Kryssarklubb som fyller 100 år
Tommy Lindmark, ordförande i Svenska Kryssarklubbens Bottenvikskrets, befinner sig vid havet för att planera en ommålning av en fastighet på en ö utanför Skelleftehamn. Solen skiner, det är stilla i viken och känslan av sommar dröjer sig kvar när han tar sig tid att svara på frågor om föreningen som i år fyller ett helt sekel.
- Vad är Kryssarklubben?
– Det är en förening som främjar båtliv och dess säkerhet. Kryssarklubben är rikstäckande, med kretsar över hela Sverige. Bottenvikskretsen är den nordligaste kretsen, den sträcker sig från Umeå i söder till Haparanda i Norr. Svenska Kryssarklubben är Europas största båtklubb med över 41 000 medlemmar och fyller 100 år i höst. Bottenvikskretsen har funnits sedan 1923.
- Hur många medlemmar har Bottenvikskretsen?
– Vi har cirka 300 medlemmar i vår krets, men jobbar aktivt för att bli fler genom att erbjuda utbildningar och aktiviteter med reducerat i pris för medlemmar. Vi önskar fler ungdomar och kvinnor inom båtlivet och håller till exempel en kurs ”Qvinna ombord” för att öka antalet kvinnor och deras båtkompetens.
- Vad får man som medlem i Kryssarklubben?
– Förutom en gemenskap och trygghet ingår också en årsbok och tidning ”På kryss” som kommer ut med sex nummer varje år. Man erbjuds 240 blå bojar för en säker och miljövänlig förtöjning och kan gå kurser av olika slag. Medlemmar får tillgång till en uthamn på Gåsören och får hyra en segelbåt i Luleå skärgård för en billig peng. Sen finns det även en hel del utbud att ta del av i den rikstäckande organisationen, bland annat en kursgård i Stockholm skärgård för ungdomar som vill lära sig segla.
- Kan man delta i aktiviteter utan att vara medlem?
– Ja absolut, många aktiviteter är för alla, till exempel Örock och säkerhetsutbildningar.
- Finns det någon barn- och ungdomsdel?
– Tyvärr brister vi där i vår krets. Vi skulle önska kunna jobba mer med ungdomar men på grund av att vi är rätt få som är engagerade i klubben och tyvärr rätt hög ålder på oss som är engagerade finns det mycket att förbättra inom det området.
- Vad gör Kryssarklubben aktivt?
Vi håller många olika typer av utbildningar, bland annat kurser i säkerhet, sjökunskap och test av flytvästar. Och så har vi utbildningen för kvinnor med kvinnor som utbildare.
Vi har en båt i Luleå skärgård att hyra. Den ska inspirera till aktiv segling.Vi sätter ut bojar, sköter om enslinjer genom målning och slyrensning och lämnar in synpunkter vid till exempel nybyggnationer av nya vindkraftparker i havet.
Bottenvikskretsen äger en fastighet på Gåsören. Det är en lotsstation och en vacker fyr från 1880-talet med intilliggande hamn. Den fattigheten kräver visst underhåll och även tillsyn.
- Alltså en ö utanför Skelleftehamn som vi alla får nyttja?
– Ja precis! Till Gåsören kan man åka med egen båt eller ta sjötaxi som går sommartid från Kurjoviken i Skelleftehamn. Området är tillgänglighetsanpassat och lotshuset hyrs ut för övernattning till den som vill uppleva livet på en ö.
Varje år anordnas ett evenemang ”Örock” på Gåsören. I sommar drog det runt 500 besökare och det var en magisk kväll för alla! Det låg stora och små båtar i hamnen och uppdragna på stranden. På ena pirarmen spelade det gamla sjömansvisor på dragspel och gitarr. Lokal idrottsförening grillade hamburgare och på scenen spelade olika grupper musik sent in på natten.
- Något annat som är på gång?
– Om cirka två veckor är alla medlemmar inbjudna till 100-årsjubileum som sker på Wasamuseet.