Föreningsnytt februari 2023

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Kulturnämdens ordförande har ordet

Skellefteå växer!

En av våra största utmaningar i hela kommunen är att vi är för få människor i kommunen. Vi behöver få många fler att flytta hit och stanna för att vi ska klara den samhällsomställning vi är inne i. Det som är viktigt att veta är att vi de senaste åren har vänt en trend där vi snarare skulle ha minskat i storlek. Den 22 februari 2023 får vi veta om vi lyckades nå fler är 1000 nya invånare i kommunen under 2022. Det skulle innebära 1000 fler människor som aktivt valt att flytta till Skellefteå för att skapa sig ett bra liv här. En fantastisk möjlighet för dem är ju att engagera sig i föreningslivet för att såväl lära känna platsen de flyttat till och att utvecklas i sitt intresseområde. Denna möjlighet går ju åt båda hållen. Som föreningsmänniska av själ och hjärta vet jag de utmaningar som finns med att hitta ledare och människor som vill jobba ideellt. Hos de som flyttar hit nu finns behovet av att komma in i bra sammanhang i sin nya kommun. Låt oss hjälpas åt att få dem att känna sig välkomna. För vi vet att ett bra kultur- och föreningsliv spelar roll för en bra kommun.

Bidrag att söka för 2023

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Här kan du se från och med vilket datum du kan söka bidragen. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.
Bidragen är sorterade på slutdatum av bidraget.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och de som du söker löpande under 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökningar hittar du i de flesta fall i Interbook GO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i kulturnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Sök aktivitetsbidraget för föreningar inom socialnämndens ansvarsområde

Den 1 mars 2023 är sista datum att skicka in ansökan om aktivitetsbidrag för föreningar inom Socialnämndens ansvarsområden (som till exempel arbetar med integration eller riktar sig till seniorer/pensionärer).

Aktivitetsbidragets syfte

1. Det ska stimulera föreningarnas eller frivilliga organisationers möjlighet att utveckla sin verksamhet och samtidigt komplettera socialnämndens förebyggande arbete.

2. Att främja ett aktivt liv hela livet för Skellefteås kommuninvånare oavsett ålder, kön, sexualitet, hudfärg, nationalitet, etnicitet, funktionsvariation eller religion.

3. Att skapa trygghet, god fysisk och psykisk hälsa och social gemenskap.

4. Att skapa aktiviteter utifrån årets prioriterade verksamheter.

5. Att skapa mötesplatser för individer eller grupper.

6. Att gynna invånare i Skellefteå kommun att leva ett aktivt, delaktigt och meningsfullt liv.

Läs mer om socialnämndens riktlinjer för aktivitetsbidraget Länk till annan webbplats.

Ansökan registreras i Interbook GO senast 1 mars 2023 Länk till annan webbplats.

Lokala utvecklingsinsatser - Stöd till lokala utvecklingsinsatser

Ett enkelt sätt att få fart på utvecklingen. Sök senast 31 mars 2023.

Läs mer om lokala utvecklingsinsatser Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Tyck till om hur Västra Sävenäs kan utvecklas

Inför att Västra Sävenäs ska växa och få nya bostäder och mötesplatser vill vi att du som bor i Skelleftehamn ska vara med och tycka till om hur området ska se ut i framtiden. Kom och träffa representanter från kommunen och berätta vad som är viktigt för dig. Klockan 16.00 och 18.00 kör vi en kort introduktion, men ni är välkomna när ni vill. Det bjuds på kaffe och fika.

Datum: Onsdag den 1 mars 2023
Tid: Klockan 16.00-20.00
Plats: B/C-salen, Folkets Hus, Skelleftehamn

Läs mer om hur Västra Sävenäs kan utvecklas Länk till annan webbplats.

Nå ut till nya kommuninvånare

Skellefteå kommun skickar årligen ut cirka 2000 Välkomstlådor med information och några utvalda gåvor till nyinflyttade. Vi gör denna satsning för att välkomna och att ge en bra, snabb och aktuell information om platsen. Brinner ni som förening/organisation också för att nyinflyttade ska få ett så fint mottagande som möjligt? Vi erbjuder plats i lådan så ni kan berätta om er verksamhet

Läs mer om hur ni går tillväga för att skicka med information till Välkomstlådan Länk till annan webbplats.

Samråd om förslag till fördjupad översiktsplan för Jörn

Hur ser ditt Jörn ut år 2040? Mellan 23 januari och 23 februari 2023 har du möjlighet att tycka till om samrådsförslaget!

Vi ställer ut ett förslag till fördjupad översiktsplan för Jörn. Målbilden är att möjliggöra för drygt 600 nya invånare, vilket innebär en fördubbling från idag, fram till år 2040.

Läs mer om fördjupad översiktsplan för Jörn Länk till annan webbplats.

Kan Din förening ta emot feriepraktikanter?

Nu är det dags för föreningar och ideella organisationer att se över behovet av feriepraktikplatser inför sommaren 2023. Skellefteå kommuns feriepraktik erbjuds till elever som avslutat grundskolan åk 9 samt gymnasieskolans åk 1. Vi har behov av platser hos föreningar och ideella organisationer. Föreningar som vill ta emot ungdomar från kommunens feriepraktikförmedling är välkomna att anmäla platser från och med 1 februari. Anmälan stänger 16 april.

Nya öppettider för Fritidsbanken och Kulturbanken på Nordanå!

Här hittar du information om våra öppettider, vilken utrustning som finns att låna, hur du hittar till oss och annat du vill veta. Alla får låna! Allt är gratis!

Läs mer om Fritidsbanken Länk till annan webbplats.


Hej förening!

Skellefteå skidklubb – en förening rätt i tiden

Skellefteå skidklubb känner av expanderingen i kommunen, de ser allt fler grupper som vill ut i skidspåren. Och pandemin minskade inte aktiviteten, snarare tvärtom. ”Vi kunde fortsätta för att vi håller på utomhus. Det var ett ökat tryck, så pass att om det fortsätter att öka på samma sätt så måste vi rekrytera nya ledare”, säger ordförande Thomas Ottosson.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips om evenemang till Visit Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Viktigt att ni uppdaterar föreningens epostadress så att information kommer fram till föreningen.
Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. Styrelseuppgifterna ska årligen uppdateras för att beviljade bidrag ska kunna utbetalas.
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt

Relaterat:

Senast uppdaterad: