Foto: Skellefteå rodelsällskap

Nu startar alpinrodel-säsongen

Skellefteå rodelsällskap titulerar sig som Sveriges största alpinrodelklubb. Men ordförande Enar Nordvik tror att man kan ta i lite mer än så: ”Alpinrodel finns än så länge bara som sport i Sverige, så vi är kanske störst i världen att hålla på med det här”, säger han.

Skellefteå rodelsällskap såg dagens ljus för första gången under SM-veckan 2018. Representanter från Skellefteå kommun var ute och informerade om vad som behövde fixas inför evenemanget och berättade om olika sporter.

– Då fick vi veta att det fanns en bubblarsport, en som var så liten att man inte behövde kvala in utan kunde ställa upp i SM direkt, säger Enar Nordvik.

Sporten var alpinrodel och de var några stycken som var intresserade att testa, men det fanns ett krav, de behövde en förening som var medlem i idrottsriksförbundet som kunde backa upp dem. Och de fick stöd – hos Friskis och Svettis.

– Så vi startade som Friskis och Svettis enda rodelsektion och vi har fortfarande ett fint samarbete med dem. Sedan startade vi en egen förening efter det.

Nu har föreningen runt 100 medlemmar och när det är säsong möts runt 30 personer två gånger i veckan för att åka i Vitbergsbacken. Varje söndag har de en prova-på-dag.

– Vi har märkt att det här är en sport med väldigt låga trösklar, så det kommer människor från alla håll och flera länder och testar och det är ju kul.

Åldersmässigt bör man vara minst 9–10 år för att åka, det handlar om att ha uppnått en viss längd och styrka, förklarar Enar. Någon övre gräns finns inte, de har medlemmar upp i 70-årsåldern som åker.

– Vi har bland annat tre generationer som åker. Om du vill träna med oss behöver du inte checka ut från familjen och fixa barnvakt utan alla kan träna tillsammans.

Föreningens uttalade ambition, förutom att tävla och vinna, är att sprida alpinrodel nationellt. För även det åks mycket kälke i Centraleuropa, så tävlar man inte i det. En sak som är lätt att sälja in med sporten är att det inte behövs byggas någon stor, dyr bana för att åka, det går alldeles utmärkt med en slalombacke.

– Vi ska till Norge efter nyår och lära dem åka kälke. Eller ja, det kan de ju säkert redan, men de är fast i sin bana i Lillehammer och har inte riktigt fått någon bredd. Så vi kan hjälpa till att introducera en sorts folkrace-version av sporten.

Vad vill du säga till personer som är nyfikna på att testa alpinrodel?

– Kom hit. Vi har kälkar och hjälmar och allting att låna ut, du behöver bara ha bra skor och handskar och känna dig lite djärv.

Och vad är det som lockar med sporten?

– Det kokar nog ner till pirret som känns när kälken flyger ner för backen. Kälken lättar några centimeter över backen och man själv lättar några centimeter över kälken och man undrar om de här centimetrarna kommer att mötas igen. I ett ögonblick känns det som att du är med i ”Top Gun”. Det är ganska svårslaget.

Fakta

Föreningen tränar på söndagar 16.30 och på onsdagar 19.00 på Vitberget i Skellefteå.

Relaterat:

Senast uppdaterad: