Friidrott

Bild från sommarens friidrottsskola. Foto: Skellefteå Friidrott AIK

Full fart framåt för Skellefteå AIK friidrott

Hösten är en aktiv tid för Skellefteå AIK friidrott. ” Vi drar snart i gång våra friidrottsskolor och där har vi uppemot 200 barn som kommer att träna en till två gånger i veckan”, berättar Niklas Wiklund, sportchef och huvudtränare.

2021 firade Skellefteå AIK Friidrott 100 år. Från början var verksamheten en del av Skellefteå AIK, men sedan 1987 står de som en fristående förening. Trots det stora jubileet blev det inte något större pompa och ståt för att fira.

- Nej, det var ju under pandemin. Men vi hade Junior-SM och det är ett ganska stort arrangemang så det var roligt. Vi satsade också på flera mindre arrangemang med prova-på-dagar och liknande, säger Niklas.

Föreningen brukar ha runt 750 till 800 medlemmar och man satsar mycket på ungdomsverksamhet, friidrottsskolorna riktar sig mot barn från 7 år upp till 13–14-årsåldern. De äldre aktiva medlemmarna består främst av en mindre grupp som tävlar.

- Det finns ingen äldre gräns för dem som vill delta, man kan vara med till 100 år. Eller ja, ännu äldre också om man vill.

Flera projekt på gång

Framöver planerar föreningen för en parafriidrottskola, de ska bara hitta ledare som kan ta sig an detta. På agendan står också ett ungdomsidrottsläger för de lite äldre ungdomarna och prova på-dagar för de yngre som vill testa. Att samhället nu kommit ur pandemin och att många vill aktivera sig syns tydligt.

- Vi hade prova på-dagar förra året och fick en liten chock, vi hade räknat med kanske 40 besökare, men det kom ungefär 150. Det blev till att fara och handla mer fika.

Ett mer långtgående projekt har de tillsammans med ATEA och svenska friidrottsförbundet. Projektet heter ”miniorlandslaget” och består av i friidrotts/rörelse träning för barn som går i årskurs ett till tre.

- Tanken är där att vi åker till skolan och i samband med att den slutar genomför ett träningspass för de barn som vill vara med. Tack vare våra samarbetspartners är det något som kommer vara helt gratis för deltagarna och det kommer vara tio tillfällen på hösten och tio tillfällen på våren och sommaren innan sommarlovet.

Friidrott

Föreningen satsar mycket på aktiviteter för yngre barn. Foto: Skellefteå Friidrott AIK

”Full fart i år”

Föreningen har också planer för ett större evenemang i januari med en tävling och familjeaktiviteter.

- Vi måste kolla hur andra föreningar planerar sina tävlingar, men vi hoppas på att genomföra det den 7–8 januari. Tanken är att göra något både för våra bästa aktiva och se till att det blir kul för dem som vill prova, eller bara se på. Förhoppningsvis ska vi kunna genomföra det med full fart i år.

Relaterat:

Senast uppdaterad: