Föreningsnytt januari 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

Vi går mot ljusare tider

2022 har fått en rivstart, men inte av den sort man önskar när man befinner sig i föreningsvärlden. Smittspridningen av Covid-19 har nått nya rekordnivåer även här i Västerbotten och nya restriktioner har införts. Fortsatt avråder Folkhälsomyndigheten till läger och cuper till att börja med januari ut. För arrangemang med fler än 50 deltagare krävs vaccinationsbevis och det maximala publikantalet är 500 personer. Detta kommer på nytt att skapa ekonomiska utmaningar för många föreningar. Positivt är dock att det fortsatt är möjligt för barn såväl som vuxna att fortsätta utöva sina fritidsintressen, även om vi behöver tänka oss för och undvika att bidra till en ökad smittspridning. Vi går dock mot ljusare och varmare tider, vilket brukar ha många positiva effekter på alla plan. Låt oss hoppas att vi då också ser slutet på denna pandemi!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Bygdemedel till föreningar i Skellefteälvens avrinningsområde Skellefteå

Sista dag för ansökan är 31 januari 2022.

Läs mer om bygdemedel - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Grannskapsinitiativet

För levande, öppna och tillgängliga grannskap. Svenska ideella organisationer som arbetar på lokal nivå kan göra viktiga insatser för ett levande, öppet och tillgängligt samhälle. Genom små och snabba stöd till projekt i närområdet vill Postkodstiftelsen stärka gemenskapen mellan människor och bidra till ökat välbefinnande och hälsa. Som ideell förening eller allmännyttig stiftelse finns nu möjligheten att söka mellan 20 000 - 50 000 kronor för att genomföra projekt i närområdet inom ramen för Grannskapsinitiativet.

Läs mer om Grannskapsinitiativet Länk till annan webbplats.


Från nämnderna

Här kan du läsa fritidsnämndens senaste protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du läsa kulturnämndens protokoll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Aktuellt

Kultur- och fritidskontoret - kontoret som tidigare var på Bäckgatan 1 har flyttat

Nya arbetsplatsen är Utsikten, 1 trappa upp, Stadshuset.

Epost till kundtjänst: Epost till kundtjänst

Information från lokalbokningen

Som de flesta av er vet så har vi lämnat våra lokaler på Bäckgatan och flyttat till Stadshuset. Våra nya arbetsplatser är i ett kontorslandskap tillsammans med flera andra förvaltningar, vilket innebär att det inte blir lika enkelt som tidigare att ”hälsa på” utan det krävs föranmälan eller bokat möte. Anmälan görs i självbetjäningsdisken i huvudentrén alternativt i receptionen. Kontorslandskapet är uppdelat i olika zoner vilket kan resultera i att vi upplevas svårare att nå via telefon under vissa tider/perioder. Ni kan då alltid vända er till kundtjänst på 0910-73 50 00 (tryck 4) eller skicka epost så hör vi av oss så snart vi är tillgängliga. All nyckelutlämning och passerkortsutlämning som gått via lokalbokningen nu sker via kommunens kundtjänst. För er som har bokade tider i våra hallar/anläggningar så ser vi gärna att ni använder IBGO så mycket som möjligt för att enklare och snabbare boka/avboka eller skicka bokningsförfrågan. Hör av er om ni behöver handledning eller upplägg av fler användare.

Epost till kundtjänst: kundtjanst@skelleftea.se

Skellefteå Orienteringsklubb har beviljats ett 3-årigt Arvsfondsprojekt för att utveckla idrottsarrangemang - idrottsföreningar

Det blir en arrangemangspool som är till för att hjälpa ideella föreningar att arrangera tävlingar, utställningar, mässor, marknader, festivaler med mera. Skellefteå Orienteringsklubb har tagit fram en hemsida för arrangemangspoolen som är kopplad till en databas. Under våren så är tanken att föreningar kan registrera sig och lägga upp artiklar. Under sommaren och hösten börjar vi med bokningar. Du kan börja med att fylla i ett webbformulär och sedan registrera din förening, lägga upp uthyrningsmaterial samt söka och boka olika material/objekt från i sommar.

Har du frågor om det här kan du kontakta Skellefteå Orienteringsklubb, Thomas Norström, 0910-70 12 70, 0910-79 12 72 eller mobil 070-257 12 70.

Läs mer om Arvsfondsprojektet Länk till annan webbplats.

Klicka här för att fylla i webbformulär Länk till annan webbplats.

Epost vid frågor om Arvsfondsprojektet för att utveckla idrottsarrangemang

Dela med dig av aktiviteter på Vitbergsområdet

Vitbergsterrängen är ett mycket populärt område för olika former av idrotts- och friluftsaktiviteter. För att skapa bättre information om arrangemang i området vädjar vi att föreningslivet och andra aktörer anmäler sin händelse så den blir synlig i en kalender.
Det kan röra sig om tävlingar, träningstävlingar, event, med mera. Det ökar möjligheten att undvika krockar och föreningar och aktörer kan själva använda kalendern när aktiviteter och arrangemang ska planeras.

Så här gör du
Anmäl föreningens arrangemang/tävling/händelse med datum, aktivitet och område/spår/led till lokalbokningen. Det finns en kalender med schemaöversikt för anläggningar och lokaler - Skellefteå kommun.

OBS! Föreningen bokar inte aktuellt område, utan informerar bara andra föreningar och allmänhet att det händer något i terrängen just det datumet. Allt för att förbättra information om vad som händer i vårt fina Vitbergsområde och möjliggöra dialog mellan föreningar och andra aktörer.

Anmäl föreningens arrangemang/tävling/händelse till lokalbokningen

Här hittar du kalender med schemaöversikt för anläggningar och lokaler Länk till annan webbplats.

Söker er förening nya medlemmar och hur kan ni bidra till vår växande kommun?

Skellefteå växer snabbt och når vi kommunens mål innebär det tiotusentals nya invånare inom de närmsta 10 åren. Vi pratar alltså om massor av nya människor som vill testa det fantastiska föreningslivets utbud. Det ni gör är viktigt, för vi vet alla att en meningsfull fritid är en viktig faktor för att trivas och må bra.

Så nu undrar vi hur kan er förening bidra till det för dessa nya kommuninvånare? Därför gör vi en kartläggning över hur det ser ut och vad som erbjuds till nyfikna nybörjare, i alla åldrar.
Svara på frågorna så snart som möjligt i enkäten och förtydliga gärna förutsättningar för respektive fråga. Har du frågor om det här så kan du kontakta kultur- och fritidsguide Johannes Lindberg.

Tack för er tid och ert engagemang!

Epost till kultur- och fritidsguide

Läs mer och fyll i enkät föreningsutbud för nyörjare Länk till annan webbplats.

10-mila i orientering 19 - 21 maj 2023 i Vitbergsterrängen

Skellefteå Orienteringklubb med biträde av Långvikens Orienteringsklubb kommer att arrangera en av Sveriges största idrottsevenemang, 10-mila i orientering. Tävlingen avgörs i Vitbergsterrängen (norr och nordöst om Skellefteå centrum från gamla Kågevägen i väster till några kilometer öster om Degermyran). Vi hoppas på 6000 - 7000 deltagare.

Information skickas ut redan nu till alla föreningar som har verksamhet inom området om arrangemanget. Alla detaljer är inte klara men generellt kommer det så långt som möjligt vara fritt från andra aktiviteter i området. Framför allt lördag 20 maj och söndag 21 maj 2023. Föreningarna hoppas på förståelse och ett bra samarbete med alla berörda och tänker återkomma med ett mer konkret samråd senast augusti 2022.

Demokratiårets firande i Skellefteå avrundas med Lev!

Det är Ellenor Lindgrens musikaliska föreställning med efterföljande föreläsning om Sara Lidman. Den 27 januari på Sara Kulturhus. Mer information finner ni på Visit Skellefteå. Thomas Anderssons föreställning, Lappspelmannens sorgerliga död 2.0 flyttas fram och kan bokas 25 mars. Slutligen sammanställer vi ett antal ljudinspelningar från ett urval av fantastiska framträdanden och intressanta föreläsningar under Demokrativeckan. Mer information kommer.

Kontakta projektledare Ottilliana Rolandsson

Läs mer om Demokratiåret och boka in dig på någon aktivitet Länk till annan webbplats.

Skellefteå - Årets kulturkommun i Västerbotten

Årets kulturkommun 2021/22 tuffar vidare, trots pandemi och nya restriktioner. Under februari vill vi, i samband med den samiska nationaldagen 6 februari, lägga extra fokus på samisk kultur i vår tid. Som en del i ambitionen att under hela året uppmärksamma samtida samisk konst och kultur, visas utställningen ”Saemie daelie – Same här och nu” på Nordanå under perioden 5 - 27 februari. Där ställer hantverkaren och aktivisten Ina Omma ut samiskt slöjdhantverk och samiska föremål.

Epost projektmedarbetare Therese Eriksson

Friluftslivets år 2021 är slut, men luften är fortsatt fri!

Fortsätt bli inspirerad!
Besök hemsidan för rikskampanjen för inspiration, information och kunskap om hur ni kan jobba med och ta del av friluftsliv. Dela gärna aktiviteter i sociala medier och tagga era inlägg med:

#friluftslivskelleftea

Tack för att ni bidrar med friluftsliv!
Vi hjälper er gärna, hör av er till oss om ni har idéer eller frågor.

Friluftslivsenheten på kultur- och fritidskontoret.

Hej förening

Ett långt perspektiv på Skelleftebygdens historia

Skellefteå kommun är inne i en expansionstid. Men vi ska inte tro att det saknar motstycke i bygdens historia. ”I slutet på 1700-talet hade vi en jättestor befolkningsökning, så pass att om vi hade haft den idag skulle kommunledningen hoppat jämfota” berättar Rolf Granstrand, ordförande i Skelleftebygdens lokalhistoriska förening.

Läs hela reportaget här

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. 

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: