Foto: Länsstyrelsen Västerbotten

Välkommen på invigning av Gärdefjärdens naturbetesmarker

Under två års tid har Gärdefjärdens naturreservat i Lövånger rustats upp för besökare och fågelliv. Den 18 juni bjuder Skellefteå kommun och Länsstyrelsen Västerbotten in till invigning med fika och gratis bussfärder till och från invigningen från Skellefteå, Bureå och Umeå.

Naturbetesmarkerna i Gärdefjärden är nu redo för invigning. Under två års tid har det avverkats skog på platsen och stängsel har satts upp. Anledningen till detta är att gynna de tusentals flyttfåglar som rastar i området under våren.

Får, hästar och kor kommer framöver att beta och trampa på ängarna – det hindrar att platsen växer igen och det skapar en fin miljö för fåglarna.

Länsstyrelsen har byggt flera nya anläggningar i naturreservatet som man kan besöka, såsom fågeltorn, gömsle och en utkiksplats för fågelskådning. Dessutom finns en rullstols- och barnvagnsvänlig ramp samt nya vandringsleder.

Plats och datum

Invigningen sker den 18 juni, klockan 11.00 vid Soldattorpet.

Tipset är att ta med varma kläder, lunch och kikare. Det kommer också att finnas mat att köpa på platsen.

Du hittar även information här på Länsstyrelsen Västerbottens hemsida. Länk till annan webbplats.

Gratis buss

Det går att anmäla sig till buss till och från invigningen från Skellefteå, Bureå eller Umeå. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller. Anmälan stänger 16 juni eller tidigare om platserna blir uppbokade.

Via Länsstyrelsens webbplats kan du anmäla dig till buss från Skellefteå och Bureå Länk till annan webbplats.

Via Länsstyrelsens webbplats kan du anmälan dig till buss från Umeå Länk till annan webbplats.

Avgångstider från Skellefteå

• 10.15 Avresa från Skellefteå, utanför Folkparken.
  • 10.35 Bureå, torget.
  • 15.00 Hemresa från Gärdefjärden
  • 15.30 (ungefär) tillbaka i Skellefteå

Delar av programmet

• Guidning vid de nya fågelskådningsanläggningarna
  • Tal med landshövding Helene Hellmark Knutsson, Skellefteås kommunalråd Evelina Fahlesson och Joakim Wallström, fritidsnämndens ordförande.
  • Vi bjuder på fika
  • Musik med Bromans Blandning