Christine Bylund. Foto: Per Melander.

Vem är normal? Gratis föreläsning i Sara kulturhus

Den 3 december uppmärksammas Internationella funktionshindersdagen. Två dagar senare bjuder Skellefteå kommun in till gratisföreläsningen ”Vem är normal?” om crip-ness, normer och funktionsmaktordningen.

Crip är ett begrepp och en rörelse som kritiserar funktionsnormer. Enligt cripteorin finns det en allmän förväntan om hur en kropp ska se ut och fungera och samhället är därför uppbyggt för personer som passar in i den normen. Personer med alternativ funktionalitet blir å sin sida utestängda.

I den här föreläsningen undersöker Christine Bylund, doktorand i etnologi vid Umeå universitet, normer om funktionalitet och funktionsmaktordningen. Vem uppfattas egentligen som frisk eller sjuk, normal eller onormal och vad blir konsekvenserna? Hur har funktionsmaktordningen format det svenska samhället och hur ser den ut idag?

Föreläsningen är den 5 december klockan 19.00-20.00 på Trappscenen, Sara kulturhus. Arrangemanget är ett samarbete mellan Röda Korset, Rättighetscentrum och Sensus med stöd från Skellefteå kommun.

Fri entré, men biljett krävs: Vem är normal? Länk till annan webbplats.
Först till kvarn.