Förutom en fritidsbank ska även en kulturbank öppnas. Foto: Patrick Degerman

Nu startar insamling till Fritidsbanken och Kulturbanken

Skellefteå kommun är nu en del av Fritidsbanken Sverige – en bank som ger barn och vuxna möjligheten att prova nya aktiviteter, samtidigt som den bidrar till ett cirkulärt samhälle genom återbruk. I den andan startas nu också en kulturbank. Men vi behöver allmänhetens hjälp att samla in utrustning.

Tänk dig ett bibliotek fast med sport- och friluftsutrusning och kulturmaterial. Fritidsbanken och Kulturbanken i Skellefteå samlar nu in saker som inte längre används för att sedan låna ut dessa gratis i upp till 14 dagar.

– Fritidsbanken och Kulturbanken kommer att göra det möjligt för oss som redan bor här och för våra nya invånare att prova på Skellefteås frilufts- och kulturliv på ett enkelt och tillgängligt sätt, säger Ingrid Thylin, Kultur- och fritidschef, Skellefteå kommun.

Till Fritidsbanken kan du till exempel lämna in: skidor, skridskor, inlines, flytvästar, tält, bollar av olika slag, klubbor, raket av olika slag, fiskespön, fotbollsskor, hjälmar, stormkök, liggunderlag och mycket mer.

Till Kulturbanken kan du till exempel lämna in: mindre instrument, notställ, scenografi, spel, pärlplattor, pyssel och hantverk, stafflin, penslar, paletter och faktaböcker om konst, film, dans. Sådant som inspirerar till kreativitet men inte är för stort för att bära eller kräver el.

Här kan materialet lämnas in

Utrustningen kan lämnas in på återvinningscentralerna i Skellefteå kommun på angivna platser för återbruk, samt på Solkraft Rondellen på Mullberget.

– Arbetet med de båda bankerna är ett samarbete mellan våra olika förvaltningar där Solkraft, arbetsmarknadsenheten, återvinningscentralerna och vi på kultur- och fritidskontoret arbetar tillsammans, säger Ingrid Thylin.

De båda bankerna kommer att öppna på Nordanå under hösten 2022, i lokalerna där Forskarrum tidigare låg.

Här kan du gå in på Fritidsbanken Skellefteås webbsida

Här kan du gå in på Kulturbanken Skellefteås webbsida

Relaterade nyheter

Senast uppdaterad: