Personer med daglig verksamhet får extra habiliteringsersättning i december

Invånare med daglig verksamhet får 3 000 kronor extra i habiliteringsersättning i december. Det beslutade socialnämnden i Skellefteå kommun vid onsdagens sammanträde.

Det är ett engångsbelopp som betalas ut som en följd av coronapandemins effekter.

På grund av pandemin fick de flesta dagliga verksamheter hålla stängt under långa perioder 2020 och 2021. Även efter att verksamheterna öppnade igen har pandemin fortsatt att påverka frånvaron. Det innebär att det riktade statsbidrag som Skellefteå kommun tilldelats för habiliteringsersättning 2022 inte kunnat nyttjas fullt ut.

Socialnämnden har därför beslutat att de cirka 400 personer som har ett verkställt beslut om daglig verksamhet enligt LSS kommer få en extra utbetalning i december. Det handlar om 3 000 kronor per person.

– Syftet med habiliteringsersättning är att stimulera den enskilde individen att delta i en verksamhet som erbjuder utvecklande och meningsfull sysselsättning anpassad efter just dennes förutsättningar. Vi tror att denna extra peng kommer gynna individerna i ett längre perspektiv, säger Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden.

Kostnaden för den extra utbetalningen landar på cirka 1,2 miljoner kronor, en summa som helt täcks av det kvarvarande statsbidraget. Om pengarna inte skulle användas till denna extra ersättning hade de behövt återbetalas till Socialstyrelsen.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: