Kulturnämnden har utsett årets stipendiater

På sitt möte den 15 november tog kulturnämnden beslut om mottagare av ungdomskulturstipendium och kulturstipendium för 2023. Beslut togs även om mottagare av arbetsstipendium, som delas ut två gånger per år. Det är bandet Kjells Bänk, arrangören Hans-Ove Forssell och konstnären Karin Nordgren som får kulturnämndens stipendier.

- Kjells Bänk tar verkligen plats i Skellefteås musikliv. Jag hoppas att de som ungdomskulturstipendiater kan inspirera fler unga musiker att våga ta plats. Hans-Ove är en stor eldsjäl för kulturen och folkmusiken i vår kommun. Han är väl förtjänt att vara årets kulturstipendiat. Karin ska använda konsten som verktyg för att skildra sammanhanget i arbetsstugor i början av 1900-talet. Ett ämne som är aktuellt även idag och jag hoppas att hennes konst kan bidra till goda samtal och reflektioner, säger Daniel Sjögren (S), ordförande i kulturnämnden.

Ungdomskulturstipendiet och kulturstipendiet omfattar 15 000 kronor vardera. Arbetsstipendiet omfattar 20 000 kronor.

Ungdomskulturstipendium 2023

Kjells Bänk utses till 2023 års Ungdomsstipendiat med följande motivering:

Kjells Bänk har slagit till och punken är återupprättad. Med spelglädje, rockiga scenposer och en hel del röj har bandet Kjells Bänk tagit Skellefteå och nästan hela Norrland med storm. En musikbild fylld med punkiga gitarrer, thrashiga trummor, mullrande bas och låttitlar som ”Why I Hate the World” tar ett band med tonåringar självklar plats på scen.

Kulturstipendium 2023

Hans-Ove Forssell utses till 2023 års Kulturstipendiat med följande motivering:

Här slår ett arrangörshjärta starka slag för hembygden runt Burträsket, i Bygdsiljum och i hela Skellefteå kommun. Hans-Ove Forssell har genom sitt stora och ideella engagemang, där folk- och världsmusiken i alla sina former varit ett genomgående intresse, lyft fram spelmanstraditioner, anordnat buskspel och arrangerat konserter för en bred publik. Burträsksvängen med sina många besökare och Kyrkhelgen i Skellefteå är båda arrangemang som fått växa till under Hans-Ove Forssells överinseende.

Arbetsstipendium

Kulturnämndens arbetsstipendium delas ut två gånger per år, i juni respektive december. Stipendiet är avsett att täcka del av kostnad för planerat tidsbegränsat utvecklingsarbete inom någon av konstformerna litteratur, musik, konst, teater, dans, film, fotokonst, konsthantverk eller annat kulturellt område. Stipendiet utdelas som stöd och stimulans till lovande förmågor, oavsett ålder, inom något/några av ovan angivna konstformer.

Relaterat:

Senast uppdaterad: