Föreningsnytt september 2021

En bild på ett par skor som vandrar med texten "föreningsnytt"

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt.

Kultur- och fritidschefen har ordet

Skellefteå ska kunna behålla sin profil som en mycket aktiv och levande föreningskommun

Hösten är här och våra verksamheter börjar återgå till ett nytt normalläge. Under tisdagen den 7 september kom regeringens besked att man planerar för att släppa alla restriktioner vad gäller publik och folksamlingar under 15 000 personer från och med den 29 september. Detta är något som många sett fram emot och det kommer att betyda att konserter, matcher och uppvisningar kan bedrivas som innan pandemin, vilket varit starkt efterlängtat av många. Fler kan delta i aktiviteter, något som vi alla gläds åt, även om vi fortsatt måste göra det med omsorg om varandra och med respekt för att pandemin fortfarande pågår samt att alla inte är vaccinerade ännu. Nu börjar det mödosamma arbetet att bygga upp det som gått förlorat det senaste året. Många föreningar har tappat medlemmar, inte minst ungdomar som tvingats att avstå träningar, körsång och andra fritidsaktiveter. Föreningslivets styrka ligger i dess medlemmar och det engagemang som finns där. Den lågan måste fortsätta glöda, för att Skellefteå ska kunna behålla sin profil som en mycket aktiv och levande föreningskommun. Ni är dom som gör detta möjligt och vi finns här för att stötta er. Tack för att ni finns!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat aktuella bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll för maj Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Kompiskortet - Vill föreningen hjälpa till att skapa ett Skellefteå för alla?

Med ett kompiskort har den med funktionsvariation möjlighet att ta med en stödperson. Det finns tyvärr fortfarande många hinder på vägen, både fysiska, praktiska, sociala och ekonomiska, vilket gör att personer med funktionsvariationer i större utsträckning drabbas av psykisk ohälsa. Kultur och fritidsförvaltningen vill därför be er att göra som kommunens alla badhus, anslut er till Kompiskortet. Kompiskortet är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och olika föreningar eller andra aktörer inom kultur och fritidsområdet. För mer information, kontakta kultur- och fritidssamordnare Jimmy Johansson, Mobil: 070-664 05 57 eller skicka epost.

Epost till Kompiskortet

Läs mer om Kompiskortet , 107.1 kB.

Läsligan och priset

Har du gjort en insats för att peppa idrottande barn och unga att läsa mer? Eller planerar du att göra en? Då kan du ansöka om Läsliganpriset på 20 000 kronor. Priset går till en person, en förening eller en organisation som jobbar för att ungdomar mellan 9 och 14 år i Skellefteå ska hitta läslust, utan att det behöver konkurrera med idrotten eller skolan. Självklart kan du också nominera någon annan till priset. Priset delas ut av Läsligan, som har funnits sedan 2014 och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och kommunikationsbyrån Henson.

Läs mer om att söka eller nominera till Läsliganpriset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skellefteå - Årets kulturkommun i Västerbotten

Nu är Årets kulturkommun 2021/22 igång! Vi hoppas på att få se många kulturevenemang av olika slag runtom i hela kommunen. Vi vill också påminna er verksamma kulturaktörer i föreningar om att lägga in era evenemang i Visits evenemangskalender, och märka dem med ”Årets kulturkommun” så att hela floran av kulturhändelser syns där. Ni får väldigt gärna också mejla och berätta om vad som är på gång i era verksamheter, då finns möjligheten för oss att uppmärksamma och puffa för evenemang lite extra. Skicka sådana tips – eller om ni har andra frågor. Ni vet väl att det också går att söka bidrag för enstaka arrangemang. Ansökningsdatum för hösten 2021: 23 september, 21 oktober och 18 november. 

Skicka in tips på verksamheter - övriga frågor

Här hittar du mer information om Årets kulturkommun i Västerbotten

Vitbergsterrängen - populärt område för olika former av idrotts- och friluftsaktiviteter

För att skapa bättre information om arrangemang i området vädjar vi att föreningslivet och andra aktörer anmäler sin händelse så den blir synlig i en kalender.
Det kan röra sig om tävlingar, träningstävlingar, event, med mera. Det ökar möjligheten att undvika krockar och föreningar och aktörer kan själva använda kalendern när aktiviteter och arrangemang ska planeras.
Anmäl föreningens arrangemang/tävling/händelse med datum, aktivitet och område/spår/led. I kalendern kan du se aktuella bokningar.

OBS! Föreningen bokar inte aktuellt område, utan informerar bara andra föreningar och allmänhet att det händer något i terrängen just det datumet.
Allt för att förbättra information om vad som händer i vårt fina Vitbergsområde och möjliggöra dialog mellan föreningar och andra aktörer.

Här anmäler du föreningens arrangemang/tävling

Här hittar du kalendern Länk till annan webbplats.

Vill ni tipsa om ett evenemang eller aktivitet?

Har ni som förening något evenemang eller aktivitet som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler, skicka då in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget visas även på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips Länk till annan webbplats.

Demokratiåret 2021 - Demokrativeckan 29 september - 6 oktober 2021

Demokratin i Sverige fyller 100 år i år! Detta uppmärksammar vi genom Demokrativeckan 29 september – 6 oktober 2021 och att Skellefteå kommun uppmuntrar olika aktörer att på olika sätt genomföra aktiviteter med temat demokrati både under veckan och även löpande under året. Under demokrativeckan uppmärksammas demokratins värde och vi lyfter därför demokratirelaterade aktiviteter i och runt om kommunen. De flesta aktiviteter är gratis men måste bokas i förväg. 

Kontakta projektledare Ottilliana Rolandsson

Läs mer om programmet och boka in dig på någon aktivitet Länk till annan webbplats.

Vandringskortet

Passa på att delta i utlottning av fina priser. Besök minst tre vandringsleder och hämta tre kontroller. Skicka in kortet senast 5 oktober för att ha chansen att vinna. Hämta vandringskortet som är gratis på något av våra utlämningsställen eller ladda ner det direkt från webben och gå minst tre av lederna i sommar. Då har du chansen att vara med i en utlottning av fina friluftspriser. Mellan den 1 juni och 30 september kommer det att finnas en eller två kontroller uppsatta utefter varje led som du ska fylla i på kortet.

Vandringskortet

Luften är fri- Friluftslivets år 2021

Månadstema september: Gilla friluftslivet
Under september fokuserar Luften är fri på alla fördelar och goda värden friluftslivet bär med sig - inte minst för barnen. #gillafriluftslivet
Vill ni synas i friluftssverige?
Dela era aktiviteter i sociala medier och tagga era inlägg med dessa taggar: #luftenarfri #friluftslivskelleftea
Bli inspirerad
På den nationella kampanjens hemsida hittar ni inspiration till friluftsliv, men även handledningar för hur ni kan genomföra aktiviteter på ett tryggt och säkert sätt.

Läs mer om Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.
Maila till kontaktperson för projektet på Skellefteå kommun

Hej förening

En förening med naturvana

Intresset för att vara ute i skog och mark har ökat under pandemin. En förening som redan är van att vistas ute i naturen är Svenska turistföreningens lokalavdelning i Skellefteå, en förening som i dag har cirka 150 medlemmar.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: