Discgolf

Efter sex års väntan närmar sig Tiomila

Snart nalkas Tiomila, en orienteringstävling som väntas locka ungefär 6000 deltagare på jakt efter kontroller i Skellefteås skog. ” Man kan jämföra det med skidor och Vasaloppet, om man är en orienteringsnörd så bör man genomföra Tiomila”, säger Håkan Lundmark, Långvikens orienteringsklubb.

Redan 2017 stod det klart att orienteringstävlingen Tiomila skulle arrangeras i Skellefteå år 2023. Anledningen till detta är Skellefteå orienteringsklubb (OK), en förening som funnits sedan1935, och som över åren har profilerat sig som bra på att arrangera tävlingar.

– Vi ville ha ett större orienteringsarrangemang till Skellefteå och vi bedömde Tiomila som rätt storlek. Så vi sökte och fick det, sammanfattar Ola Mannberg, tävlingsledare.

Tiomila utgörs av tio delsträckor, som till stor del genomförs på natten, och utöver det består arrangemanget av Damkavlen, Ungdomskavlen och öppna banor.

– Vi har ett jättebra tävlingsområde för detta i Vitberget och Hedensbyn. Det kombineras med Skellefteå Kraft arena där vi ska ha publik och målgång. Allt det kunde vi sälja in, säger Ola.

När det stod klart att Skellefteå OK skulle stå som arrangör påbörjades arbetet med att kartera terrängen och att rita upp tävlingskartan över området. Nu har de haft nästan sex år på sig att arbeta med förberedelser. ”Lika länge som att förbereda ett OS”, påpekar Ola.

– Ganska mycket kan man inte göra så långt i förväg, men ju närmare tävlingen vi kommer desto mer arbete blir det med att skaffa sponsorer och marknadsföra evenemanget. Just nu är det mycket att ordna med gällande resor och logi.

Hur väl förberedda de än är, kommer det att vara mycket arbete kvar när Tiomila väl drar i gång. Bland annat arbetar man med arrangemangspoolen (mer om den kan du läsa i faktarutan längre ner).

– Vi är en förhållandevis liten förening så vi har hjälp av många andra föreningar. Främst i Skellefteå, men även föreningar från Umeå och Luleå. Jag tror vi räknar med nästan 400 arrangörer.

Långvikens orienteringsklubb

En av de dessa föreningar som engagerat sig är Långvikens orienteringsklubb, som en gång i tiden startade som en avknoppning från just Skellefteå orienteringsklubb.

– Vi var ett gäng juniorer som bodde i byn Långviken och tävlade för Skellefteå OK. Vi bildade klubben 1967 för att vi ville vinna ett junior-DM och det gjorde vi. Efter det funderade vi på att lägga ner klubben, men gjorde vi aldrig, berättar ordföranden Håkan Lundmark.

Föreningen som helhet har inte en definierad uppgift när det gäller att ordna med tävlingen men medlemmarna hjälper till utifrån kompetenser.

– Vi är några som varit engagerade från början, som jag och min bror Martin som varit inblandade i både banläggning och kontroller. Och vi haft ett gäng pensionärer som varit ute under hösten och byggt kontroller. Det är mycket att göra och vi kommer att vara med där vi behövs.

Att arrangemanget, som funnits sedan 1945, kommer hit är stort.

- Tiomila är ju elitens flaggskepp inom orienteringen. Det är dessutom första gången det arrangeras så här långt norr om Dalälven, säger Håkan.

Fakta

Tiomila

Tiomila består av fyra tävlingsdagar under Kristi Himmelsfärdshelgen, den 18 - 21 maj. På visit Skellefteå kan du läsa mer om tävlingen och om hur du anmäler dig om du vill delta. Länk till annan webbplats.

Arrangemangspoolen

Arrangemangspoolen stöttar ideella föreningar med att arrangera tävlingar, utställningar, mässor, marknader, festivaler och andra typer av arrangemang. Hos dem kan man registrera sin förening och lägga upp om man har tillgång till uthyrningsmatrial och dessutom boka material vid behov.

De kan även sätta föreningar i kontakt med en evenemangslots och hjälpa till med marknadsföring och utbildningar.

Skellefteå Orienteringsklubb är initiativtagare till poolen, som är ett projekt framtaget med bidrag från allmänna arvsfonden.

Du hittar arrangemangspoolen på sidan www.arrpoolen.se Länk till annan webbplats.

Relaterat:

Senast uppdaterad: