Föreningsnytt mars 2023

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Fritidsnämdens ordförande har ordet

Hej på er!

Marie Bergslycka heter jag och är nytillträdd ordförande i fritidsnämnden. Jag tänkte således ta tillfället i akt och presentera mig.

Vad gör en ordförande på sin fritid annat än att läsa handlingar kanske du undrar? Förutom mitt arbete som specialpedagog på Bureskolan så älskar jag att vara ute i naturen med min familj. Vi har stora förhoppningar om att vår tvååring nu är redo att följa med oss på vandringslederna till sommaren, men vi får väl se hur det går. Skidturen i helgen blev kortare än vad vi vuxna hade tänkt, men skam den som ger sig. Turligt nog hade jag lånat ett par skidor till dottern på Kulturbanken och Fritidsbanken och kan, efter den erfarenheten, avvakta en säsong med att köpa ett par längdskidor till henne. Jag hoppas att ni föreningar kan nyttja den resurs som Kulturbanken och Fritidsbanken är. Kanske vill ni visa upp er förening där?

Jag har under de här månaderna slagits av det engagemang och den styrka föreningslivet står för. Föreningslivet är och förblir en viktig grundbult i ett tryggt samhälle och här spelar ni en otroligt viktig roll. Ett samhälle som växer behöver vara socialt hållbart och föreningslivet är viktigt. Under 2022 ökade kommunens invånare med 1009 personer. Förhoppningen är att alla dessa nya invånare hittar sin plats och upptäcker vårt breda fritidsutbud! Jag är själv en hitflyttad stockholmare och den livskvalitet som är möjlig här är oslagbar jämfört med storstan. Hur som helst - som politiker är jag så ödmjuk inför det arbete som ni föreningar gör för att berika livet för oss som bor här.

Bidrag att söka för 2023

Det finns många bidrag för er som förening att söka, allt från övergripande bidrag till mer specifika beroende på vilken förening det är och vad man utövar. Här har vi samlat bidrag som föreningar kan söka till. Här kan du se från och med vilket datum du kan söka bidragen. Glöm inte att kolla sista ansökningsdag så att ni inte missar något bidrag.
Bidragen är sorterade på slutdatum av bidraget.

Läs mer om vilka bidrag som är aktuella och de som du söker löpande under 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansökningar hittar du i de flesta fall i Interbook GO Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i fritidsnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om bidragen i kulturnämndens bidragsnormer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Aktuellt

Lokala utvecklingsinsatser - Stöd till lokala utvecklingsinsatser

Ett enkelt sätt att få fart på utvecklingen. Sök senast 31 mars 2023.

Läs mer om lokala utvecklingsinsatser Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Sök Mångfaldspriset senast 31 mars 2023 – Skellefteå kommun

Varje år delas Skellefteå kommuns mångfaldspris ut. Utmärkelsen kan gå till en person, grupp eller förening som har gjort utmärkande och föredömliga insatser för att främja mångfald och/eller demokrati i Skellefteå kommuns geografiska område. Prissumman för Mångfaldspriset är 30 000 kronor.

Läs mer om Mångfaldspriset - Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Arrangörsträff på Sara kulturhus

Träffen äger rum måndag 27 mars 18.00 på Scen 5 (ingång via Norra foajén). Från och med 1 mars i år inför Sara kulturhus en ny, flexiblare prissättning samt förmånligare priser på lokalhyror för lokala kulturföreningar. I och med detta hoppas vi möjliggöra fler lokala arrangemang i huset.

Under träffen kommer personal från huset informera om allt ifrån tekniska förutsättningar, biljettförsäljning, marknadsföring och kommunala arrangörsbidrag med mera. Vi vill också ta chansen att lyssna in föreningarnas behov och välkomnar frågor av olika slag. För de som är intresserade erbjuds en rundvandring i huset efter träffen.

Välkommen!

Anmälan till arrangörsträffen på Sara kulturhus senast 24 mars 2023 Länk till annan webbplats.

Läs gärna mer i Sara kulturhus nya arrangörsportal Länk till annan webbplats.

Upptäck Vitberget - Explore Vitberget lördag 25 mars 2023 klockan 11-14!

Välkommen att upptäcka Vitberget och prova några av de aktiviteter som utövas i detta område.

Följande föreningar/organisationer kommer att medverka under dagen:

  • Friluftsfrämjandet Skellefteå
  • Hej främling, Skellefteå
  • Parasportförening
  • Skellefteå rodelsällskap
  • Skellefteå Curlingklubb
  • Skellefteå Skidklubb
  • Svenska Turistföreningen - Skellefteå lokalavdelning,
  • Skellefteå AIK Cykel
  • Skellefteå Konståkning
  • Skellefteå kommun: Inflyttarservice, Räddningstjänsten, Kultur och fritid - Norrvalla IP, Skellefteå Camping och Friluftsliv

Plats: Skellefteå Skidstadion, Campingen

Vid frågor, kontakta Friluftsluftssamordnare Stefan Permansson, mobil 070-351 96 77.

Epost till Stefan Permansson - Upptäck Vitberget - Explore Vitberget 25 mars 2023

Förlåt för att det är så svårt att välja

Under våren och senare under året gör Skellefteå kommun med stödfinansiering av EU en kommunikationskampanj för att locka inflyttare. Den föregås av en kampanj som gick under benämningen ”Förlåt Sverige” där vi med glimten i ögat bad om förlåtelse till resten av Sverige för allt som händer här och att så många vill flytta hit. Fortsättningen som nu lanseras kommer lyfta upp allt som finns att göra här och alla fantastiska föreningar, så nu säger vi istället ”Förlåt för att det är så svårt att välja”. Kampanjen driver trafik till en aktivitetsguide där besökaren efter två val; inomhus/utomhus och kultur/sport får en lista med aktiviteter och föreningar. Tillsammans med kort säljande info och fina bilder presenteras kontaktinformation och webbadress till de enskilda föreningarna.

Denna kampanj går såväl lokalt som i södra Sverige. Urvalet av föreningar som aktivitetsguiden kommer visa upp är inte heltäckande och kommer utvecklas allt eftersom. Är din förening inte listad? Har ni en uppdaterad webbsida och kan lämna kontaktuppgifter antingen med epostadress eller telefon? Vi ser fram emot att välkomna nya Skellefteåbor tillsammans med er!

Här kan du titta närmare på aktivitetsguiden Länk till annan webbplats.

Skicka epost med information till inflyttare

Nu behövs ledsagare till personer med funktionsnedsättning inom centralorten

Ledsagarservice - En tillgång för personer med funktionsnedsättning. Ett stöd till din förening. Vi behöver fler ledsagare!

Kultur- och fritidskontoret Skellefteå har i uppdrag att på olika sätt stödja Skellefteå kommuns innevånare i deras fritidsutövning. Det gäller alla och då även personer med en funktionsnedsättning. Att ha en funktionsnedsättning kan innebära att det är svårare att ta sig ut på aktiviteter. Det är där du kan göra en insats!

Ledsagare är ett ideellt och berikande arbete. Ledsagaren är ett stöd som gör att personen med funktionsnedsättning kan göra det hen önskar till exempel promenader, handla, ta ett fika, teater, hockey och mycket mer. Uppdragen kan vara 1 - 2 timmar per vecka, vardagar eller helger. Föreningen du tillhör eller vill stödja får ett bidrag för varje ledsagningstillfälle. Självklart får du igen eventuella utlägg.

För mer information och anmälan som ledsagare, telefon 0910-73 53 65.

Skicka epost till ledsagarservice

Nå ut till nya kommuninvånare

Skellefteå kommun skickar årligen ut cirka 2000 Välkomstlådor med information och några utvalda gåvor till nyinflyttade. Vi gör denna satsning för att välkomna och att ge en bra, snabb och aktuell information om platsen. Brinner ni som förening/organisation också för att nyinflyttade ska få ett så fint mottagande som möjligt? Vi erbjuder plats i lådan så ni kan berätta om er verksamhet.

Läs mer om hur ni går tillväga för att skicka med information till Välkomstlådan Länk till annan webbplats.

Fiskevårdsområdesförening - beställ skyltar till ert område, gratis!

Alla fiskevårdsområdesföreningar ges nu möjlighet att beställa skyltar till sina områden. Det handlar om skyltar med grundläggande information som till exempel "fiske är tillåtet med giltigt fiskekort", "fiskeförbud" eller hänvisning till fiskeplatser eller båtramper. Föreningarna prioriterar själva vilka skyltar som de tycker behövs i deras område. Tillsammans med fiskerådet har ett skyltprogram för fiske tagits fram. En tanke med skyltprogrammet är att informationen ska vara möjlig att förstå även för den som inte pratar svenska och att skyltarna ska vara lika över hela kommunen för igenkänningsfaktor. På några av skyltarna ("fiskeförbud" och "fiske tillåtet med giltigt fiskekort") kan det länkas till mer information om bland annat fiskeregler och fiskekort. Vilka skyltar som finns att välja på och hur de ser ut syns i en e-tjänst där också beställningen görs.

Skellefteå kommun, Fiskeenheten tar kostnaden för inköp av skyltarna och föreningarna själva sätter upp skyltarna i sitt område och ansvarar för skötseln av dem. Ytterligare information och länken till e-tjänsten finns i Interbook GO i informationsrutan där föreningarna söker Fiske- skötselbidrag.

Vid frågor, kontakta Malin Isaksson, Fiskekonsulent, telefon 0910-71 20 28, Skellefteå kommun.

Bank-ID behövs för att kunna logga in i e-tjänsten och beställa.

Här beställer du skyltar till fiske. Skellefteå kommun Länk till annan webbplats.

Epost till Malin Isaksson vid frågor om skyltar fiske

Enkät till föreningar från Rädda Barnen – Barnen i Fokus

Skellefteå kommun har ett samarbete med Rädda Barnen. Rädda Barnen driver projektet Barn i Fokus som handlar om ett barnrätts- och familjeperspektiv på mottagandet av asylsökande och nyanlända barn. Projektet är ett samarbete med Skellefteå kommun och medfinansieras av AMIF (Asyl- migration- och integrationsfonden). Föreningslivet är viktiga aktörer i mottagandet. Vi hoppas därför att ni kan hjälpa oss med att svara på denna enkät för att ge er en bild av hur detta fungerar och vad som kan förbättras. Att svara på frågorna tar mellan 5 - 15 minuter och vi behöver era svar senast 7 april 2023. Skicka gärna vidare enkäten till andra i er organisation om ni anser att någon annan bör svara.

Har du frågor om enkäten så kan du ringa projektledare Louise Ander, Rädda Barnen, telefon 08-698 91 26.

Här fyller du i enkäten Rädda Barnen - Barnen i fokus Länk till annan webbplats.

Läs mer om Rädda Barnen Länk till annan webbplats.

Epost vid frågor till Louise Ander, Rädda Barnen

Vill er kulturförening synas på festivalen Summertime Music & Life?

29 juni - 2 juli 2023 äger festivalen Summertime Music & Life rum på Norrvalla i Skellefteå.

Förra året lyfte festivalen idrotten - i år vill de även synliggöra kulturföreningar. Formen är fri men de erbjuder bland annat föreningar att fritt nyttja scen 2 och stora scenen vid några tillfällen. Förutom scenerna så finns det möjlighet att göra saker inne i mattältet efter överenskommelse med arrangören. Till exempel uppträdanden, hänga konst eller informera om föreningen.

Samordnare för detta är Thomas Lindgren, Summertime.

Anmäl ert intresse eller ställ frågor på epost till Thomas Lindgren, samordnare Summertime

Kan Din förening ta emot feriepraktikanter?

Nu är det dags för föreningar och ideella organisationer att se över behovet av feriepraktikplatser inför sommaren 2023. Skellefteå kommuns feriepraktik erbjuds till elever som avslutat grundskolan åk 9 samt gymnasieskolans åk 1. Vi har behov av platser hos föreningar och ideella organisationer. Föreningar som vill ta emot ungdomar från kommunens feriepraktikförmedling är välkomna att anmäla platser från och med 1 februari. Anmälan stänger 16 april.

Föreningar anmäler här platser till feriepraktikförmedligen Länk till annan webbplats.

Öppettider för Fritidsbanken och Kulturbanken på Nordanå!

Här hittar du information om våra öppettider, vilken utrustning som finns att låna, hur du hittar till oss och annat du vill veta. Alla får låna! Allt är gratis! Läs mer om Fritidsbanken Länk till annan webbplats.



Hej förening!

Skellefteå Orienteringsklubb och Långvikens OK

Snart nalkas Tiomila, en orienteringstävling som väntas locka ungefär 6000 deltagare på jakt efter kontroller i Skellefteås skog. ”Tiomila är ju elitens flaggskepp inom orienteringen. Men det finns en bredd inom det också. Man kan jämföra det med skidor och Vasaloppet, om man är en orienteringsnörd så bör man genomföra Tiomila”, säger Håkan Lundmark.

Läs hela reportaget här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips om evenemang till Visit Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Viktigt att ni uppdaterar föreningens epostadress så att information kommer fram till föreningen.
Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. Styrelseuppgifterna ska årligen uppdateras för att beviljade bidrag ska kunna utbetalas.
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Relaterat:

Senast uppdaterad: