Discgolf

Föreningsnytt november 2021

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

En hållbar plats för en bättre vardag

Vi befinner oss i den tid som i samisk tradition kallas höstvinter som infaller i november-december. I skrivande stund har vi sparsamt med snö, så de föreningar som är beroende av den vita varan får ge sig till tåls ännu en tid. Tack och lov blomstrar föreningslivet även inomhus och lyser upp vår vardag i höstmörkret. Skellefteå kommuns vision är ”En hållbar plats för en bättre vardag”. De sociala sammanhang som föreningslivet bidrar till är en viktig pusselbit i det man brukar kalla social hållbarhet och föreningslivet bidrar också på ett högst påtagligt sätt till en bättre vardag. Med andra ord är era verksamheter oerhört viktiga byggstenar för att nå visionen för alla våra invånare.

Tack för att ni finns!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat aktuella bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kommunala aktivitetsstödets fördelning våren 2021 - Funktionsnedsättningsföreningar, Idrottsföreningar och Ungdomsföreningar

Betalades ut enligt analys av Covid och dess påverkan.

Läs mer i fritidsnämndens beslut 203/2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Skellefteå utvecklas - en chans för föreningslivet

Skellefteå växer snabbt och de närmaste åren beräknas 10 000 nya jobb skapas här. Vi kommer alltså få en stor mängd nya Skellefteåbor som flyttar hit från andra delar av landet och för att de ska trivas i sin nya miljö kan vi erbjuda en meningsfull fritid. Skellefteås föreningsliv är rikt och har en spännande bredd och vi är säkra på att det finns något för alla. Här finns också en chans att attrahera nya medlemmar och frivilliga krafter till just er verksamhet. Vi behöver alla vara goda värdar och grannar, och ett sätt är att visa på alla aktiviteter och den goda gemenskap som genomsyrar vårt föreningsliv. Kommunen, Arbetsförmedlingen, Region Västerbotten och Northvolt gör en gemensam satsning - Relocate - för att underlätta för fler att flytta hit för att jobba, bo och leva. Kanske behöver er förening en hjälpande hand eller vill ni veta mer om Relocate?
Hör av er till kundtjänst 0910-73 50 00 (tryck 4) eller epost.

Epost kundtjänst

Läs mer om Relocate Länk till annan webbplats.

Vill ni att fler ska upptäcka er?

Varje år skickar Skellefteå kommun mer än 2000 inflyttarboxar med information till våra nyinflyttade i kommunen. Vi gör denna satsning för att välkomna och att ge en bra, snabb och aktuell information om platsen de flyttat till. Det är en uppskattad gåva och våra nyinflyttade kommuninvånare får stor användning av informationen, erbjudanden och tips som finns med i boxen. I boxen följer alltid material med som till exempel ett välkomstkort, ett magasin och karta över Skellefteå kommuns orter samt annan nyttig samhällsinformation. Vi skickar med ett par ”give aways” i lådan, barnfamiljerna får dessutom något trevligt till barnen. Dessutom får alla ett erbjudande att hämta en gåva i Skellefteå kommuns kundtjänst.

Er förening erbjuds kostnadsfritt att:
Förening eller organisation har möjlighet att kostnadsfritt skicka med material som kan vara intressant för en nyinflyttad. Ni står själva för framtagande och tryck av materialet. Inflyttarservice står för adressering, packning och distribution. Vi vill gärna visa upp ett så brett och varierat utbud som möjligt över vad som finns att upptäcka i hela kommunen både för barn, ungdomar och vuxna. Vi är medvetna om att vissa verksamheter inte haft lika mycket aktiviteter under året som varit men vi hoppas att 2022 blir en nystart! Det går självklart bra att pausa era utskick under en tid och meddela oss när ni vill att vi ska börja skicka med dom i inflyttarlådorna. Fundera gärna över vad ni har på gång under 2022 som kan intressera våra nya invånare och vi hoppas att ni nyttjar denna möjlighet för att nå många nyfikna inflyttare!

En liten lathund:
Antal utskick/gång är mellan 200-250 st. Ni kan välja om ni vill skicka med i varje utskick det vill säga ca var 5:e vecka eller endast vissa gånger. Storleken på materialet kan maximalt vara ett A:4 format.

Kontakt, frågor:
Micael Silenstam Kundtjänst, 0910-73 50 00, tryck 4.
Sakhi Sedigullah Kundtjänst, 0910-73 50 00, tryck 4.

Epost inflyttarservice

Utbildningen blev inställd!
Inbjudan till en utbildning - Hur man söker Bygdemedel i Västerbotten med hjälp av e-tjänsten Min ansökan - Onsdag 8 december klockan 19.00

Alla som eventuellt tänkt söka bygdemedel för investeringar i Västerbottens län är inbjudna till en digitalt möte om hur man söker bygdemedel. Utlysningen för sökande med projekt i kommunerna Dorotea, Skellefteå, Sorsele, Storuman samt Vilhelmina är öppen nu. Sista dag för ansökan är den 31 januari 2022.

Vi är medvetna att det kommer att bli svårt att nå ut till alla potentiella sökande av bygdemedel men vi erbjuder denna service efter efterfrågan från en kommun. Onsdag den 8 december klockan 19.00 kommer den första digitala träffen att äga rum. Hör av er till era föreningar och mejla in namn på alla som vill delta innan den 3 december 2021, till Elisabet. Innan den digitala träffen ca den 7 december skickar vi en inbjudan med länk till alla som önskar delta. Den 8 december, på kvällen, klockan 19.00 kommer vi först att gå igenom e-tjänsten Min Ansökan och efter det finns möjlighet att ställa frågor.

Välkomna!
Elisabet och Ingela

Här anmäler du dig till utbildningen - Hur man söker Bygdemedel

Läs mer på Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Någon behöver dig!

Vi söker fler ledsagare som bor i Skellefteå kommun. Vill du ge en medmänniska med funktionsvariation möjlighet att få komma ut på kultur- och fritidsaktiviteter. Personen du ledsagar är någon som av fysiska eller psykiska skäl inte tar sig ut på egen hand. Det kan vara att följa med till gymmet, restaurang och bio eller bara en promenad. Du gör detta ideellt men föreningen du väljer att stötta får ett ekonomiskt bidrag för varje tillfälle du ledsagar. Maximalt två timmar per vecka.

Har du omkostnader vid uppdraget får du tillbaka den med maximalt 200 kronor per ledsagningstillfälle. Du bör ha goda kunskaper i svenska. Tveka inte om du kan avvara tid eller vill ha mer information.

Ring 0910-73 53 65 vardagar 09.00-16.00 eller epost.

Epost ledsagarservice

Kompiskortet - Anslut er förening eller organisation

Kompiskortet är ett steg på vägen mot ökad tillgänglighet och din förening kan vara med. Konceptet finns i flera andra kommuner så vi hoppas att föreningar, organisationer och aktörer inom kultur och fritidsområdet i Skellefteå vill bidra och göra skillnad. Bestäm först vad kompiskortet ska gälla för i er verksamhet. Till exempel fri entré, medverkan vid särskilda tillfällen, pass, dagar och tider eller vid särskilda arrangemang.
All medverkan är frivillig och sker på eget initiativ.

Epost till Kompiskortet

Läs mer om Kompiskortet

Läs mer om inbjudan Kompiskortet , 107.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Din förening kan vinna 20 000 kronor

20 000 kronor - rakt in i föreningens kassa! Det får vinnaren av Läsliganpriset. Nu är det dags att söka. Priset går till en förening eller en person som jobbar eller vill börja jobba för att ungdomar mellan 9 och 14 år i Skellefteå ska hitta läslust, utan att det behöver konkurrera med idrotten eller skolan. Stor eller liten insats spelar ingen roll. Ni kan söka för saker ni har på gång, en idé ni vill förverkliga eller för att komma i gång med läsfrämjande arbete. Sista ansökningsdag är 31 november.

Priset delas ut av Läsligan, som har funnits sedan 2014 och är ett samarbete mellan Skellefteå kommun och kommunikationsbyrån Henson.

Läs mer om hur du söker eller nominerar till Läsliganpriset Länk till annan webbplats.

Demokratiåret 2021

Demokratidagen är nu över efter många värdefulla, spännande och intressanta programpunkter. Hösten fortsätter under Demokratiårets flagg.
Tips: Komedi utan gränser 2 av Flying Raindeer Comedy Club 26 och 27 november 2021.
Berättarföreställning: Väsen i Västerbotten och Världen med Story Sharing Café 1 och 4 december 2021.
Går ni i demokratitankar eller har demokratirelaterade evenemang så hör gärna av er till Ottiliana Rolandsson.

Kontakta projektledare Ottilliana Rolandsson

Läs mer om Demokratiåret 2021 Länk till annan webbplats.

Luften är fri - Friluftslivets år

Månadstema - Må bra ute

Friluftsliv får oss att må bra. Det vittnar forskningen om och nog har väl du känt en känsla av välmående och tillfredställelse efter en stund i naturen? Under friluftslivets år är friluftslivets inverkan på hälsa en av de viktigaste bitarna att lyfta fram. På sidan forskning på luftenarfri.nu finns en sammanställning av den forskning som gjorts kring friluftsliv och fysisk aktivitet utomhus. På sidan om hälsofördelar finns mycket information om vilken direkt inverkan friluftslivet har på folkhälsan.
#måbraute

Vill ni synas i friluftssverige?
Dela era aktiviteter i sociala medier och tagga era inlägg med dessa taggar: #luftenarfri #friluftslivskelleftea

Bli inspirerad!
På den nationella kampanjens hemsida hittar ni inspiration till friluftsliv, men även handledningar för hur ni kan genomföra aktiviteter på ett tryggt och säkert sätt.

Läs mer om Luften är fri - Friluftslivets år 2021 Länk till annan webbplats.
Maila till kontaktperson för projektet på Skellefteå kommun

Hej förening

Bygdsiljums motorklubb har stora framtidsplaner

Bygdsiljums motorklubb växer så det knakar. På drygt tio år har man gått från ett fåtal medlemmar till runt 150. Nu planeras det en ovalbana och motorgård för sju miljoner. ”Det känns fantastiskt”, säger ordförande Jörgen Ågren.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: