Förstora bilden

Sofia Viklund och Linda Lindberg Forssell är Skellefteås laserteam.

Skellefteå i framkant för sårläkning med laser

Mindre smärta, mer självständighet och kortare läkningstid. Att använda medicinsk laser för att läka sår har blivit en framgångssaga i Skellefteå.
– Vi känner att vi gör skillnad för patienterna, säger Sofia Viklund i Laserteamet.

Skellefteå kommun är en av de första kommunerna i landet som använder medicinsk laser för att behandla svårläkta sår hos sköra äldre.

Medicinsk laser är ett särskilt sorts ljus som jobbar på cellnivå, sätter i gång blodcirkulationen och ger en terapeutisk effekt hos patienten. Patientgruppen är individer på kommunens vård- och omsorgsboenden eller personer som bor i egna bostäder och får vård av kommunens hemsjukvård.

Idén kom från projektledaren och kommunens första doktorand inom Vård och omsorg, Marianne Degerman. Hon hade erfarenhet av laser från sitt tidigare arbete som fysioterapeut.

– Jag stötte på att vi har ganska många sår hos våra patienter, sår som skapar problem. Man kan inte vara lika fysiskt aktiv och förlorar många funktioner. Så jag kände att det här med laserbehandling var något jag ville prova, säger Marianne.

Förstora bilden

Sofia Wiklund besöker patienternas hem.

”Genomsyrar Skellefteå”

Våren 2019 påbörjade hon en vetenskaplig forskningsstudie kring att använda medicinsk laser för att behandla svårläkta sår.

– Vi ska jobba evidensbaserat i vården, därför kändes det viktigt att göra en studie. Det är starkt av vår ledning att våga testa det här. Det genomsyrar väl Skellefteå just nu, att man vill vara i framkant, säger hon.

Under sårbehandlingstiden med laser har Skellefteå kommun kunnat dra ner på antalet omläggningar och i en jämförelse mot RiksSårsregistret så läker såren hos kommunens patienter ut 123 dagar snabbare. Dessutom minskar materialkostnaderna och medarbetarna sparar tid.

"De får helt plötsligt en ny livskvalitet när såret är borta"

I höstas fick Marianne Degerman en artikel om projektet publicerad i PLOS ONE, som samlar världens mest ansedda vetenskapliga tidskrifter. Nu har arbetet med laser blivit en del av Skellefteå kommuns ordinarie verksamhet.

– Vi sparar pengar när vi inte behöver lägga om sår lika ofta och att sår läker ut snabbare. Det är sällan man kan förbättra för patienten samtidigt som man sparar pengar, säger hon.

Ute fyra dagar i veckan

De som utför själva behandlingen är Laserteamet, som består av undersköterskorna Sofia Viklund och Linda Lindberg Forssell. Teamet har två bilar och jobbar fyra dagar i veckan med laserbehandlingar. De åker runt till patienter i hela kommunen. Hur många patienter som de hinner med per dag varierar.

Under en vanlig arbetsdag träffas Linda och Sofia på kontoret på morgonen för att läsa igenom dokumentation. Sedan packar de laserväskorna och ger sig ut i varsin bil.

– Vi lägger upp en lämplig rutt som funkar bra. Sen kör vi runt hela dagen, med paus för lunch, och är tillbaka på aftonen för dokumentation, säger Linda.

Värdefull kontakt

Förstora bilden

Ljuset i medicinsk laser arbetar på cellnivå.

De flesta patienter som Linda och Sofia träffar är positiva till behandlingen.

– De känner ganska snabbt att de får mindre ont i såren. Man är så glad för deras skull, de får helt plötsligt en ny livskvalitet när såret är borta. Och vi får vara delaktiga och ta mycket ansvar, vilket känns bra, säger Sofia.

Varje patient får behandling två gånger i veckan.

– Man hinner få en bra och värdefull kontakt. Det tar en stund med behandling och omläggning varje gång, så man hinner avhandla en del samtalsämnen under behandlingstiden, säger Linda.

Medicinsk sårläkning med laser i Skellefteå kommun

Alla som är inskrivna i hemsjukvård och har svårläkta sår kan få behandling med medicinsk laser.

Laserteamet behandlar med två typer av laser, infraröd och röd laser. De olika ljusen når olika djupt in i vävnaden. Behandlingen gör inte ont och är inte farlig.

Patienten får behandling två gånger i veckan. Effekten av behandlingen dröjer oftast några veckor.

Skellefteå kommuns vetenskapliga studie om medicinsk laser för sårläkning har också fått stöd av Luleå Tekniska universitet och Karolinska institutet.

Detta är en artikel ur 2023 års första nummer av personaltidningen Ida. Fotograf: Patrick Degerman.

Följ med laserteamet hem till några av patienterna:

Relaterat: