar ledande företrädare från Skellefteå och sju andra kommuner. Ledarna kan sedan ta resultaten vidare inom den egna kommunen.

– Det här är en otroligt viktig fråga för hela Skellefteå. Den här utbildningen ger oss en bra möjlighet att fokusera på just på företagsklimatet och vad vi som kommun kan göra i vår roll. Vi gör nu en satsning som vi tror kommer att ge goda resultat över tid, säger Anja Palm.

Om undersökningen:
Totalt har 205 företag i Skellefteå kommun svarat i årets undersökning. Det sammanfattande omdömet om Skellefteås företagsklimat ligger på 3,08. Riksgenomsnittet är 3,46.

Relaterat:

Senast uppdaterad: