Föreningsnytt februari 2024

Här kan du läsa en tillgänglig version av föreningsnytt som är ett nyhetsbrev som går ut en gång i månaden riktat till föreningar.

Fritidsnämndens ordförande har ordet

Hej,

Även om det är februari så unnar jag mig en liten tillbakablick över det gånga året för att sedan blicka framåt. Först och främst vill jag tacka alla er som på olika sätt bidrar till att göra Skellefteå kommun en så (i mitt inflyttarperspektiv) rik, tillgänglig och bra plats att leva på. Många gånger kanske vi förtroendevalda hamnar i att fokusera mycket på de potentiellt nya medborgarna, vilka vi såklart värnar om och önskar men hallå, allt jobb som görs för oss som redan bor här är inte att vare sig förringa eller glömma. Så tack!

Fritidsnämnden gav kultur- och fritidsförvaltningen under det föregående året ett uppdrag att ta fram data kring hur idrotters förutsättningar ser ut i vår kommun. Resultatet presenterades i en rapport vid decembernämnden och jag tipsar er alla, speciellt om du är en person som gillar statistik, att förkovra dig i denna. En reflektion som vi gjorde handlar om att behovet av en fullstor bollhall är stort. Vi hoppas verkligen att få spaden i marken så snart det bara går. Beskedet från gymnasienämnden om att de skjuter fram byggstart påverkar inte våra planer på en fullstor fotbollshall.

En förändring för i år som innebär en administrativ uppgift är att från och med 1 januari 2024 måste ni som bidragssökande förening skicka in ytterligare dokument i systemet Interbook GO. Dokumenten måste vara inskickade innan ni söker första bidraget för året - annars kan ni inte beviljas bidrag. De dokument som behöver laddas upp är stadgar (dessa behövs endast skickas in en gång om ingen ändring görs) och årsmöteshandlingar. Det är oerhört tråkigt att ett fåtal människors utnyttjande av vårt gemensamma ska innebära en administrativ börda för alla.

Det fritidskort som regeringen presenterade efter valet verkar dröja och först bli verklighet 2025.

Mina egna önskemål inför 2024 är att föreningslivet fortsätter återhämta sig efter pandemitiden. En fortsatt god kontakt och goda samtal med er föreningsrepresentanter, att fler medborgare testar en aktivitet de tidigare inte provat på, mötesplatser i demokratins anda, att folkhälsan ökar, att barn och unga fysiskt och psykiskt ska må bättre. Det skulle gå att fortsätta länge, länge på den listan. Och här tänker jag att du som läser denna lilla hälsning har en stor påverkan på just dessa ovanräknade förhoppningar och för detta vill jag, å hela fritidsnämndens vägnar säga stort tack.

Föreningsnytt kommer nästa gång i april 2024

Påminnelse - Föreningar som söker bidrag ska skicka in årshandlingar med start 1 januari 2024 - Skellefteå kommun

Från och med 1 januari 2024 måste ni som bidragssökande föreningen skicka in ytterligare dokument i systemet Interbook GO. Dokumenten måste vara inskickade innan ni söker första bidraget för året - annars kan ni inte beviljas bidrag. Föreningen har tidigare fått mejl med instruktion hur ni ska göra det här. OBS! Det här ska göras på 2024!

Anledningen till detta är ett kommunfullmäktigebeslut där kommunen aktivt ska arbeta mot välfärdsbrott, för att säkerställa att skattemedel går till legitima, demokratiska verksamheter som gör nytta för invånarna. Detta är bland annat resultatet av en ny lag som ger kommuner större brottsförebyggande ansvar. Stickprovskontroller kommer att göras och djupare granskning vid behov.

Om föreningen loggar in på Interbook GO med Bank-ID behöver ni inte skicka in firmatecknares legitimation. I annat fall ska föreningen ladda upp en bestyrkt kopia av firmatecknares legitimation (kopia på körkort eller pass).

Har ni frågor? Kontakta Kundtjänst, 0910-73 50 00, tryck fyra.
Skellefteå kommun

De här dokumenten ska laddas upp på 2024 innan första bidraget som föreningen söker- Gör det på "Förening" och "Dokumenthantering"

Stadgar (OBS! Dessa behöver ni endast skicka in en gång, eller ifall ändring görs).
Årsmöteshandlingar 2023 och de som har det skickar in för 2024,
Årsmötesprotokoll senast 2023.
Verksamhetsberättelse 2022 eller 2023.
Ekonomisk berättelse med resultat- och balansräkning 2022 eller 2023
Revisionsberättelse 2022 eller 2023.

Medlemmar:
Antal medlemmar i föreningen ska registreras under “Förening” och “Medlemmar” och på 2024.

Styrelseprotokoll:
För några bidrag ska även styrelseprotokoll bifogas som styrker att föreningen har fattat beslut om ansökan. Protokollet bifogas i ansökan. Det kommer att stå på ansökan för de bidragen när det ska vara med. Det gäller de här bidragen:
Bidrag särskilt beslut, Årsbidrag studieförbund, Årsbidrag kulturföreningar, Årsbidrag Hembygdsföreningar, Utvecklingsbidrag Kultur, Övrigt Bidrag Kultur, Kulturnämndens till förfogande, Maskinbidrag, Investeringsbidrag lokaler/anläggningar, Fiske Investeringsbidrag, Lokala Utvecklingsinsatser, Friluftsliv investering, Upprustningsbidrag samlingslokaler och folketshusföreningar 2025, Boverksärenden samlingslokaler och folketshusföreningar.

Årshandlingar och registrera medlemmar i Interbook GO 2024 Länk till annan webbplats.

Kommunalt aktivitetsstöd funktionsnedsättningsföreningar hösten 2023

För period 2 (1/7 - 31/12) ska närvarorapporteringen vara signerad senast 15 februari.
Föreningen ska generera en fil i NVGO när alla aktiviteter är klara. Efter det ska föreningen logga in i Interbook GO och där gå till Aktivitetsstöd GO för att hämta filen och signera den.

Läs mer om kommunalt aktivitetsstöd funktionsnedsättningsföreningar

NVGO - Närvaro GO Länk till annan webbplats.

Interbook GO Länk till annan webbplats.

Kommunalt aktivitetsstöd övriga ungdomsföreningar hösten 2023

För period 2 (1/7 - 31/12) ska närvarorapporteringen vara signerad senast 15 februari.
Föreningen ska generera en fil i NVGO när alla aktiviteter är klara. Efter det ska föreningen logga in i Interbook GO och där gå till Aktivitetsstöd GO för att hämta filen och signera den.

Läs mer om kommunalt aktivitetsstöd övriga ungdomsföreningar Länk till annan webbplats.

NVGO - Närvaro GO Länk till annan webbplats.

Interbook GO Länk till annan webbplats.

Kommunalt aktivitetsstöd idrottsföreningar hösten 2023

För period 2 (1/7 - 31/12) ska det vara signerat i kommunens system Interbook GO och vidare där till Aktivitetsstöd GO senast 15 mars.
Hämta och signera filen i kommunens system så snart du importerat filen i idrottonline.

Läs mer om kommunalt aktivitetsstöd idrottsföreningar Länk till annan webbplats.

Kommunalt aktivitetsstöd i Interbook GO (Aktivitetsstöd GO) Länk till annan webbplats.

Aktuellt

Förening kan hämta ut en tvåldispenser med tillbehör gratis - först till kvarn!

Endast ett set per föreningen får hämtas och den ska användas hos din förening!
Hämtas onsdagar kl 10 - 14 med start från 21 februari.
Plats: Fritidsbanken i Skellefteå, Nordanå 5, 931 33 Skellefteå. Fritidsbanken är snett mittemot Exploatoriet på Nordanå. Vi har ett antal set. Är du intresserad att få ett set, åk då in redan onsdag 21 februari när Fritidsbanken öppnar!

Upptäck Vitberget - Explore Vitberget lördag 23 mars 2024 klockan 11 - 14!

Välkommen att upptäcka Vitberget och prova några av de aktiviteter som utövas i detta område. Följande föreningar/organisationer är hittills klara att medverka under dagen:
Friluftsfrämjandet Skellefteå, Hej främling, Skellefteå Parasportförening, CV - centrum för vägledning, Skellefteå Curlingklubb, Skellefteå Skidklubb, Skellefteå AIK Cykel och Skellefteå Konståkning, Northern Lights Figure Skating Club, Skellefteå kommun: Inflyttarservice, Räddningstjänsten, Kultur och fritid - Norrvalla IP, Skellefteå Camping och Friluftsliv.

Plats: Skellefteå Skidstadion, Campingen och Skellefteå Kraft Arena/Curlinghallen

Länken till Upptäck Vitberget är inte aktiverad i skrivande stund. Den kommer att fungera inom kort.

Läs mer om Upptäck Vitberget

Har du frågor, skicka det till friluftsliv

Läs mer om Vitbergsområdet

Lokala utvecklingsinsatser

Genom bidraget Lokala utvecklingsinsatser stöttar Skellefteå kommun föreningar och organisationer i landsbygden. Mindre projekt kan få bidrag på upp till 200 000 kronor. Det finns också möjlighet till större bidrag. Sök senast 31 mars 2024.

Läs mer om Lokala utvecklingsinsatser

Läsligan

Det finns minst 20 000 anledningar att söka Läsliganpriset

Läsning och idrott hör ihop. God läsförmåga gör det inte bara lättare i skolan - det skapar också snabbare hjärnor, något som är viktigt inom alla idrotter. Om du eller din förening har en idé för att uppmuntra idrottande barn att läsa mer, eller redan har genomfört någon sådan ide kan ni söka Läsliganpriset! Stor eller liten insats spelar ingen roll, alla initiativ är värdefulla. Vinnaren får upp till 20 000 kronor. Använd pengarna till roliga aktiviteter, ny utrustning eller väldigt många böcker.

Ansök eller nominera någon annan senast 12 april 2024.

Ansök och läs mer om Läsliganpriset Länk till annan webbplats.

Fritid som Funkar behöver er hjälp!

Fritid som Funkar är en kommunal verksamhet som är till för personer med funktionsvariationer. Där ingår bland annat mötesplatser, föreningssamarbeten, Kompiskortet och Tillgängligt friluftsliv. Vi har startat en hemsida och vi behöver er hjälp att visa vad som Skellefteås föreningsliv erbjuder för personer med funktionsvariationer. Vårt mål är att skapa en tydlig hemsida där aktiviteter som rör målgruppen blir mer tillgänglig. Vi hoppas att kunna underlätta för både nya och gamla invånare att enkelt hitta något som kan berika deras fritid. Vi vet att det finns föreningar som har en bra verksamhet för målgruppen men vi anar att det finns många andra som gör ett värdefullt arbete i det tysta som vi inte har en aning om. Vi har aldrig tidigare haft all information samlat på samma ställe men nu hoppas vi på att snart vara där.

Har er förening anpassade eller inkluderande verksamhet, eller andra arrangemang för personer med funktionsvariationer så är ni välkomna att höra av er till oss.

Hälsningar Fritid som Funkar

Kontaktuppgifter:
Tarja Rauhala Mobil: 070-664 02 48, Epost Tarja Rauhala

Jimmy Johansson Mobil: 070-664 05 57, Epost Jimmy Johansson

Välkommen till Fritidsbanken och Kulturbanken på Nordanå!

Har du frågor om det här så kan du ringa Verksamhetsmobil: 073-801 50 26.

Läs mer om Fritidsbanken Länk till annan webbplats.

Läs mer om Kulturbanken Länk till annan webbplats.

Tipsa om ert evenemang!

Har ni som förening något evenemang som ni önskar att nå ut med lite bredare än via era egna kanaler? Skicka in ett tips till Visit Skellefteå och deras evenemangskalender. Evenemanget kommer även att visas på www.skelleftea.se/invanare.

Fyll i formuläret som du hittar via länken nedan och skicka sedan in tipset.

Skicka in ditt tips om evenemang till Visit Skellefteå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Föreningsnytt – vill fler personer få föreningsnytt i föreningen?

Vi skickar föreningsnytt till föreningens epost. Den som tar emot föreningsnytt ska skicka det vidare till fler personer i föreningen. Personer kan själva också prenumerera på föreningsnytt.

Klicka här för att anmäla dig till föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Uppdatera föreningsuppgifterna årligen i Interbook GO

Föreningen ska uppdatera kontakt- och styrelseuppgifter årligen i Interbook GO för att söka och få utbetalt bidrag från kultur- och fritidskontoret. Viktigt att ni uppdaterar föreningens epostadress så att information kommer fram till föreningen.
Medlemsuppgiften ska årligen vara uppdaterad av funktionsnedsättningsföreningar 15 februari, idrottsföreningar och ungdomsföreningar 1 maj. Viktigt att föreningar uppdaterar föreningsuppgifterna så att vi har ett uppdaterat föreningsregister så att medborgare och andra kan hitta aktuella uppgifter på föreningar. Styrelseuppgifterna ska årligen uppdateras för att beviljade bidrag ska kunna utbetalas.
Logga in i Interbook GO och uppdatera uppgifterna Länk till annan webbplats.

Tips till din förening

Har du frågor eller funderingar om din förening, fritidsfrågor, kulturfrågor och bidragsfrågor med mera så kontakta kundtjänst 0910-73 50 00 så hänvisar de till rätt handläggare.

Vill du prenumerera på Föreningsnytt eller tipsa någon annan?

Klicka här för att anmäla dig till Föreningsnytt Länk till annan webbplats.

Relaterat:

Senast uppdaterad: