Föreningsnytt januari 2023

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kultur- och fritidschefen har ordet

2023 - nytt år och nya möjligheter!

Skellefteå fortsätter växa och många nya invånare söker sig till föreningslivet, men många pratar inte svenska ännu. Frågan är - hur når vi dessa med vårt rika föreningsutbud? Finns det någon information på engelska om just din förening? Hur kan vi nå ut och bjuda in till alla fantastiska verksamheter runt om i kommunen? Detta är frågor som jag önskar att vi gemensamt kan försöka hitta svar på. Hör gärna av er med tankar och idéer till oss! Tillsammans kan vi få fler att trivas och välja att stanna i Skellefteå och bidra till utvecklingen av vårt föreningsliv!

Bidrag att söka för 2023

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Här kan du se från och med vilket datum du kan söka bidragen. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.
Bidragen är sorterade på slutdatum av bidraget.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och de som du söker löpande under 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökningar hittar du i de flesta fall i Interbook GO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i kulturnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Bygdemedel till föreningar i Skellefteälvens avrinningsområde.

Sök senast 31 januari 2023.

Läs mer om ansökan av bygdemedel - vinter 2023 | Länsstyrelsen Länk till annan webbplats.

Läs mer om bygdemedel inom Skellefteälvens avrinningsområde Länk till annan webbplats.

Lokala utvecklingsinsatser - Stöd till lokala utvecklingsinsatser

Ett enkelt sätt att få fart på utvecklingen. Sök senast 31 mars 2023.

Läs mer om lokala utvecklingsinsatser Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Årshjul/kalender för föreningen

Med hjälp av ett årshjul kan du som förening få bättre översikt över kommande händelser. Det hjälper föreningen/styrelsen att strukturera arbetet och inte missa viktiga uppgifter. I årshjulet ska alla viktiga händelser som årsmöte, bidragsansökningar, anmälningstider, styrelsemöten och andra saker läggas in. Man kan/bör även sätta ansvarig för de olika händelserna. Varje förening är unik så ni måste skapa detta årshjul själv som förening. När den väl är gjord så är det lätt att uppdatera nästa år.

Fördelar med ett årshjul

Alla viktiga händelser under året finns nedskrivna. Styrelsen (och övriga medlemmar) har koll på vad som händer under året. Är uppgifterna nedskrivna blir de inte lika personbundna. Underlättar överlämning till ny styrelse/ledamöter. Det är lätt att skapa sig en helhetsbild över året.

De kommunala föreningsbidragen hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälp oss att utveckla Skelleftedalen

Vi vill göra det möjligt för Skelleftedalen (området från Skelleftehamn till Myckle) att växa till 60 000 personer till 2040 och nu behöver vi din hjälp. Vi har tagit fram en enkät där du kan tycka till om hur vi ska utveckla området. Den tar cirka 20 minuter att besvara och är öppen från 9 januari till 5 februari 2023. Den finns på svenska och engelska. Enkäten innehåller bland annat frågor om vilka platser som används för fritidsaktiviteter och hur de kan utvecklas, hur människor färdas i området och vilka platser som passar bra för nya bostäder.

Svaren på enkäten kommer att bli en del av underlaget i det fortsatta arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen, den strategi och vägledning för hur området ska utvecklas.

Enkät att fylla i och tycka till för föreningar i Skelleftedalen Länk till annan webbplats.

Samråd om förslag till fördjupad översiktsplan för Jörn

Hur ser ditt Jörn ut år 2040? Mellan 23 januari och 23 februari 2023 har du möjlighet att tycka till om samrådsförslaget!

Vi ställer ut ett förslag till fördjupad översiktsplan för Jörn. Målbilden är att möjliggöra för drygt 600 nya invånare, vilket innebär en fördubbling från idag, fram till år 2040.

Vi bjuder även in till öppet hus 9 februari där du är välkommen att samtala om planförslaget tillsammans med politiker och kommunens tjänstepersoner, det kommer även finnas bygglovshandläggare på plats. Klicka på länken nedan för att få mer information om öppet hus och ta del av planen. Planförslaget kommer bland annat finnas tillgänglig på kommunens webbplats från och med 23 januari 2023.

Enkät att fylla i och tycka till för föreningar i Skelleftedalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Save the date - välkommen på dialog om framtidens kulturliv i Västerbotten

Region Västerbotten arbetar med att ta fram en regional kulturplan för perioden 2024 - 2027. I samband med det önskar Region Västerbotten att tillsammans med länets kommuner bjuda in till dialog om det lokala kulturlivets förutsättningar. Dialogerna kommer utgöra underlag till den regionala kulturplanen och syftar också till att öka kontaktytorna inom kultursektorn i länet. Alla kulturföreningar får ett mail med information kring hur du anmäler dig.

När: 14 februari 2023, klockan 18 – 20
Var: Nordanå kulturområde, hörsalen

Vid frågor om arrangemanget, kontakta Anna-Lena Lundmark Länk till annan webbplats.

Kan Din förening ta emot feriepraktikanter?

Nu är det dags för föreningar och ideella organisationer att se över behovet av feriepraktikplatser inför sommaren 2023. Skellefteå kommuns feriepraktik erbjuds till elever som avslutat grundskolan åk 9 samt gymnasieskolans åk 1. Vi har behov av platser hos föreningar och ideella organisationer. Föreningar som vill ta emot ungdomar från kommunens feriepraktikförmedling är välkomna att anmäla platser från och med 1 februari.

Anmälan stänger 16 april.

Föreningar anmäler här platser till feriepraktikförmedligen Länk till annan webbplats.

Nya öppettider för Fritidsbanken och Kulturbanken på Nordanå!

Här hittar du information om våra öppettider, vilken utrustning som finns att låna, hur du hittar till oss och annat du vill veta.

Läs mer om Fritidsbanken Länk till annan webbplats.

Hej förening!

"Den här typen av ideella föreningar är ett måste"

Hos SkellefteSnöskoter har man märkt av allt större uppskattning för välpreparerade skoterleder. ”De senaste åren har vi fått många fler medlemmar och inte bara de som kör skoter som betalar in medlemskap eller stöd. Det är de som promenerar, de som åker skidor och så de som cyklar på skoterlederna”, säger ordförande Roger Eriksson.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips om evenemang till Visit Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. Styrelseuppgifterna ska årligen uppdateras för att beviljade bidrag ska kunna utbetalas..
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: