Föreningsnytt maj 2022

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

Våren är här! Inflyttardagen blev en succé med många besökare, där föreningslivet mötte blivande nya medlemmar. I den takt som Skellefteå växer nu, så blir det väldigt många som söker nya fritidssysselsättningar och möjligheter att lära känna nya vänner. Ni är ovärderliga i att bidra till att människor känner sig välkomna och hittar sin plats i Skellefteå kommun!

Nu startar insamlingen av begagnad utrustning till kultur- och fritidsbanken. Verksamheten kommer att hålla till på Nordanå med öppning i höst. Vi hoppas att våra invånare ska vara generösa och donera friluftsutrusning, idrottsprylar, mindre instrument, stafflin och liknade för att vi ska kunna låna ut till de som vill prova. Vi ser också fram emot ett samarbete med alla föreningar även kring detta!

Tack för ert engagemang!

Bidrag att söka

Aktuella bidrag

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och vilka som du kan söka löpande under året

Är ni en kulturförening i Västerbotten? Sök AKT kulturföreningsstödet senast 3 juni 2022

Vill ni öka intresset för er förening och möjliggöra för barn och unga att ta del av och skapa kultur? Då kan ni nu söka stöd för genomförandet av AKTiviteter riktat till barn och unga. Det kan exempelvis vara kulturarrangemang, workshops, mötesplatser, pedagogiska insatser med mera. Ni kan söka upp till 50 000 kronor och senast 3 juni 3022.

Läs mer om AKT kulturföreningsstödet (Region Västerbotten) Länk till annan webbplats.

Glöm inte att söka investeringsbidrag för friluftsliv 2022

Behöver ni ett vindskydd, utedass, bänkar, bord och grillplatser till er samlingsplats i byn eller nere vid sjön eller ån? Tveka inte att höra av er till oss på kultur- och fritidskontoret eller ansök direkt i Interbook GO. Upp till 100 % i bidrag! Välkommen med din ansökan.

Läs mer i fritidsnämndens bidragsnormer

Ansökan investeringsbidrag friluftsliv 2022 i Interbook GO Länk till annan webbplats.

Ansökan om årliga bidraget till godkända samlingslokaler och Folketshus/Parker – nytt bidrag 2022

Fritidsnämnden beslutade att revidera sitt förslag på årsbidrag för samlingslokaler (FN 2021-12-15 § 259).

Årsidraget består av två delar
1 Bidrag för aktiviteter, utifrån en aktivitetspott.
2 Bidrag för lokalyta.
För att bli aktuell för årsbidrag behöver föreningen ha 45 sammankomster under året.
Första utbetalning sker under 2023 och ansökan görs i Interbook GO januari 2023.

Läs mer om bidraget i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats.

Kommunala aktivitetsstödet hösten 2021 - funktionsnedsättningsföreningar, idrottsföreningar och ungdomsföreningar

Föreningar har fått bidraget utbetalt enligt beslut i fritidsnämnden § 65, 26 april 2022, på grund av covidpåverkan.

Läs mer i fritidsnämndens möteprotokoll 26 april 2022 Länk till annan webbplats.

Aktuellt

Har föreningen en lokal som kan hyras ut nästa år - 18-21 maj 2023?

Skellefteå Orienteringsklubb kommer att arrangera den stora orienteringstävlingen 10mila och den ska vara under Kristi Himmelsfärdshelgen nästa år 18-21 maj 2023. Då väntas 6000 tävlande besöka Skellefteå, vilket innebär stora behov av övernattningsmöjligheter. Om din förening har en klubblokal, samlingslokal eller liknade som ni kan hyra ut till Orienteringsklubben tar de tacksamt emot hjälp!

Epost för att hyra ut lokal 18-21 maj 2023

Invigning av Gärdefjärdens naturbetesmarker 18 juni 2022 i Lövånger

Den 18 juni invigs Gärdefjärdens naturreservat i Lövånger. Under två års tid har området rustats upp för att gynna de tusentals flyttfåglar som rastar i området under våren. Länsstyrelsen har byggt flera nya anläggningar i området, såsom fågeltorn, gömsle och en utkiksplats för fågelskådning. Dessutom finns en rullstols- och barnvagnsvänlig ramp samt nya vandringsleder. Det kommer att gå gratis bussar till och från invigningen från Skellefteå och Umeå och det bjuds på fika.

(Länsstyrelsearrangemang i samarbete med Skellefteå kommun)

Läs mer om invigningen av Gärdefjärdens naturbetesmarker 18 juni i Lövånger Länk till annan webbplats.

Vandringsbilden

Nytt för 2022 är att vandringskortet utgår och ersätts med ”Vandringsbilden”. En tävling som främst sker på Instagram där du kan föreviga ditt äventyr på någon av vandringslederna runt om i Skellefteå kommun. Var med i tävlingen "Vandringsbilden" och ta en bild när du besöker någon av lederna, dela med dig och ha chans att vinna fina priser. Tävlingen pågår mellan 1 juni - 30 september.

Har du inget instagramkonto kan du även delta genom att skicka in din bild via e-post.

Läs mer om vandringsbilden, vandringsleder och promenader Länk till annan webbplats.

Två nya vandringsleder att besöka i sommar!

Välkommen till Burträskregionen och Brännvattnets naturstigar och Flottarstigen Sikån.
Härlig vandring i naturskön miljö. Läs mer om dessa två leder på Skellefteå kommuns sidor om vandring.

Läs mer om Flottarstigen Sikån Länk till annan webbplats.

Läs mer om Brännvattnets naturstigar Länk till annan webbplats.

Vitbergsterrängen - populärt område för olika former av idrotts- och friluftsaktiviteter

För att skapa bättre information om arrangemang i området vädjar vi att föreningslivet och andra aktörer anmäler sin händelse så den blir synlig i en kalender. Det kan röra sig om tävlingar, träningstävlingar, event med mera. Det ökar möjligheten att undvika krockar. Föreningar och aktörer kan själva använda kalendern när aktiviteter och arrangemang ska planeras.

OBS! Föreningen bokar inte aktuellt område, utan informerar bara andra föreningar och allmänhet att det händer något i terrängen just det datumet. Allt för att förbättra information om vad som händer i fina Vitbergsområdet och möjliggöra dialog mellan föreningar och andra aktörer.

Anmäl föreningens arrangemang/tävling eller händelse till lokalbokningen

Här hittar du kalender med schemaöversikt för anläggningar och lokaler Länk till annan webbplats.

Föreningsmässan Nolia Umeå - 13-14 augusti 2022

Nu är det bara drygt 3 månader kvar till Västerbottens Föreningsmässa.
En mässa som har väckt stort intresse och monterplatserna fylls på med en rasande fart. Föreningar från hela länet har bokat och det är allt ifrån idrott till intresseorganisationer av alla de slag. Det finns fortfarande en del platser kvar. Meddela snarast om intresse finns.

Epost för anmälan och förfrågningar om föreningsmässan 13-14 augusti 2022

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips Länk till annan webbplats.

Hej förening!

Stora Bygdeträsket FVOF

Stora Bygdeträsket FVOF är en av de största fiskevårdsföreningarna i kommunen och nu ska de inviga en ny vandringsled utmed Sikån som följer den gamla flottarstigen. ”Vi ska ut i veckan och kolla så att vägarna är torra nog för att sätta upp skyltar”, säger Stig Lindberg, ordförande för föreningen.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar.

Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: