Discgolf

En förening med framtidstro

Strax utanför Burträsk ligger Innansjön, en levande by med framtidstro och en populär vandringsled och pir.
- Det känns väldigt positivt att både ungdomar och barnfamiljer köper hus i byn, säger Åke Hallberg, ordförande i Innansjöns Byautvecklingsförening sedan sex år tillbaka.

Föreningen bildades 1998 men ombildades 2005 efter ett samgående med Innansjöns samlingslokalförening. (Den tidigare skollokalen som övertogs enligt kommunfullmäktige 1966-06-30 i samråd med fastighetsägare i byn och kallades därefter Innansjöns samlingslokal). Efter sammanslagningen 2005 döptes lokalen till Innangården. I dag har föreningen cirka 65 medlemmar.

- Jag och min hustru har varit medlemmar i femton års tid. Vi är inte året-runt boende i byn utan vi har en släktgård på min frus sida. Vi brukar delta på fester och sammankomster i byn, förklarar han.

Våffelkvällar i sommar
I sommar under juni, juli kommer föreningen att ha fem våffelkvällar som är coronaanpassade, med möjlighet att sitta utspridda.

- Våffelkvällarna har varit väldigt populära och vi har haft många gäster, säger Åke Hallberg och fortsätter:

- Vi hoppas att vi kan återgå till det normala och även ha sommarfester med surströmming och ibland älgköttsoppa men även olika kursaktiviteter.

Flera stora projekt
Under de sista femton åren har de haft tre stora projekt som de arbetat med. 2007-2008 höll de på med upprustningen av skollokalen. Sedan har de arbetat mycket med vandringsleden som går runt Risån.

- Byns gubbar har lagt mycket tid på hängbron som går över Risån och leden är mycket populär bland allmänheten som promenerar runt Risån och upp i skogen.

51 stenlass till piren
I fjol gjordes en pir i ordning nere vid bastun i Innansjön.

- Det är båtklubbens medlemmar med Gunnar Höber som samordnare som varit engagerade i detta, förklarar Åke Hallberg.

51 lass med sten fick de helt gratis kört till piren som material efter att Karl-Ivar Johansson, uppvuxen och bosatt i Innansjön till för ett år sedan och som gjort mycket för byn, pratat med en arbetsledare för projektet byte vatten och avlopp.
- Han bad att få stenarna gratis till Innansjön eftersom de ändå var tänkt att transporteras till ett annat ställe, förklarar Åke Hallberg.

Finansieringen av piren
Efter att de fått den stora stenmassan till piren såg de möjligheter att kunna utföra projektet. 60 procent av finansieringen till piren ordnades av båtklubbens medlemmar. De fick även en gåva av en boende i byn och bidrag från Kultur- och fritidskontoret.

- I sommar kommer piren att färdigställas med gästbåtplatser, samt parkeringsytor för allmänheten, husvagnar och bilar. Det kommer också finnas dass, bänkar och bord för våra gäster att nyttja.

Mycket som behöver underhållas
Eftersom föreningen har många aktiviteter igång behövs en hel del underhåll.

- Vårt mål är i första hand att klara att underhålla badplatsen, hängbron, grillplatser och Risåleden för de som vill ta en promenad, poängterar Åke Hallberg.

De behöver också göra en översyn av gamla platser som är uppmärkta med skyltar.

- Vårt nästa mål är att renovera fasad och yttertak på Innangården om det går att ordna bidrag, vilket inte alltid är det lättaste.

Pandemins konsekvenser
När pandemin kom stannade många av deras aktiviteter av.

- Vi har ändå haft ett trivselkvällar med ett fåtal personer, bland annat har vävstugan för damer varit igång. Och vi har endast haft telefonmöten med styrelsen.

Det som varit positivt är att många gjort utflykter och upptäckt deras båthamn och varit ute och fiskat för dagen.

- Vi har aldrig tidigare haft så många besökare vid båthamnen. Och efter det enorma intresset så beslutades det att utveckla området mer för allmänheten.

Men pandemin har påverkat deras ekonomi eftersom de inte haft intäkter som tidigare, en bild som är talande för alla föreningar.

- Nu hoppas vi att den snart är över så att vi kan göra en omstart.

En by med framtidstro
Byn Innansjön utanför Burträsk är en levande by med ungdomar och barnfamiljer som köper hus i byn.

- Jag tycker det ser positivt ut och det lockar säkert fler när det finns barn i byn. Vi ser med tillförsikt på att vår by även i framtiden kommer att vara en levande by.

Sedan hoppas han att de får återgå till det normala för att lättare kunna träffa nyinflyttade på gemensamma aktiviteter, fester och sammankomster.

Relaterat:

Senast uppdaterad: