Fuller Quartet (USA) Foto: Mats Åkerström

Fuller Quartet (USA) Foto: Mats Åkerström

En förening det svänger om

Jazzklubben Boston i Skellefteå är föreningen det verkligen svänger om. De firar snart 30 års jubileum och har varit en viktig kulturbärare för Skellefteås musikliv inom jazzen. Men i vår har verksamheten legat nere på grund av pandemin.

- Vi vill gärna komma tillbaka efter pandemin och kunna planera en ”normal” vinter, säger Mats Åkerström, ordförande i föreningen sedan 15 år tillbaka.

I februari 1993 såg de dagens ljus och den stora anledningen till att de bildades var att tidigare föreningar hade lagts ned och det innebar att det saknades en aktör som anordnade konserter i jazzgenren. Medlemsantalet brukar pendla mellan 200 och 300 medlemmar:

- Ett år som detta sjunker betalningsviljan bland medlemmarna då ingen verksamhet i stort sett funnits, förklarar han.

Samarbete med Kulturskolan

Föreningens syfte är att arrangera konserter öppna för allmänheten och kunna ge professionella musiker på turné en spelplats i Skellefteå.

- För att hålla kontinuitet anlitar vi också lokala musiker på amatörnivå. Med lokala avses området Umeå - Skellefteå - Piteå - Luleå. Blandningen lokala band och turnerande har visat sig fungera bra. Drygt hälften av alla konserter genomförs av professionella musiker.

De försöker också samarbeta med lärare och elever på Kulturskolan och estetiska programmet.

- Varje år delar vi också ut ett litet ungdomsstipendium kallat ”Jazzmyran”.

Svante Turesson och Nisse Landgren

Föreningen har haft en del stora projekt under årens lopp och Mats Åkerström har svårt att plocka fram något enskilt projekt.

- Egentligen är varje konsert ett eget projekt och det är svårt hålla fram något speciellt. Men vissa konserter biter sig fast naturligtvis. Gäster vi minns är till exempel Svend Asmussen, Nisse Landgren & Johan Norberg, Esbjörn Svensson, Bengt Hallberg, Georg Riedel, den amerikanske trummisen Steve Gadd, Svante Thuresson med flera.

Framtidsvisioner

Jazzklubben Boston har många strängar på sin lyra och det finns även en del framtidsvisioner förutom att de vill komma tillbaka efter pandemin och kunna planera en ”normal” vinter.

- Vi ser också att vi kanske hittar en ny spelplats i och med att kulturhuset står klart nu i höst. Vår första spelning är där redan inledningsveckan om nu allt går som det ska.

De ser också att klubben kan växa i medlemsantal i takt med att Skellefteå växer.

Relaterat:

Senast uppdaterad: