Vill växa med fler aktiviteter på den ”gröna” sidan

Friluftsfrämjandet Skellefteå Lokalavdelning har under många år haft stor verksamhet på den alpina sidan med skidskola på Vitberget.
- Nu vill vi även växa inom andra verksamheter såsom vandring, mulle och mountainbike, säger Maria Nilsson, ordförande i Friluftsfrämjandet Skellefteå sedan ett år tillbaka.

Den nye ordförande Maria Nilsson har en lång historia bakom sig inom främjarna. Hon började sina bana redan på 1960-talet när hennes mamma vara aktiv som ledare.
- Friluftsfrämjandet Skellefteås lokalavdelning har funnits sedan 1950-talet. I dag har föreningen 270 medlemmar, berättar hon.

Alpin skidskola
Under de senaste åren har Skellefteå lokalavdelning haft alpin skidskola och drivit en kiosk med liftkortsförsäljning i Vitbergsbacken. Men hösten 2020 avslutades uppdraget med kiosk och liftkortsförsäljning.
- I vinter har vi endast haft alpin skidskola på Vitberget. Historiskt sett har det funnits fler verksamheter men av olika anledningar har dessa aktiviteter upphört, förklarar hon.

Verksamhet utomhus
Deras verksamhet sker utomhus, vilket har gjort att deras barnverksamhet med skidskola i stort sett kunnat genomföras som vanligt med några undantag.
- Det som varit annorlunda är att vår avslutning fick ske utomhus, vilket fungerade mycket bra. Vi hade även informerat föräldrarna om att inte samlas i grupp och att lämnande och hämtning skedde så smittsäkert som möjligt säger hon och fortsätter:
- För våra vuxna som gick i skidskola så följde vi riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och även det som Friluftsfrämjandet Riks gett ut. Vi begränsade deltagande till max fem stycken. Detta gjorde att vi även la in fler ”privat” lektioner.

Fler verksamheter på gång
Naturen blev 2020 för många ett förlängt vardagsrum och träningslokal, men också en plats för trygghet, vila och tröst. Aldrig har behovet av friluftsaktiviteter varit större, och under året har Friluftsfrämjandet växlat upp ytterligare för att möta efterfrågan.
Under många år har de haft stor verksamhet på den alpina sidan med skidskola på Vitberget. Nu vill de även växa inom andra verksamheter såsom vandring, mulle och mountainbike.
- Vi har i dag fått in flera personer som är intresserade av att bli ledare inom dessa områden.

Bli mer synlig i Skellefteå
De kommer att delta med två ledare på en mountainbike-utbildning i maj 2021 här i Skellefteå. Det är Friluftsfrämjandet Region Norr som arrangerar detta så det kommer deltagare från Örnsköldsvik i söder till Luleå i norr.
Under sommaren kommer de att starta upp mountainbikegrupper. De kommer även att utbilda två ledare under våren inom vandring för att komma i gång med vandringsaktiviteter runt om i Skellefteå.
- Vi har även som ambition att komma i gång med mulleverksamhet under hösten. Ledarrekrytering är annars något som de också jobbar för fullt med. Här har de även hjälp av Friluftsfrämjandet Riks som med olika kampanjer visar upp hur det är att jobba som ledare i Friluftsfrämjandet.
- Vår vision är att växa med fler aktiviteter på den ”gröna” sidan och att bli mer synlig i Skellefteå, avslutar Maria Nilsson.

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: